Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Kablosuz Ağınızı Kullananları Tespit Edin

Günümüzde internet bağlantısı olan neredeyse hemen hemen her evde kablosuz ağ kullanılıyor. Kablosuz ağ üzerinden kullanılıyor olan inte...

...
Günümüzde internet bağlantısı olan neredeyse hemen hemen her evde kablosuz ağ kullanılıyor. Kablosuz ağ üzerinden kullanılıyor olan internetin herhangi bir kotası olmaması, kablosuz ağları daha popüler hale getiriyor. 

Kablosuz ağ kullanılan bu evlerde, bağlantı için kullanılan modemlerin güvenliği de oldukça önemli hale gelmiş durumda. Kablosuz ağınızın sadece sizin tarafınızdan kullanıldığını kontrol etmek, gerek hız sorunlarınızın çözülmesi ve eğer kotalı bir internet kullanıyorsanız kota problemlerinizden kurtulmanızı sağlayabilir. Bu yazımızda kablosuz ağınızın kimler tarafından kullanılıyor olduğunu anlamak için bazı ayarları inceleyeceğiz.

Kablosuz Ağınızda Kimler Var?

Kablosuz ağınız üzerinde hangi tür cihazların olduğunu görmek için birden fazla yol bulunmaktadır. Bilgisayarınıza herhangi bir uygulama kurmadan, evinizdeki modeminizin arayüzünden kablosuz ağınızı kullanarak internet çıkışı yapan cihazların listesine basit bir şekilde erişebilirsiniz. Aynı şekilde internetten indirilecek bazı uygulamalar ile bu cihazların listesini görebilmeniz mümkün.

Bu yazımızda, internetten indirilebilecek küçük uygulamalar ile kablosuz ağınızda yer alan cihazların listesinin nasıl detaylı bir şekilde çıkartılabileceğinden bahsedeceğiz. 

Eğer bir Windows kullanıcısıysanız sizlere Wireless Network Watcher adlı uygulamayı önerebilirim. Eğer bir Mac kullanıcısıysanız, Who Is On My WiFi adlı uygulamayı kullanmanızı önerebilirin. Bu uygulamaları bilgisayarınıza indirmeden önce son versiyonları olup olmadığını kontrol etmenizde fayda olacaktır. Aynı zamanda indirilen bu kurulum dosyalarını bir virüs programı ile taratmanızda da fayda olacaktır.

Uygulamaların nasıl çalıştığını henüz anlatmadan önce birkaç ön bilgi vermek isterim. Evinizde kablosuz internet bağlantısı yapan bütün cihazlar bağlantı sağlayabilmek adına bir IP adresine sahip olması gerekmektedir. 

Kullanılan bu cihazların hangi IP adreslerini kullandığını görebilmemiz için bilgisayar klavyesi üzerinden “Windows ve R” tuşlarına aynı anda basarak karşımıza çalıştır ekranını getirebiliriz. Bu ekrana “CMD” yazılarak enter tuşuna basılır ve siyah bir pencere karşımıza çıkar. Bu ekranda ise “ipconfig” yazılarak enter tuşuna basılır. Bu adımları uyguladıktan sonra IPv4 adres bilgisinin yer aldığı listeye ulaşılır. IPv4 kısmında yazan “192.168.0.X” şeklinde numaralar cihazın sahip olduğu IP adresini göstermektedir.
iPhone veya Android cihazlar üzerinden IP bilgisi öğrenmek için; iPhone üzerinde Ayarlar > WiFi ekranından bağlı bulunan ağın üzerine gelerek “i” tuşuna basılır ve bu kısımdan IP adresi öğrenilebilir.
Android cihazlar üzerinde IP bilgisini öğrenmek için resimde görülen adımları takip etmek gerekmektedir.

Uygulama Kullanarak Ağdaki Cihazları Görmek

Kullanılan bu cihazların IP adreslerini öğrendikten sonra Wireless Network Watcher uygulaması çalıştırılır. Aşağıda yer alan görsele benzer bir liste ortaya çıkacaktır.
Bu listede yer alan cihazlar IP bilgilerine göre sıralanmıştır. Evde ağınıza bağlı olan cihazların IP adreslerini listede yer alan cihazlar ile karşılaştırdıktan sonra dışarıdan bağlı olan IP cihazlarını ortaya çıkarabilirsiniz.

Kaynak: https://www.hangisieniyi.com/kablosuz-aginizi-kullananlari-tespit-edin/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.