Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Windows, beklenen o özelliğe 40 yıl sonra kavuştu!

Windows Notepad, tam 40 yıldır gelmesi beklenen özelliği en sonunda alıyor. İşte beklenen o özellik ve detaylar... İlk kez 1983 yılında tanı...

...

Windows Notepad, tam 40 yıldır gelmesi beklenen özelliği en sonunda alıyor. İşte beklenen o özellik ve detaylar...


İlk kez 1983 yılında tanıtılan ve Windows işletim sistemine dahil edilen, halen en az Microsoft Word kadar kullanılan metin düzenleyicisi Notepad, aradan geçen 40 yılın ardından yazım denetimi ve otomatik düzeltme özelliklerine kavuşuyor. Bu sayede, Word gibi kompleks metin düzenleme programlarını kullanmak istemeyenler Notepad ile hayatlarına devam edebilecek.

Windows Notepad, kullanıcıların tercihi olmaya devam edecek


Notepad’deki yazım denetimi özelliği, Word veya Edge’de olduğu gibi yanlış yazılmış kelimeleri kırmızı bir alt çizgiyle belirgin şekilde gösterecek. Notepad cephesinde çok küçük bir fark olacak: Yanlış yazdığınız herhangi bir kelimeye sağ tıkladığınızda, alternatif kelimelerin listesi açılmayacak. Bu listeyi görmek için altı kırmızı çizili kelimeye tekrar tıklamanız gerekecek.



Microsoft’un Word’deki yazım denetimi sistemini olduğu gibi almaması şaşırtıcı oldu denebilir. Nitekim şirket, Notepad’in beta sürümlerinde, tıpkı Word’de olduğu gibi sağ tıklayarak düzenleme seçeneğini tanıtmıştı. Bu anlamda Notepad, 1983’te Multi-Tool Notepad ile tasarlandığından beri en kayda değer ve önemli güncellemesine erişmiş olacak.

Windows 11 için Notepad’de yazım denetimini dilerseniz devre dışı bırakabiliyorsunuz. Bu özellik dosya türü özelinde de yapılabiliyor: Örneğin .srt uzantılı dosyalar için yazım denetimini açabilir, .docx uzantılı dosyalar için kapatabilirsiniz.

Microsoft, bu yıl içinde WordPad uygulamasını Windows 11’den kaldırmaya hazırlanırken, Windows 11 için Notepad uygulamasına giderek daha fazla özellik eklemeye devam ediyor. Notepad artık karakter sayımı, karanlık mod, sekmeler ve Copilot entegrasyonu gibi birçok keyifli özelliğe sahip.

Peki sizler Notepad için geliştirilen bu özellikler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.


Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.