Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

SpaceX, Starship'in Tarihe Geçecek 5. Fırlatma Testini Gerçekleştirdi! Bilim Kurgu Filmleri Gerçek Oldu [Video]

  SpaceX, Starship'in 5. uçuş testi gerçekleştirildi. Geminin iticisi, başarılı bir şekilde fırlatma rampasına dönerek tarihe geçti. ...

...

 


SpaceX, Starship'in 5. uçuş testi gerçekleştirildi. Geminin iticisi, başarılı bir şekilde fırlatma rampasına dönerek tarihe geçti.

Elon Musk yönetimindeki devasa uzay şirketi SpaceX, uzun süredir “Starship” ismini verdiği devasa bir uzay aracı geliştiriyordu. İnsanlığı Ay’a ve belki de bir gün Mars'a götürecek bu roketin dördüncü uçuş testinin haziranda başarıyla gerçekleştirildiğini görmüştük. O testte aracın ilk aşaması Super Heavy, Dünya’ya yumuşak iniş yapmayı başarmış, aracın kalanı da okyanusa indirilmişti.Şimdi ise Starship’in merakla beklenen 5. uçuş testi resmen geldi çattı. SpaceX, bugün öğleden sonra uzay aracı yeniden fırlatmayı deneyecek.

Starship böyle fırlatıldı:

https://twitter.com/i/status/1845440879844261938

Dünyanın en büyük roketi ünvanına sahip araç, ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Starbase üssünden TSİ 15.25 sularında fırlatıldı. Fırlatma, başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Super Heavy iticisi tarihe geçecek bir başarıyla ilk denemede fırlatma rampasına geri döndü

https://twitter.com/i/status/1845442658397049011

*Videoyu görüntüleyemiyorsanız buradaki bağlantıya tıklayın.

Bugünkü testin en önemli kısmı SpaceX’in “Mechazilla” ismini verdiği ve fırlatma rampasına koyduğu kollardı. Starship’in iticisi “Super Heavy”, havalandıktan kısa süre sonra gemiden ayrıldı ve fırlatma rampasına geri döndü. Rampadaki Mechazilla kolları da onu inerken tuttu. Gerçekten tarihe geçecek bir ana tanıklık ettik. 

Bu yöntemin amacı hiç yere temas etmeyerek iniş sırasındaki riskleri azaltmak. Yeniden kullanılabilir konusunda çok çok önemli bir adım yani. Aynı zamanda iniş takımlarına gerek kalmadan geminin ağırlığı düşüp yük taşıma kapasitesi artırılabilecek.

Her testte olduğu gibi yeni denemede de amaç, tamamen yeniden kullanılabilirliği test etmek ve verileri toplamak. Starship ise Hint Okyanusu’na indirilmeye çalışılacak.

 

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.