Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Wi-Fi Sinyal Gücünüzü Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

İnternet iniz yavaş görünüyorsa veya web sayfa ları yüklenmiyorsa, sorun Wi-Fi bağlantınız olabilir. Belki de kaynaktan çok uzaktasınız y...

...
İnternetiniz yavaş görünüyorsa veya web sayfaları yüklenmiyorsa, sorun Wi-Fi bağlantınız olabilir. Belki de kaynaktan çok uzaktasınız ya da kalın duvarlar sinyali engelliyor. İşte tam Wi-Fi sinyal gücünüzü nasıl kontrol edeceğiniz.

Wi-Fi Sinyal Gücü Neden Önemli?

Daha güçlü bir Wi-Fi sinyali, daha güvenilir bir bağlantı anlamına gelir. Bu, kullanabileceğiniz internet hızlarından tam olarak yararlanmanızı sağlayan şeydir. Wi-Fi sinyal gücü, yönlendiriciden ne kadar uzakta olduğunuz, 2.4 veya 5 GHz bağlantı olup olmadığı ve hatta etrafınızdaki duvarların malzemeleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. 

Yönlendiriciye ne kadar yakınsanız, o kadar iyidir. 2.4 GHz bağlantı daha fazla yayın yaparken, parazit sorunları olabilir. Daha yoğun malzemelerden (beton gibi) yapılmış daha kalın duvarlar bir Wi-Fi sinyalini engelleyecektir. 

Diğer taraftan, zayıf bir sinyal daha düşük hızlara, düşmelere ve (bazı durumlarda) toplam bağlantı kopmasına neden olur.

Her bağlantı problemi zayıf sinyal gücünün bir sonucu değildir. Tabletinizdeki veya telefonunuzdaki internet yavaş görünüyorsa, erişiminiz varsa yönlendiricinizi yenidenbaşlatarak başlayın . 

Sorun devam ederse, bir sonraki adım Wi-Fi'nin sorun olup olmadığını kontrol etmektir. İnterneti ethernet üzerinden bağlı bir cihazla kullanmayı deneyin. Hala sorunlarınız varsa, ağ sorun. Ethernet bağlantısı iyiyse ve yönlendirici sıfırlaması işe yaramadıysa, sinyal gücünü kontrol etme zamanı gelmiştir.

Wi-Fi Sinyalini Kolay Bir Şekilde Kontrol Etme

Wi-Fi'nizin gücünü kontrol etmek için yapılacak ilk şey sorunları olan cihaza bakmaktır. İOS, Android, Mac veya Windows kullanıyor olsa da, bir Wi-Fi bağlantı göstergeniz olmalıdır. Genellikle dört veya beş eğri çizgi Wi-Fi sembolünü oluşturur ve doldukça bağlantı daha güçlü olur.

Her telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar farklıdır ve farklı bir Wi-Fi gücü gösterebilir. Ancak ikinci hatta üçüncü bir cihaza danışmaya değer. 

Bir telefonu kontrol ettiyseniz, bir tableti de test etmeyi düşünün. Her iki cihazdaki internet performansını karşılaştırın ve Wi-Fi gücü için neyi gösterdiklerini görün. Her ikisiyle de benzer sonuçlarınız varsa, kullanmak için mükemmel bir temeliniz var.
Wi-Fi bağlantınızın belirli bir noktada zayıf olduğunu belirlediyseniz, yapılacak bir sonraki şey dolaşmak ve akıllı telefonunuzdaki veya tabletinizdeki Wi-Fi çubuklarına dikkat etmek. Yönlendiriciden ne kadar uzakta olduğunuzu ve aranızda kaç tane duvar bulunduğunu takip edin.

Wi-Fi çubuklarınızın ne zaman yükselip alçaldığına dikkat edin. İlkel bir çek, ancak çoğu durumda, yeterli olacaktır.

Wi-Fi Mukavemetini Kontrol Etmek İçin Daha Gelişmiş (ve Hassas) Yöntem


Bir semboldeki çubuklara bakmak sadece size çok şey söyler. Wi-Fi'nizin gücünü daha derine çekmek istiyorsanız, bir miliwatt (dBm) değerine göre desibellerini ölçmek için bir uygulama veya program kullanmanız gerekir (AirPort Utility uygulaması veya Wi-Fi Analyzer gibi).

Bir Wi-Fi sinyalini birden fazla yolla ölçebilirsiniz. En doğru ölçüm miliwatttır (mW), ancak ondalık basamak sayısı (0,0001 mW) nedeniyle okunması en zor olanıdır. Alınan Sinyal Gücü Göstergesi (RSSI) başka bir seçenektir, ancak Wi-Fi satıcıları bunu tutarsızca ve çeşitli ölçeklerde ele alıyor. 

Milliwatt (dBm) ile ilgili desibeller bu sorunları önler ve çoğu üretici RSSI'yi dBm'ye dönüştürür, bu yüzden bu ölçümü ele alacağız.
Bilmeniz gereken ilk şey, dBm ölçümlerinin negatif sayılarla gösterileceğidir. Ölçek -30 ile -90 arasındadır. 

-30 görürseniz, “mükemmel bir bağlantınız” var ve muhtemelen Wi-Fi yönlendiricisinin yanında duruyorsunuz. 

Ancak, -90'da listelenen bir Wi-Fi sinyalini tespit ederseniz, servis o kadar zayıf olur ki muhtemelen o ağa bağlanamazsınız. Mükemmel bir bağlantı -50 dBm'dir, -60 dBm ise sesli aramaları, sesli aramaları ve diğer her şeyi yürütecek kadar iyidir.

Telefonunuzda veya tabletinizde Wi-Fi sinyal gücünü ölçmek için iPhone ve iPad için Airport Utility uygulamasını veya Android için Wi-Fi Analyzer'ı kullanabilirsiniz . Her ikisi de bölgenizdeki kablosuz ağların sonuçlarını kullanmak ve göstermek kolaydır.

İPhone kullanıcıları için, Airport Utility App cihazınızın ayarlarına girmenizi ve Wi-Fi tarayıcıyı açmanızı gerektirir. İPhone veya iPad ayarlarınıza gidin (uygulamanın ayarları değil), ayarlar listesindeki Havaalanı Hizmet Programı'na dokunun ve ardından Wi-Fi Tarayıcıyı değiştirin. Şimdi, Airport Utility uygulamasına geri dönün ve bir tarama başlatın. RSSI olarak ifade edilen dBm ölçümlerini göreceksiniz.

Android kullanıcıları için Wi-Fi Analyzer bir adım daha kolaydır. Uygulamayı açın ve bulunan ağları arayın. Her giriş gücü dBm olarak listeleyecektir.

Windows 10, kesin sinyal gücünü görüntülemek için yerleşik bir yöntem içermez, ancak netsh wlan show interfacekomut size sinyal gücünüzü yüzde olarak verir.

Geçmişte, Wi-Fi kanallarını incelemek için NirSoft'un WifiInfoView uygulamasını önerilirdi. Program ücretsiz, kullanımı kolay ve kurulum gerektirmez. Sadece unzip ve EXE dosyasına çift tıklayın. Mac ve iOS gibi, RSSI girişi altında listelenen dBm ölçümlerini bulacaksınız.
Mac'te, bağlı ağı ölçmek istiyorsanız, herhangi bir program veya uygulama indirmenize gerek yoktur. Seçenek tuşunu basılı tutun ve Wi-Fi sembolüne tıklayın. RSSI girişinde dBm ölçümlerini göreceksiniz.

Wi-Fi Sinyal Gücü Nasıl Geliştirilir

Ağınızın ne kadar güçlü olduğunu öğrendikten sonra, onu geliştirmek için ne yapacağınız konusunda daha iyi bir fikre sahip olacaksınız. Örneğin, evinizin kenarlarına ulaşabiliyorsanız ve hala 60 dBm'lik bir sinyal görüyorsanız (veya çubukların çoğunu), o zaman yaşadığınız sorunların Wi-Fi gücü ile ilgisi yoktur. Parazit olup olmadığını kontrol edin, kanalları değiştirmeyi düşünün veya mevcut kartınız yoksa, 5 GHz'i destekleyen bir yönlendiriciye yükseltin.

Bir veya iki odayı yönlendiriciden uzaklaştırır ve hızlı bir şekilde sinyalini kaybettiğinizi görürseniz, yönlendiricinizin yaşını ve yerleşimini düşünmenin zamanı gelmiştir. 


Ya duvarlarınız çok kalın ve yoğundur ya da yönlendiriciniz eskidir ve çok fazla yayın yapamaz. Alçı duvarlarınız varsa, yönlendiriciyi evin merkezine mümkün olduğunca yakın taşımayı düşünün .

Yönlendiriciniz eskiyse, yükseltme zamanı olabilir. Bunu yaparken, hem 2,4 hem de 5 GHz Wi-Fi sinyallerini destekleyen birini arayın . 5 GHz sinyali 2,4 GHz'e kadar uzanmaz, ancak parazit sorunlarını atlamak için daha fazla seçeneğe sahiptir.

Büyük bir eviniz varsa, bir ağ yönlendiricisini düşünebilirsiniz . Evinizdeki Wi-Fi sinyalini artırmanın kolay bir yoludur ve otomatik üretici yazılımı güncellemeleri ve konuk ağları gibi diğer harika özellikleri içerir. Çoğu insan muhtemelen bir ağa ihtiyaç duymaz, ancak ürün yazılımı güncellemeleri ve konuk ağları da sunan daha ucuz yönlendiriciler bulabilirsiniz.

Bir ağ yönlendiricisine ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz , evinizin bir Wi-Fi ısı haritası oluşturmayı düşünebilirsiniz . Isı haritaları, anlaşılması kolay bir görselle kablosuz bağlantınızın en güçlü ve en zayıf olduğu yeri belirlemenin harika bir yoludur. 

Evinizin düzeninin bir taslağını oluşturuyorsunuz ve program Wi-Fi gücünü ölçerken etrafta dolaşıyorsunuz. Daha sonra haritanızda renklendirir ve genel olarak Wi-Fi sinyal gücü hakkında genel bir fikir verir. Evinizin merkezinde iseniz ve heatmap her yerde zayıf sinyaller gösteriyorsa, ağ yönlendiricisinin zamanı gelebilir.

Ne yazık ki, her evde Wi-Fi sinyalini artırmak için tek bedene uyan tek bir çözüm bulunmuyor. Ancak, bu yöntemlerin her birini denerseniz, daha sonra yapılacaklar hakkında bilinçli bir karar vermek için en doğru bilgiyi alabilirsiniz.
Adnan Güney Wifi Analyzer

Kaynak : https://www.howtogeek.com/426642/how-to-check-your-wi-fi-signal-strength/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.