Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Vücudun Kanserleri Hücreleri Yemesini Sağlayan Bir İlaç Geliştirildi

Kanserle mücadele konusunda tarihte hiç olmadığı kadar kararlı ve büyük adımlar atan bilim dünyası, bu kez bambaşka bir gelişmeyle karşımı...

...
Kanserle mücadele konusunda tarihte hiç olmadığı kadar kararlı ve büyük adımlar atan bilim dünyası, bu kez bambaşka bir gelişmeyle karşımıza çıktı.

Kanserin gün geçtikçe yaygınlaşmasıyla birlikte bilim insanlarının da bu yöndeki çalışmaları giderek artıyor. Bilim insanlarının son icadıysa vücuttaki kanserli hücreleri yiyen ve yok eden özel bir ilaç oldu.

Geliştirilen ilaç, histiyosit adlı beyaz kan hücrelerinin etkinliğini artırarak; bağışıklık sistemi, histiyositi istenmeyen 'yabancı işgalci' hücreleri yiyip yok etmek için kullanıyor. Bir tıp dergisi olan Nature Biodemical Engineering, ilacın fareler üzerinde yapılan testlerde olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı. Tedavinin göğüs ve deri tümörleri üzerine etkili olduğu kaydedildi.

İlacı üreten ABD'li bilim insanları, tedaviyi insan denekler üzerinde de kullanmayı hedeflediğini söyledi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Dr. Ashish Kulkarni öncülüğünde yapılan çalışmalar iki yönlü olarak ilerliyor. Birincisi, kanser hücrelerinin saklanmasını ve histiyositlere 'beni yeme' sinyalinin gönderilmesini durduruyor. İkincisi ise tümörlerin histiyositlere uysal olmalarını söylemesine engel oluyor.

Araştırmacılar, bu tedavinin diğer kanser türleri için de kullanılma olasılığının bulunduğunu belirtiyor.


Kaynak:https://www.bbc.com/turkce/haberler-44692527

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.