Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Chrome ve Firefox yeni AVIF resim biçimi için destek alıyor

Netflix , Windows 10 , VLC ve birkaç görüntü editöründen sonra yeni AVIF görüntü formatı web tarayıcılarına geliyor. Y eni hafif ve telif...

...

Netflix, Windows 10, VLC ve birkaç görüntü editöründen sonra yeni AVIF görüntü formatı web tarayıcılarına geliyor.

Yeni hafif ve telifsiz AVIF görüntü formatı web tarayıcılara geliyor. Google Chrome ve Mozilla Firefox'a AVIF desteği ekleme çalışmaları neredeyse tamamlandı.

Yeni görüntü formatı, en hafif ve en iyileştirilmiş görüntü sıkıştırma formatlarından biri olarak kabul edilir ve JPEG, PNG ve hatta daha yeni WebP gibi mevcut görüntü formatlarından daha üstün olduğunu düşünen Netflix gibi şirketlerden övgü almıştır .

AVIF'İN KISA TARİHİ

AVIF kısaltması AV1 Görüntü Dosyası Biçimi anlamına gelir . Adından da anlaşılacağı gibi AVIF, Google, Cisco ve Xiph.org (Mozilla ile de çalışan) arasındaki işbirliğinin ardından 2015 yılında geliştirilen bir video codec bileşeni olan AV1'i temel alıyor.

O sırada, üçü, tüm şirketlere açık kaynak ve telifsiz bir alternatif olarak sunmayı planladıkları yeni bir tane (AV1) oluşturmak için kendi şirket içi video kodeklerini (VPX, Thor ve Daala) bir araya getirmeye karar verdi. 2000'lerin sonunda ve 2010'ların başında video akışı pazarını parçalayan ve tıkayan ticari video codec bileşenleri.

Piyasaya sürülmesinden sonra, AV1'in kendisini piyasadaki en iyi video codec'lerinden biri olarak kurması ve onu uygulayan tüm şirketlerden, yani Facebook'tan değerlendirme alması uzun sürmedi .

AV1 olgunlaştıkça, AV1'in arkasındaki kuruluş olan Açık Medya İttifakı, web'deki ve başka yerlerdeki görüntülerin boyutunu azaltmak için AV1 sıkıştırma algoritmalarını kullanan bir görüntü dosyası formatı oluşturmaya karar verdi.

AV1'in başarısı üzerinde yükselmek, AVIF'in benimsenmesi uzun sürmedi. Netflix, yeni görüntü standardı Şubat 2019'da resmen onaylanmadan önce ve 2018'in sonlarında AVIF görüntüleri için destek verdi ve video akış platformunu yakında VLC video oynatıcı, Gimp görüntü düzenleyici ve diğerleri gibi yazılım uygulamaları izledi.

Ancak AVIF, Microsoft Windows 10 Mayıs 2019 Güncelleştirmesi'nde destek eklediğinde en büyük desteğini aldı. Kullanıcılar Microsoft Store'dan ( ücretsiz indirme ) uygun AV1 video codec bileşenine sahip oldukları sürece , AVIF görüntüleri artık Paint ve Dosya Gezgini gibi Windows 10 uygulamalarına yerel olarak yüklenecektir.

TARAYICILARA GELEN DESTEK

Ancak AVIF, büyük olasılıkla web tarayıcılarına yavaşça gireceği önümüzdeki aylarda en büyük artışını alacaktır. Web tarayıcılarına girdikten sonra, web sitesi operatörleri canlı prodüksiyon sitelerinde yeni formata geçebileceklerinden emin olabilirler, bu da benimsemeyi daha da hızlandıracaktır.

AV1'de olduğu gibi, Firefox da AVIF desteğini ilk ilan eden tarayıcıydı.


Mozilla , Ocak 2020'de Firefox'a AVIF desteği eklemek için çalışmaya başladı ve başlangıçta bu özelliğin Firefox 76 ile Mayıs ayında yayınlanması gerekiyordu.

Ne yazık ki, budaklar ve koronavirüs pandemisi bu planları geciktirdi. Şu anda, Mozilla hala Firefox Nightly içinde AVIF'yi test ediyor ve resmi AVIF görüntü desteğinin, Ağustos sonunda Firefox 80'in piyasaya sürülmesiyle birlikte, bu gecikmenin ardından tekrar yayınlanmaya başlaması bekleniyor.


Firefox Nightly'de AVIF deneyi

Chrome'da, bu özellik de bu yıl Ağustos ayında piyasaya sürülmesi beklenen Chrome 85'te yayınlanacak .

Bir Gerrit girişine göre , Google, bu AVIF desteğini tarayıcıya eklemek için "düşük risk" olduğuna inandığından ve Chrome 85 yayınlandığında tüm kullanıcılara AVIF desteğini varsayılan olarak etkinleştireceğine inandığı için test aşamasını atlıyor.

Chrome'un dayandığı Chromium tarayıcı motoruna gerçek AVIF desteği eklendiğinden, AVIF desteği de büyük olasılıkla Edge, Vivaldi, Opera ve Brave gibi diğer Chromium tabanlı tarayıcılara yıl sonuna kadar eklenecek.

kaynak: https://www.zdnet.com/article/chrome-and-firefox-are-getting-support-for-the-new-avif-image-format/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.