Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

İrlandalı Genç Mikroplastikleri Sudan Çıkarmak İçin 2019 Google Bilim Fuarı'nı Kazandı

İrlanda lı bir genç, sudan mikroplastik çıkarmaya odaklanan proje si için az önce 50.000 dolar kazandı. Google , 2011 ’de 13-18 yaş la...

...
İrlandalı bir genç, sudan mikroplastik çıkarmaya odaklanan projesi için az önce 50.000 dolar kazandı.

Google, 2011’de 13-18 yaşları arasındaki öğrencilerin deneyler ve sonuçlarını bir hakimler panelinin önünde sunabilecekleri Google Bilim Fuarı'nı başlattı. Kazanan 50.000 dolar alıyor. Yarışma ayrıca Lego, Virgin Galactic, National Geographic ve Scientific American tarafından da destekleniyor.

İrlanda'nın Cork kentinden 18 yaşındaki Fionn Ferreira , mikro plastikleri sudan çıkarma metodolojisi yarışmasını kazandı.

Mikroplastikler 5nm veya daha az bir çapa sahip olarak tanımlanır ve atık su arıtımı sırasında filtreleme veya tarama için çok küçüktür. Mikro plastikler genellikle cildi soyma kabiliyetleri için sabunlara, duş jellerine ve yüz fırçalarına dahil edilir. Mikroplastikler normal yıkama sırasında giysilerden de çıkabilirler.

Bu mikroplastikler daha sonra su yollarına girerler ve filtreleme yoluyla çıkarılması neredeyse imkansızdır. Küçük balıkların mikro plastik yedikleri ve daha büyük balıkların daha küçük balıkları yedikleri için bu mikro plastiklerin, insanların tükettiği daha büyük balık türlerinde yoğunlaştığı bilinmektedir.

Ferreira, mikro plastik içeren suda bir ferrofluit oluşturmak için bir yağ ve manyetit tozu kombinasyonu kullandı. Mikroplastikler ferrofluid ile birleştirildi, ardından ekstre edildi.

Mikro plastikler ferrofluide bağlandıktan sonra, Ferreira çözeltiyi çıkarmak ve sadece su bırakmak için bir mıknatıs kullandı.

1000 testten sonra, yöntem her çeşit mikroplastiklerin sudan çıkarılmasında% 87 etkili olmuştur. Çıkarılan en etkili mikroplastik, polipropilen plastik olmak üzere çıkarılması en zor olan çamaşır makinesinden çıkandır.

Metodolojinin onaylanması ile Ferreira, atık su arıtma tesislerinde uygulayabilecek teknolojiyi ölçeklendirmeyi umuyor.

Bu, mikro plastiklerin su yollarına ve okyanusa ulaşmasını önler. Mikro plastiklerin kullanımındaki azalma ideal senaryo olsa da, bu metodoloji, balıklar tarafından yiyecek olarak tüketilmeden önce, mikro plastiklerin taranması için yeni bir fırsat sunuyor.

18 yaşında Ferreira'nın etkileyici bir dizi başarısı var. Schull Planetaryumu'ndaki küratördür, akıcı bir şekilde 3 dil konuşur, önceki 12 bilim fuarı yarışmasını kazandı, bir orkestrada trompet çalıyor. 



Kaynak: https://www.forbes.com/sites/trevornace/2019/07/30/irish-teen-wins-2019-google-science-fair-for-removing-microplastics-from-water/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.