Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

45 kilometre uzaklıktaki bir nesneyi net bir şekilde çekebilecek bir kamera oluşturuluyor

Şangay'da bulunan Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin araştırma ekibi, 45 km uzaklıktaki objeleri görüntüleyebilen bir fotoğraf makine...

...
Şangay'da bulunan Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin araştırma ekibi, 45 km uzaklıktaki objeleri görüntüleyebilen bir fotoğraf makinesi geliştirdi.

Son yıllarda araştırmacılar, hassas fotodetektörleri geliştirmek için daha fazla çalışmaya başladı. Bu dedektörler o kadar hassas ki, sadece tek bir fotonla 10 kilometre uzaktaki objeleri netleştirebiliyorlar. Ancak tabii ki iş burada bitmedi, fizikçiler bu mesafeyi daha da artırmak istedi. Çin’in Şangay’da bulunan Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Zheng-Ping Li tarafından yönetilen araştırmacı ekibi, 45 kilometreye kadar düzensiz yapılı bir şehrin içinde fotoğraf çekebilen bir kamera geliştirdi.
45 kilometre uzaklıktaki objelerin fotoğrafını çekmenin tekniği, en geniş veri noktalarını birleştirerek süper yüksek çözünürlüklü görüntüler elde eden bir algoritmayla birleştirilmiş tekli foton dedektörlerinden geçiyor. Bu yeni teknik, ilke olarak basit bile sayılabilir zira uzaklığı tespit etmek için lazer teknolojisi kullanılıyor.

Araştırmacı ekip, Şangay’daki Chongming Adası’nda bulunan bir binanın 20. katına bu kamerayı kurdu ve 45 kilometre uzaklıktaki Pudong Sivil Havacılık binasını görüntüledi.

Teleskoplardan alınan geleneksel görüntüler, gürültüden başka bir şey göstermez ancak bu yeni teknik, 60 cm uzamsal çözünürlükte görüntüler elde edilmesini sağlıyor. Buradaki görüntü, 21 kilometre mesafede gün ışığında alınan görüntülerin potansiyelini gösteriyor. Zheng-Ping ve ekibi, “Sonuçlarımız, çok uzun mesafelerde bile yüksek çözünürlüklü, hızlı ve düşük güçlü 3B optik fotoğraflama konusunda yeni bir sayfa açtı” dedi.
Kaynak: https://www.technologyreview.com/s/613457/a-new-camera-can-photograph-you-from-45-kilometers-away/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.