Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

AMP ile hızlı ve güvenli web sayfaları geliştirme hakkında 7 gerçek

AMP Projesi , siteleri her cihazda hızlandırmayı ve güzel görünmelerini sağlamayı amaçlayan açık kaynaklı bir girişim. AMP, 2015 'te k...

...
AMP Projesi, siteleri her cihazda hızlandırmayı ve güzel görünmelerini sağlamayı amaçlayan açık kaynaklı bir girişim. AMP, 2015'te kullanıma sunulduğundan beri on milyonlarca alandan internetteki milyarlarca sayfayı destekleyecek kadar güçlendi.


Birkaç yanlış inanış nedeniyle bazı işletmeler bu projenin sunduğu avantajlardan yararlanmıyor. Bu yüzden bu makalede mitlerin ardındaki gerçekleri açıklıyoruz.

1. YANLIŞ İNANIŞ: AMP sadece mobil platform için kullanılabilir


GERÇEK: AMP duyarlılık odaklı bir çözüm olarak geliştirildi ve tüm ekran boyutlarında çalışması amaçlandı.

AMP, artık sadece Accelerated Mobile Pages'in (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) kısaltmasından ibaret değil, kendi başına bir çerçevenin adı. AMP, mobil uyumlu olarak tasarlanmışsa da sadece mobil platform için geliştirilmedi. Masaüstü ve tablet olmak üzere birçok cihaz türünde kullanılabilen bu araç faydalı ve duyarlı tasarım özelliklerine sahip.

2. YANLIŞ İNANIŞ: AMP sadece Google.com'da çalışıyor


GERÇEK: AMP sayfalarına tüm dağıtım platformları ve cihazlar dahil olmak üzere internetin tamamından erişilebilir.

Kullanıcılar AMP sayfalarına dağıtım platformlarındaki (ör., arama motorları) bağlantılar üzerinden veya sitelerden erişebilir. Bazı platformlar (ör., Google, Bing, LinkedIn, Twitter, Yahoo JP, Baidu ve diğerleri1), kullanılabilir olduğunda AMP sayfalarını mobil platformda her zaman varsayılan olarak sunuyor. Diğer platformlar (ör., google.com, bing.com) çok daha hızlı bir kullanıcı deneyimi sunmak amacıyla içeriğinizi önbelleğe almak için ek bir adım daha gerektiriyor.

3. YANLIŞ İNANIŞ: AMP özel bir Google projesi

GERÇEK: AMP, Google liderliğinde, web topluluğunun diğer şirket ve üyelerinin de katılımıyla yürütülen bir açık kaynak girişimi.

Herhangi bir web geliştiricisi AMP topluluğuna katılabilir. Ayrıca çeşitli şirketler ve katkıda bulunan bireyler halihazırda projenin geliştirilmesinde yer alıyor. Son 3 yılda 850'den fazla kişi AMP'e katkıda bulundu. Bu kişilerin %78'i Twitter, Pinterest, Yahoo, Bing ve eBay gibi Google dışındaki şirketlerin çalışanlarıydı.

AMP, topluluğun tüm aktörlerine açıkça katkıda bulunma imkanı tanıyan yeni bir yönetim modeline geçiş yaptı. Bu modelde Twitter, Microsoft, Pinterest, NY Times, Washington Post, AliExpress ve diğer birçok şirket temsil ediliyor2.

4. YANLIŞ İNANIŞ: Her AMP sayfasının aynı zamanda AMP olmayan bir sürümü gerekli

GERÇEK: Bir AMP sayfası AMP olmayan bir sürümle ilişkilendirilebilir, ancak bu zorunlu değil.

Bazı durumlarda, özellikle de AMP ve AMP olmayan sürümün test edilmesini desteklemek istediğiniz AMP'e geçiş döneminin ilk aşamalarında aynı sayfanın hem AMP hem de AMP olmayan sürümüne sahip olmayı tercih edebilirsiniz. Ancak bu bir zorunluluk değil ve AMP'nin işiniz için doğru çözüm olduğunu düşünüyorsanız aynı içeriğin iki versiyonunu bulundurmanız gerekmiyor.

5. YANLIŞ İNANIŞ: AMP açılış sayfalarının oluşturulması genellikle hayli zor

GERÇEK: Sayfa türlerinin ve kullanım örneklerinin çoğu için AMP açılış sayfalarını oluşturmak genellikle bir haftadan kısa sürüyor.

Google'ın görüştüğü geliştirme ekiplerinin %80'i AMP açılış sayfalarını bir haftadan kısa sürede oluşturduğunu söyledi. Ancak AMP geliştirme sürecinin sayfa türüne göre değişiklik gösterdiğini de unutmamak gerek. Bazı AMP sayfaları bir günde oluşturulabilirken diğerlerinin oluşturulması daha uzun sürebilir. Geliştirme süresini daha da kısaltmak amacıyla ücretsiz AMP şablonları için amp.dev adresini ziyaret edebilirsiniz.

6. YANLIŞ İNANIŞ: AMP yalnızca yayıncılar için, AMP e-ticaret için uygun değil

GERÇEK: AMP sayfalarına yönelik arama tıklamalarının %60'ı haber dışı sitelere yönlendiriyor 3. Web sayfalarını hızlandıran AMP, e-ticaret için doğal olarak uygun bir çözüm. Bilindiği gibi, hızlı sayfalar satın alma dönüşümlerine yardımcı oluyor.

AMP ilk kez kullanıma sunulduğunda önce yayıncılar tarafından benimsenmişti. Ancak artık, e-ticaret şirketlerinin de çok sayıda başarı öyküsü var. Bu şirketler, hız avantajlarından faydalanmak ve dönüşüm, hız, hemen çıkma oranları ve mobil edinme maliyetlerinde denge sağlamak amacıyla AMP'ten yararlanıyor.

7. YANLIŞ İNANIŞ: AMP interaktif deneyimleri desteklemiyor

GERÇEK: AMP bileşenleri artık tasarım özelleştirmesi ve interaktif deneyimleri etkinleştiriyor.

AMP ilk kez kullanıma sunulduğunda görsel tasarımla ilgili bazı sınırlamaları vardı. AMP projesi büyüdükçe şirketlerin tasarımda özelleştirme yapmasına ve interaktif bir ortam geliştirmesine olanak tanıyan yeni bileşenler eklendi. Bu sayede, BMW ve AliExpress gibi markalar AMP'de harika deneyimler sundu.

Sürekli geliştirilip yenilenen bir teknoloji olan AMP ile ilgili doğru olmayan veya artık geçerli olmayan çok sayıda inanış var. Sitenizin hızını artırmak, sonuçları ölçmek4 ve yedeklemek için verilerle birlikte bu çözümün işinize yarayıp yaramadığını görmek amacıyla AMP kullanmayı deneyin.


Kaynak:
  
https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/reklam-kanallari/mobil/amp-ile-hızlı-ve-guvenli-web-sayfalari-gelistirme-hakkinda-7-gercek/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.