Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

BTK’dan fiberi yaygınlaştıracak önemli düzenleme!

BTK, fiber internetin ve dijital servislerin yaygınlaşmasını sağlayacak önemli bir düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayınlanan Bina İçi El...

...
BTK, fiber internetin ve dijital servislerin yaygınlaşmasını sağlayacak önemli bir düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayınlanan Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesi, evlerdeki internet ve televizyon altyapısı için önemli zorunluluklar getiriyor.
Binalarda çoğu zaman fiber optik kabloların geçmesine uygun kanallar olmadığıiçin binalara zarar verilerek kablolar döşeniyordu. Aynı zamanda bir binaya birden fazla servis sağlayıcının altyapı kurmasının önünde çeşitli engeller bulunuyordu. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte bunların önüne geçildi.
Hem fiber internet yaygınlaşacak hem de rekabet artacak
Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle birlikte bina içi elektronik haberleşme tesislerinin, BTK tarafından hazırlanan güncel Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesine uygun olması zorunlu hale getirildi.
Mevcut Şartnamede telefon tesisatı için sadece iki çift bakır kablo öngörülürken, yeni şartnameyle fiber optik, ethernet, uydu anten ve Kablo TV kabloları daire içi prizlere kadar dikey şaft (kablo bacası gibi) vasıtasıyla tesis edilecek. Bu sayede her daire hem fiber internete hem uydu yayına hem de Kablo TV altyapısına erişebilecek.

Mevcut şartnamede bir servis sağlayıcı bir binaya hizmet verdiği zaman, diğer işletmeciler altyapı yetersizliği nedeniyle o binaya hizmet veremiyordu. Yeni şartname ile bu durum ortadan kaldırılarak bina içerisinde de rekabet ortamı sağlanacak.
BTK görüntü kirliliğine de el attı. Artık, her binada uydu yayını almak zorunda!
BTK, yeni yönetmelikle birlikte sadece fiber interneti ve rekabet hakkında düzenlemeler yapmadı. Aynı zamanda çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliğinin de önüne geçecek düzenlemelerde bulundu.
Yeni şartname ile bina yapım aşamasında çatıdan tüm dairelere uydu yayımlarının ulaştırılabilmesi için kablo çekilmesi zorunlu hale getirilerek, balkonlarda yer alan çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliği de engellenecek.
Her daire 4 farklı şebekeye bağlanabilecek

Düzenlemenin devreye girmesiyle ülkedeki bütün binalar bu yönetmeliğe uymak zorunda olacak. Her dairede fiber optik, ethernet, uydu anten ve Kablo TV kablolarının geçeceği dikey şaftlar bulunacak.

4 şaftın 1 tanesi her zaman için uydu yayınlarına ayrılacak. Diğer şaftlar ise altyapı kurmak isteyen işletmecilerin kullanımına sunulacak.
Her binaya sistem odası geliyor.
Ülkemizde fiber internete sahip pek çok binada yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz ‘fiber kutuları‘ bulunuyor. Görüntü kirliliğine neden olan bu kutular, yeni binalarda olmayacak.
Binaların en alt katına işletmecilerin dağıtım kutularını koyabilecekleri yeterli şartları taşıyan bir sistem odası ayrılacak. Böylelikle daha düzenli bir dağıtım yapılması sağlanırken bina girişindeki görüntü kirliliği önlenecek.
3 ay sonra devreye giriyor
Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik, 3 ay sonra devreye giriyor. Yönetmeliğin devreye girdikten sonra yapılan bütün binalar bu yönetmeliğe uygun olmak zorunda.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.