Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Gelecek İnternet mi

1.8. İnternet’in Geleceği ya da Gelecek İnternet mi? İnternet birçok medya unsuru arasından (televizyon, radyo ve gazete)...

...

Web’de Ne Var















1.8. İnternet’in Geleceği ya da Gelecek İnternet mi?
İnternet birçok medya unsuru arasından (televizyon, radyo ve gazete) öne çıkarak birinci medya olacağını düşünüyorum. Teknik alt yapının hızla gelişmesiyle ses ve görüntü daha hızlı ve eş zamanlı olarak evimize girecek. Yani tek bir kabloyla her şeyi halledeceğiz. İnternet’in sosyal yaşama etkisini öngöremem ama matbaanın bulunmasıyla karşılaştırılacak bir gelişme olduğu fikrindeyim.
1.9. Hâlâ İnternet’e Bağlanmadıysanız
Eğer bir İnternet bağlantınız ve bilgisayarınız yoksa aşağıdakileri okumanızı tavsiye ederim. Bir bilgisayarınız ve İnternet bağlantınız varsa bu kısmı atlayabilirsiniz
Gelin Bir Bilgisayar Alalım
Bir bilgisayar alacaksanız iki şeyi göz önünde bulundurun;
Bilgisayarla ne yapmak istiyorsunuz?
Bütçeniz nedir?
Bilgisayarda yapmak istediğiniz şey bilgisayarın gücünü ve tipini belirlemenizde size yol gösterici olacaktır. Bilgisayar destekli bir tasarım yapmayı düşünüyorsanız bilgisayarınız tabii ki oldukça hızlı ve kapasitesi büyük olmalıdır. Olaya araba almak gibi yaklaşın. Taşımacılık mı yapacaksınız yoksa otobanda sürat mi yapmak istiyorsunuz? Buna göre bir kamyon ya da Porsche alma seçimini yapabilirsiniz. Kendi tecrübelerime göre piyasada her zaman bir alt model ve bir üst model olmuştur. Üst model ilanlarda en üstte yer alan modeldir, alt model ise en ucuz olan model. İki yıl içerisinde üst modeller alt modele düşmektedirler. Kişisel Web sayfası yapmak için piyasadaki en alt model bence fazlasıyla yeterlidir ama geleceği düşünerek bir üst modeli ya da en üst modeli almak size kalmış bir şeydir. Sadece ekran ve modem konusunda kesenin ağzını açmanızı tavsiye ederim: 


Profesyonel Web tasarımcısı olacaksanız 19 inç bir ekran almalısınız.
Markalı bilgisayarlar bir kaç ligden oluşur. En üst ligde IBM, HP ve Compaq gibi kaliteli markalar vardır ama toplama dediğimiz bilgisayarların tek tek bileşenleri de, eğer kaliteliyse markalı bilgisayarlar kadar iyi olabilirler.


Hadi İnternet’e Bağlanalım
Kişisel bir kullanıcı olarak dial-up (çevirmeli) yani bir telefon hattı üzerinden İnternet’e bağlanacaksınız. İnternet’e bağlanmak için başka bağlantı seçenekleriniz de var fakat bunlar oldukça pahalıdır ve size gerekmez. Dial-up bağlantı için bir İnternet servis sağlayıcı seçmeniz gerekir.

Birkaç yaygın ISS’nin adı ve adresi aşağıdaki tabloda verilmiştir. Tam bir liste için lütfen http://www.turknet.net.tr/ adresine bakın. 

Bu seçimde şunlara dikkat edin:
ISS’nin İnternet çıkış hızı mümkün olduğunca yüksek olmalı. Size vaat ettiği çıkış hızı da yüksek mi?
ISS sizinle aynı şehirde ya da bölgede olmalı.
Günün 24 saati erişebileceğiniz bir destek hattı var mı? İnternet’e nasıl bağlanacağınızı anlatan bir belge ya da CD veriyor mu? Yoksa sizi Windows’un ayarlarıyla baş başa mı bırakıyor?
Kullanıcı başına kaç modem düşmektedir? Bu sayı ne kadar azsa o kadar iyidir (her kullanıcıya bir modem düşmez, en iyi olanı dört kullanıcıya bir modem seçeneğidir). Düşük bir fiyat sürekli meşgul çalan bir telefon olarak karşınıza çıkabilir.
Aylık sınırsız bağlantı seçeneği ne kadardır? İnternet’in ilk zamanlarında sınırsız bağlantı seçeneği oldukça tuzluydu ama şimdi 30 ya da 60 dolara kadar indi. Bu yüzden aylık sınırsız bağlantı seçeneğini denemenizi tavsiye ederim. Eğer günde 4 saatten fazla bağlanıyorsanız Telekom’un sunduğu KabloNet’e abone olabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgilerin ışığında bir arkadaşınıza ya da uzmana danışıp bir ISS’yi bir aylığına deneyin. İlk başta yıllık abonmanlık almayın. Unutmadan söyleyeyim, ucuz etin yahnisi kötü olur derler. Sözüm meclisten dışarı.
 Ağ
1.10. Dünyayı Esir Alan Ağ: WWW (World Wide Web)
World Wide Web (Dünya Çapında Ağ) milyarlarca Web sayfasının oluşturduğu büyük ağdır. Her bir Web sayfası diğerine bağlanır ve bir örümcek ağına benzer bir ağı oluşturur ama bu ağ çok ama çok karışıktır. Her bir Web sitesinin ortalama olarak 50 linki içerdiğini ve ortalama 3 milyara yakın Web sitesi olduğunu düşünürseniz bu örümcek ağının büyüklüğünü gözünüzde canlandırabilirsiniz
Kısaltılmışı dabıl yu, dabıl yu dabıl yu olarak okunuyor ama kısa okunuşu, World Wide Web uzun okunuşundan daha uzundur. Bir başka deyişle Internet Explorer ya da Netscape Navigator programı gibi Web tarayıcılarla bakabildiğiniz tüm alan kısaca Web ya da dünya çapında ağ olarak bilinir.

Not :
Nostradamus kehanetlerinden birinde 21. yüzyılda 666 simgesi taşıyan bir şeyin dünyayı yöneteceğini söylemiş. 666 kutsal kitaplarda şeytanın simgesi olarak kabul ediliyor. İbranice’de 666’nın açılımının ise WWW olduğu söyleniyor. Ne dersiniz?


1.11. Web’de Ne Var: Açıl Susam Açıl!
“Web size neler verebilir?” sorusu tıpkı Temel fıkrasında süper bilgisayara sorulan “Ne var? Ne yok?” sorusu gibi cevaplanması oldukça zor bir sorudur. “Web size ne verebilir yerine?” “Web size neyi veremez?” diye sormak daha doğru olur. İnternet’in sunduğu olanaklardan bazılarını aşağıda sıraladım. Bunların şimdilik kaydıyla olduğunu unutmayın.
Amerikan gizli haber alma teşkilatı CIA’in ülkeler hakkındaki raporlarına (Türkiye raporun bakmak istiyorsanız için https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/ adresine bakın)

ABD Başkanına mesaj gönderebilirsiniz ( http://www.whitehouse.gov/)
İnternet üzerinden online radyo dinleyebilirsiniz ya da televizyon seyredebilirsiniz (http://www.ntvmsnbc.com/, İnternet’te kendinizi, kurumunuzu ya da ürününüzü tanıtabilirsiniz
Günde yirmi dört saat çalışan ve dünyadaki tüm müşterilere hizmet veren bir sanal dükkan açıp malınızı İnternet üzerinden satabilirsiniz.

Yüzünü görmediğiniz, sesini duymadığınız farklı dil, cins ve ırktan insanlarla sohbet edebilirsiniz
Değişik formatlardaki müzik ve video görüntülerini dinleyebilir ve seyredebilirsiniz
Kullanıcıların ya da müşterilerinizin fikrini alabilir ve online bir anket düzenleyebilirsiniz.
CD kalitesinde müzik dinleyebilirsiniz .İnternet sayesinde yapabilirsiniz..

 Web Nasıl Çalışır1.12. Web Nasıl Çalışır?
Web, İnternet üzerinden çalışır ve İnternet’in sunduğu teknik alt yapıyı kullanır. Web’deki her sayfa birbirine hiperlink’lerle bağlıdır. Web’de çok değişik tipte bilgisayar ve bilgisayar sistemi vardır. Bunların birbiriyle anlaşması için bir ortak dil bulunmuştur. Bu dile ya da protokole TCP/IP denir. Teknik detayı öğrenmenize gerek yok, bu sadece iki bilgisayarın birbirleriyle anlaşmasını sağlayan bir protokoldür. Bilgisayarlar birbirleriyle anlaşınca el sıkışırlar ve veri aktarımı sunucudan istemciye doğru veri paketleriyle gerçekleştirilir. Veriyi isteyene istemci (client), bu veriyi gönderen bilgisayara ise sunucu (server) denir.


KartopuNot: En Büyük Kartopu: Web Ne Kadar Büyüktür?
*Sayfaların ortalama büyüklüğü 10 KByte. *Her sayfada ortalama link sayısı 23. *Her Web sitesinde bulunan resim sayısı 14. *Sayfaların %84,7’si ABD’de bulunmakta, geri kalan siteler ise diğer dünya ülkelerinde *Sayfalarda bulunan linklerin %10,43 ölü linklerden oluşmaktadır. Ölü link (dead link), var olmayan bir sayfaya link demektir.

1.13. HiperMetin (HyperText) Ne Demektir?
İnternet’te herhangi bir Web sayfasını bir Web tarayıcıyla açtığınızda farenizin imlecinin bazı kelimelerde ve resimlerde bir eli işaretine döndüğünü görürsünüz. Farenin imleci bir el işaretine döndüğü zaman fareyi tıklarsanız bir başka Web sayfası görüntülenir.
Bu tür bir yapıya sahip bir belgeye hipermetin (hypertext) belgesi adı verilir.

Hipermetin dokümanları hazırlamak için kullanılan dile HTML(HyperText Markup Language - Hipermetin İşaretleme Dili) denir. Bu tıpkı bilgisayarda kullanılan BASIC ya da C türü bir programlama diline benzer. Kendine özgü komutları ve hiyerarşisi vardır. HTML dilini ileride ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Şimdilik böyle bir dilin var olduğunu bilin ve hain kurttan korkmayın.
İlk hipermetin belgesi İsveç CERN Partikül Fiziği Laboratuarları’nda oluşturuldu. Temel amaç bilimsel makalelerin daha rahat okunmasını sağlamaktı,.

Edwin Hubbleörneğin “Daha sonraki çalışmalarda Samanyolu dışında da gökadaların bulunduğu ve bunların birbirinden uzaklaştığı, yani evrenin genişlediği, Amerikalı bilim adamı Edwin Hubble tarafından 1920 yılında ortaya çıkarılmıştır.” cümlesinde Edwin Hubble’a ve yaptığı çalışmaya referans verilmiştir. Bu yazıda bilim adamı Edwin Hubble’ın evrenin genişlediğini nasıl bulduğunu anlatan bir makaleye gidebilirsiniz. Bu işlem en basitinden sizin asıl belgeyi daha iyi anlamanızı sağlar. Böylece Edwin Hubble’ı anlatan makaleyi inceledikten sonra tekrar ana makaleye dönebilirsiniz. 
İşte bu özelliğe sahip metne hipermetin adı verilir. Ana metinle, buradan diğer metin arasındaki adreslemeye bağlantı yani link denir.
Hipermetin Belgelerinin Basit Mantığı
Bir Web sayfası üzerinde İnternet’teki herhangi bir başka sayfaya bağlantı koyabilirsiniz.
Her iki sayfanın aynı bilgisayarda ya da yerde hatta ülkede olması gerekmez. Türkiye’deki 
bir sunucuda bulunan bir Web sayfasından Japonya’daki bir Web sayfasına bağlantı 
ekleyebilirsiniz. Tabi iki sayfada aynı bilgisayardaysa sayfanın yüklenmesi daha hızlı alacaktır.
Bir linkten diğerine giderek sayfalar arasında gezinmeye de sörf yapmak denir. 

Şunu belirtmeliyim ki tıklayarak Web’i asla tüketemezsiniz çünkü milyarlarca sayfa vardır.
HTML sayfalarının adreslerine kısaca URL (Universal Resource Locator - Evrensel Kaynak 
Belirteci) denir. Örneğin; http://www.cikolata.com.tr/bitter/findiklicikolata.html adresini 
inceleyelim:

http:// karakterleri bu hipermetin belgesinin HTML dili ile hazırlandığını ve bu nedenle İnternet 
üzerinden HTTP protokolü ile aktarılması gerektiğini,

www.cikolata.com.tr bu hipermetin sayfasının bulunduğu bilgisayarı,
bitter/ karakterleri ise HTML dokümanın bulunduğu alt dizini,
findiklicikolata.html ise HTML dosyasının ismini belirtir.


Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.