Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Mikroplastik nedir, ABD’de neden yasaklandı?

Daha yumuşak bir cilt; içilebilir su kaynakları nda veya sağlık lı deniz canlılarından daha mı önemli? Güzellik ürünleri nin içinde ölü ...

...

Daha yumuşak bir cilt; içilebilir su kaynaklarında veya sağlıklı deniz canlılarından daha mı önemli? Güzellik ürünlerinin içinde ölü cilt hücrelerini temizlemek amacı ile konulan, ama su kaynaklarına, deniz yaşamına ve gezegenemizin ekolojik dengesine zararı büyük olan Mikroparçacıklar bulunmakta.

Mikroplastikler,
cilt temizlemek için kullanılan sabunların, duj jellerinin ve hatta bazı diş macunlarının içinde. Miİkroplastik içerenyaş kapatan” makyaj ürünleri kırışıklıklarınızı plastik tozu ile kapatırken, dudak parlatıcıların ışıltısı yine minik minik plastik paçacıklarında geliyor.

Çoğu atık su arıtma sistemi mikroplastikleri sudan ayrıştıracak kapasiteye sahip değil, böylelikle mikroplastikler su kaynaklarına karışmakta. Bu plastikler aynı zamanda pestisitleri, motor yağını ve bu su kaynakları içinde bulunan zehirli kimyasalları da bünyesinde topluyor. Böylelikle bir adet mikroplastik, çevresindeki su kaynağından 1 milyon kat daha zehirli olabiliyor.

Deniz canlıları üzerinde yapılan bir araştırma, mikroplastikleri besin zannedip yiyen bu canlıların sisteminde mikroplastik sayısının giderek arttığını belirtiyor. Bu maddeler ile beraber gelen toksinler canlıların tüm vucuduna işliyor. Böylelikle, balık ile beslenen canlıların, ki bunun içinde insanlar da var, toksinleri alma ihtimali de yükseliyor.

İşte bu sebeplerden dolayı, aslında ABD’de eyalet bazında bir yasaklama başlamıştı. Her ne kadar, her konuda ayrı düşseler de, bu konuda anlaşan; hatta yasa teklifini beraber düzenleyen ABD’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından parlamento ve senatodan geçen yasa, 28 Aralıkta Barack Obama tarafından imzalanarak resmiyet kazandı.

Yeni yasa mikroplastikleri “5 milimetreden daha küçük ve insan vucudunu temizlemek ya da peeling amacı ile üretilmiş herhangi bir plastikten üretilmiş parçacık” olarak tanımlayıp herhangi bir yasal boşluğu engelliyor. 1 Temmuz 2017 tarihi ile mikroplastik ile üretim yapmak yasadışı olacakken, 2018 ve 2019’da çıkacak yasalar, bu ürünlerin satışını ve dağıtımını engelleyecek.

İçinde mikroplastik ürünleri kontrol etmek isterseniz ürünün etiketindeki 

şu içeriklere dikkat edin:


  • polietilen (PE-polyethylene),
  • polipropilen (PP-polypropylene),
  • polietilen terafitalat (PET-polyethylene terephthalate)
  • polimetil metakrilat (PMMA-polymethyl methacrylate)


Kaynak: https://www.yesilist.com/mikroplastik-nedir-abdde-neden-yasaklandi/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.