Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Web Sitesi Yaratma Kılavuzu (W1)

W1 Kendinize Ait Web Sayfalarınızı ve Web Sitenizi Kendi Başınıza Kolayca İnşa Edin!!! Elimde hazine gibi sakladığım ve benimde b...

...

W1
Kendinize Ait Web Sayfalarınızı ve Web Sitenizi Kendi Başınıza Kolayca İnşa Edin!!!

Elimde hazine gibi sakladığım ve benimde bu konuları okuyarak kendimi geliştirdiğim zamanlara geri dönerek.Aşağıdaki yazıları paylaşmak istedim. Sn.Mehmet Emin ARI'ya buradan şükranlarımı sunuyorum.Kendisine ulaşmaya çalıştım ama ulaşamadım.Ulaştığımda herhalde çok daha değişik konularda yazılarımız olacaktır.
Kendisine ve ailesine buradan saygılarımı sunuyorum.

Önsöz

Yetmişli yılların ortalarında Amerikan Savunma Bakanlığı olası bir nükleer saldırıda bilgilerin korunması amacıyla İnternet’in atası olan ARPANet projesini başlattığında sanırım böylesi bir büyümeyi kesinlikle tahmin etmemişti. 

İnternet’in büyümesi tipik bir Hollywood rüyasını andırır; sıfırdan başlayan parlak bir yükseliş. Aslında bu yükselişi besleyen iki şey vardı: E-postanın getirdiği iletişim olanağı ve HTML dilinin ortaya çıkmasıyla Web sayfaları üzerinden bilginin paylaşımı. 

Bilgiye erişimin tarihte hiç olmadığı kadar zamandan (günün yirmi dört saati) ve mekandan (Japonya’daki bir bilgisayardaki bilgiye evinizden ulaşmak) bağımsız olması İnternet’i bu kadar popüler yaptı.

Web sayfaları ilk başta daha çok akademik bilginin belirli bir grup içerisinde paylaşılması amacıyla İsviçre’deki CERN partikül fiziği laboratuarlarında makalelerin kolay okunması amacıyla HTML dilinin temel yapısının ortaya çıkmasıyla başladı. Web sayfalarının cömert olanakları kısa sürede iş dünyası ve kişiler tarafında fark edildi ve baharda açan çiçekler gibi her yer Web sayfası oldu. 


Ücretsiz hizmet veren İnternet servis sağlayıcılarının artmasıyla birlikte kişisel Web sayfaları da ortaya çıkmaya başladı.
Günümüzde özellikle batı ülkelerinde kişisel Web sayfaları, bir tür sanal kartvizit işlevi görmeye başladı. Web sayfasının sahibi sitesinde kendini tanıtmanın yanı sıra, yayınlamaya imkân bulmadığı eserlerini de diğer insanların beğenisine sunma imkânına sahip olmakta. Kişisel Web sayfaları başlangıçta gelip geçici bir moda gibi olarak algılandı fakat artık onlar da İnternet’in ayrılmaz bir parçası.


Her ne kadar Web tasarım, özellikle de HTML hakkında piyasada oldukça iyi kitaplar bulunsa da, bu kitapların seviyesi ve içeriği, kendi kişisel Web sayfasını hazırlamak isteyen kullanıcı için biraz karışık ve gelişkindir. 


Bu kitabı yazmaya başlarken amacım, bir İnternet bağlantısı ve erişebileceği bir bilgisayarı olan, aynı zamanda kendi kişisel Web sayfasını yapmak isteyen okurun kendi başına bir Web sitesini hazırlayacak konuma getirmektir. 

İnternet’in sunduğu olanaklarla (ücretsiz Web alanı) kişisel Web sitesi hazırlamak bedavadan ucuz bir şey haline gelmiştir. Gerekli olan tek şey yeterli bilgi ve istektir.

Kitabın hitap ettiği kullanıcı kesimi, bilgisayar hakkında çok az şey bilen kullanıcıdan başlayarak orta seviyeli kullanıcıya kadar uzanan bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bir başka deyişle, bu kitap fareyle çift tıklamanın ne olduğunu bilmeyen kullanıcıdan, Windows işletim sistemini başarıyla kullanıp kendi dokümanlarını yazabilen ve Web’de sörf yapabilen kullanıcıya hitap etmektedir. 


Kitabın yazım aşamasında da, yazılan metin bu türden bir kullanıcının değerlendirilmesine sunulmuş, bu kullanıcın muğlak bulduğu noktalar tekrar gözden geçirilmiştir. Ayrıca, kitabı yazarken akademik bir üsluptan çok, İnternet’i ve Web sayfalarını öğrenmek isteyen bir dostuma bilgisayar başında çay içip bilgileri aktarırken kullandığım üslupla kitabı yazmaya çalıştım.

Bu yüzden kitabı yazmaya başlarken ileri kullanıcılar için oldukça basit ve hatta gereksiz gelebilecek bazı bilgiler diğer kullanıcılar kısaca düşünülerek verilmiştir. Bu yüzden, “fare ile bir metnin nasıl seçileceğini anlatan bir kısım görünce buna gerek var mıydı?” diye itirazda bulunmayın. 


Gerçekten fare ile bir metni seçmeyi bilmeyen bir grup insan var. Cahil ya da aptal olduklarından değil, sadece bunu bilmediklerinden. İlk bilgisayarım olan toplama bir 80286’da komut satırından dir komutunu yazıp ENTER yazılı tuşa basıldığında dosyaların geleceğini telefonla bir arkadaşımdan öğrendiğimde çok mutlu olduğumu gayet net hatırlıyorum.


Kitapta temel olarak basitten karmaşığa doğru adım adım ilerleyeceğiz. Önce Web sitesi için gerekli olan malzemeleri (metin, resim, grafikler vs.) ve bunları nereden bulabileceğinizi göreceğiz. Daha sonra bu malzemeleri nasıl bir araya getireceğinize bakacağız. 

Bir Web sayfanızın olabilmesi için sizde olması gerekli olan tek temel şey, bu işe olan ilginiz ve kendinize olan güveninizdir. Bunun dışındaki her şey (bu kitap gibi bir kaynak) bir şekilde öyle ya da böyle kolaylıkla bulunabilir.


Yanlış bir şey yapacağım diye asla korkmayın. Tabii ki yanlış yapacaksınız fakat bu yanlışlar dünyanın sonu değildir. <HTML> yerine <MTML> yazarsanız bilgisayarınız patlamaz ya da dumanlar çıkmaz. 

Deneyin, yapın ve hata yapınca düzeltin. Web sitenizi yapmayı yemek yapmaya benzetebiliriz, ilk seferde herkes yemeğin altını yakabilir.. Çevrenizden size gelecek olumsuz eleştiriler sonucunda inancınızı yitirmeyin. Web sayfanızı bitirdiğinizde, emin olun son gülen siz olacaksınız.


Bir kitabın yazımı (sanıldığının aksine) yazarından dizgisine kadar bir takım işidir. Yazar bu takımın sadece kaptanıdır ama tek bir kaptanla sahaya çıkılmayacağını ve gol atılmayacağını herkes bilir. 

Bu kitabın yazılma fikrini bende uyandıran ve metni inceleyip değerli düşüncelerini benimle paylaşan Sn. Gökhan Reyhan’a, manevi desteğini bir an olsun eksik etmeyen Sayın Filiz Kınay’a, önerileri ve destekleriyle kitabın oluşumunda tartışılmaz katkıları olan çalışma arkadaşlarım Sn. Zuhal Çalık’a ve Sn. Adnan Köse’ye ve beni sürekli motive eden Sn. Işık Alper’e ve şu kitabı bitir bitir diyerek başımın etini yiyen(!) Sn. Mine Gürtuna’ya teşekkürlerimi borç bilirim.
Görüş ve eleştirilerinizi e-posta aracılığıyla bana iletirseniz sevinirim. Ayrıca bu kitabı kullanarak yaptığınız Web sitesinin URL’sini bana e-posta ile gönderirseniz, bu haklı sevincinizi ve gururunuzu sizinle paylaşmak isterim.
Saygılarımla...
Mehmet Emin ARI

Yazar Hakkında 1966 yılında Isparta Şarkikaraağaç’da doğan Mehmet Emin ARI, ilk ve ortaokulu Ankara’da okudu. Yenimahalle Meslek Lisesi Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra ODTÜ Makine Mühendisliğini kazandı. Aynı bölümde “Stabilization of an inverted pendulum by using a fuzzy controller” adlı uygulamalı yüksek lisans tezini vermiştir. Halen bir kamu kuruluşunda Teknik Uzman olarak çalışan yazarın, “IRC ve ICQ, Online Sohbet Kılavuzu” adlı ikinci baskısını yapmış bir başka kitabı vardır. Bunun yanı sıra, AutoCAD 14, Bilgisayar Donanım Kılavuzu, İnternet Rehberi ve UNIX kitaplarını İngilizce’den Türkçe’ye çevirmiştir. “Adın Mavi Aşk” adlı bir şiir kitabı olan yazarın “Bealzup Valisinin Güncesi” adlı henüz yayınlanmamış bir de roman denemesi vardır. Düzenli olarak deneme türünde yazılar yazmakta ve Web tasarımcılığı yapmaktadır.

Sn.Mehmet Arı bey sözlerini bitirmiş ancak ben ona ulaşamadım.Kendilerine mail attım.İşallah ulaştığımda sizlerle bu konuyuda paylaşacağım.Yazı bayağı uzun hatta kendi tabirleri çok doğru yazı değil kitap, adım adım tasnif edip içerikleri yayınlayacağım.

Web Sitesi Yaratma Kılavuzu adlı yazıların tümünü blogumuzun menü kısmından Web Klavuzu  ismine tıklayarak izleyebilirsiniz.Tüm yazılar ; W1, W2, W3 şeklinde sıralanacaktır.Blog Arama kısmından rahatlıkla bu şekilde arama yaparak istediğiniz konuya ulaşabileceksiniz.

Devam edecek...  Bir önceki yazıları incelemek isterseniz tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

W1 ,W2,W3,W4,

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.