Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Ev İnternetinizin Hızını Nasıl Artırabilirsiniz?

Kurumsal internet bağlantıları, kullanılan ağ donanımları bakımından oldukça yüksek performanslı bağlantılar sunuyor. Ancak ev ortamındaki i...

...
Kurumsal internet bağlantıları, kullanılan ağ donanımları bakımından oldukça yüksek performanslı bağlantılar sunuyor. Ancak ev ortamındaki internetiniz yavaşsa ne yapmalısınız?


Günümüz koşulları ve pandemi ortamında internet ihtiyacının ve kullanımının tüm dünyada oldukça arttığı bir süreçten geçiyoruz. Neredeyse tüm plan, program, alışveriş ve işlerimizi internet üzerinden yapar hale geldik. Bu yoğun kullanım internet hızlarını da doğal olarak etkiliyor.

Pandemi ile birlikte evlerimizde bulunan interneti hiçbir dönemde bu kadar yoğun kullanmamıştık. Evlerimizde bulunan teknolojik aletlerin ihtiyaçları ve evdeki diğer bireylerin aynı anda internete bağlanması, yerel ağlarımızda da yoğunluk yaratıyor. Bu durum diğer kullanıcılar için de geçerli. Yani bulunduğunuz bölgedeki yüzlerce belki binlerce evde yoğun bir internet kullanımı var. Kullanımın artmasıyla da bölgesel olarak internet performansı düşebiliyor. Bu tamamen internet servis sağlayıcılarla ilgili bir durum. Ancak söz konusu ev bağlantımız yani yerel ağımız olduğunda, işler tamamen bize kalıyor.


Evlerimizde kullandığımız bilgisayarlarımız genellikle kablo aracılığıyla internete bağlanıyor. Kablolu bağlantı her zaman daha sağlıklı olsa da kablosuz bağlantının rahatlığını sunmuyor. Evdeki birçok akıllı cihaz, televizyon, medya cihazları, akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar kablosuz bağlantı ihtiyacı doğuruyor. Bu kadar çok cihazın ağa bağlı olması da kablosuz bağlantı performansını olumsuz etkiliyor. İçerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde, kablosuz bağlantı performans kayıpları da bir hayli arttı. Bu performans kayıpları her zaman yaşanan bir şey olsa da günlük hayatımızı çok etkilemiyordu. Özellikle interneti sadece tarayıcıda gezinmek, bir şeyler okumak veya müzik dinlemek için kullananlar bu performans kayıplarından hiç etkilenmiyordu. Yoğun internet kullanımlarında hissedilen performans kayıpları şu an açık bir şekilde çoğu kullanıcı tarafından hissediliyor.


Kablosuz internetin performansı pek çok değişkene bağlı olduğu için kayıplar daha çok yaşanabiliyor. Mesela modeminizin yanında bulunan bir ayna veya elektromanyetik sinyal yayan bir cihaz bile performansını etkileyebilir. Çevrenizde bulunan evlerde kablosuz internet kullanan sayısı fazlaysa veya modeminiz evinizin bir ucundaysa, yine performans kayıpları yaşamanız muhtemel. Bunun sebebi ise kablosuz internetin belirli frekans aralıklarını kullanmasıdır. Modeminiz, yaydığı radyo dalgaları sayesinde kablosuz internet yayar. Belli bir kanal üzerinden yayılan bu dalgalar ile internete bağlanırız. Modemlerde ortalama 13 ya da 14 adet ayrı kanal vardır. Dalgalar bu kanallardan yayılır. Ancak birçok modem aynı kanalı kullanır. 

Bunu dört şeritli bir yol olarak düşünebiliriz. Eğer herkes tek bir şeritten gitmeye kalkarsa trafik oluşur. Kablosuz internette de herkes aynı kanaldan bağlanınca benzer bir trafik meydana geliyor.

Daha İyi İnternet Bağlantısı İçin Ne Yapabiliriz?

1- En İyi Çözüm: Kablo ile Bağlanın

Yukarıda bahsettiğimiz kablosuz internet problemlerinin en keskin ve etkin çözüm yolu, cihazlarınızı kablo ile internete bağlamaktır. Evinizde kablo ile internete bağlanmayacak birçok cihaz olabilir, ancak kablosuz bağlantı ile internete bağlanan cihazların sayısını azaltmanız, kablosuz internet performansını bir miktar iyileştirecektir.

Bununla birlikte, kullandığınız modem, router, access point gibi cihazların kablosuz internet dağıtım gücü ve kapsam alanı düşükse, internetiniz ne kadar hızlı da olsa, kablosuz bağlanan cihaz sayınız az da olsa problem yaşamanız mümkün.



Kablolu internet sadece bu problemleri çözmekle kalmaz, size daha stabil bir internet hızı sunar. Kablosuz internette çeşitli kopmalar veya yüksek hız değişimleri görülebiliyor. Kablolu internette bunları minimuma indirmeniz mümkün. Bu sisteme geçmek sanıldığı kadar da zor değil. Ethernet kablosu olarak bilinen CAT5, CAT6, CAT7 gibi kabloların bir ucunu modemde Ethernet portuna, bir diğer ucunu da bilgisayara taktığınız anda kablolu internetiniz kullanıma hazır hale geliyor. Başka herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Birden fazla bilgisayarda veya akıllı cihazda kablolu internet kullanmak istiyor ve modeminizde buna yetecek kadar Ethernet portu yoksa, küçük bir işleme daha ihtiyacınız olabilir. “Switch” adı verilen bir cihaz yardımı ile Ethernet portunuzu çoğaltabilirsiniz. Yine Ethernet kablonuzun bir ucunu modeme diğer ucunu da switch’e takmanız gerekiyor. Ardından tüm bilgisayarlar için bir adet Ethernet kablosunu swicth’e bağlayarak internete bağlanabilirsiniz.

Ayrıca evinizdeki medya cihazları, akıllı televizyonlar ve birçok akıllı cihaz için kablolu bağlantı desteği mevcut. Bu cihazları da kablo ile bağlamanız, belirttiğimiz gibi kablosuz internet bağlantısına göre daha sağlıklı olduğu için daha iyi bir performans sunacaktır.

2- Modeminizin Çevresini Boş Bırakın

Cihazlarınızı kablo ile bağlayamıyorsanız alabileceğiniz önlemler de var. Bunlardan ilki, modem çevresini, sinyali düzgün yayabilecek şekilde temiz tutmanızdır. Modemin yaydığı dalgalar çevresinde bulunan eşyalardan etkilenebilir. Her eşya bu durumu etkilemese de bazı eşyalar modeminizin performansını düşürebiliyor. Örneğin elektromanyetik alan yayan cihazlar.

Peki başka ne gibi önlemler alınabilir?

Modeminizi yüksek bir yere koyun. Mesela bir raf ya da kitaplık olabilir. Aşağıda yer alması sinyallerin verimliliğini azaltabilir.
Çevresinde çok fazla eşya bulundurmayın. İçeriğinde metal bulunan eşyalar sinyallerin gücünü oldukça etkiler. Mesela genelde aynaların arkasında metal yüzeyler kullanılır. Ayrıca duvarların fayansla kaplı olduğu bir yerde bulunuyorsa modeminiz yine kötü sonuçlar alabilirsiniz. Yani siz siz olun metal ve fayans gibi malzemelerden modemi uzak tutun.
Tüm bu eşyaların haricinde aslında en çok dikkat edilmesi gereken nokta duvarlar. Evin içerisinde modem ile aranızda çok fazla duvar varsa sinyallerin gücü düşer. Bu noktada mümkün olduğunca modeme yakın olmak en iyisi. Eğer tek başınıza değil de ortak kullanıyorsanız da başka bir madde de bahsettiğimiz gibi evin orta noktasında tutmak en iyi sonucu verir.

3- Modeminiz Destekliyorsa 5 GHz Bağlantı Kullanın

Bazı modemler dual band (çift bant) adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bu özellik modemin iki farklı frekansta çalışmasını sağlar; 2.4 GHz ve 5 GHz. Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza aynı bir web sitesine girer gibi 192.168.1.1 (değilse 192.168.0.1 deneyin) yazarak arayüze giriş yapın. Ardından arayüzdeki “Kablosuz Ağ Ayarları” ayarlarını bulun ve girin. Kablosuz ağ ayarlarında 5 GHz bandını seçin ve aktif edin. Günümüzde halen 5 GHz destekli cihazların sayısı az diyebiliriz. Dolayısıyla daha az cihaz demek, daha hızlı internet demek!

Bununla birlikte 5 GHz frekansının kapasitesi, 2.4 GHz frekansının kapasitesine göre çok daha geniş bir veri aralığı sunar. Bu sebeple çok daha yüksek hızlara erişmeniz mümkün. Özellikle ülkemizde 2.4 GHz oldukça yoğun kullanım altında. Trafikten yani frekans kalabalığından kaçmak için 5 GHz bağlantı güzel bir seçenek. Tabii bu kanala geçerken de manuel seçim yapmanız gerekiyor. Çünkü özellikle telefonlar otomatik olarak 2.4 GHz’den bağlanır. Siz bir kere ayarlasanız dahi bir açıp kapattığınız anda yeniden 2.4’e bağlanacaktır. Bunu manuel olarak cihazlarınızda düzenli olarak seçebileceğiniz gibi iki kanalı iki farklı Wi-Fi ağı olarak da kullanabilirsiniz. Kablosuz ağ ayarlarınızdan yeni bir Wi-Fi ağı oluşturarak biri 2.4 GHz diğerini 5 GHz olarak adlandırırsanız cihazlarınızdan direkt olarak seçim yapmanız kolaylaşır. Böylece sürekli manuel olarak 5 GHz ağına bağlanmak zorunda da kalmazsınız.

4- Modemin Konumu Çok Önemli

Modemin evinizdeki en iyi konumu, evin orta bölümleridir. Böylece evinizin her yerinden internete bağlanmakta sorun yaşamazsınız.

Peki başka ne gibi önlemler alınabilir?
İnternete bağlandığınız cihaz modemden uzaklaştıkça performans kaybı yaşarsınız. Modem bir uçta siz bir uçta olursanız internet hızınız istediği kadar yüksek olsun yeterli sinyal alamayınca performans kaybı yaşarsınız.
Evinizin bir ucunda duran modemler, komşu binalarda yer alan modemlerin sinyalleri ile çakışabilir. Yine bu da performans kaybına sebep olur.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi; ne kadar az duvar, o kadar güçlü sinyal demektir! Eğer interneti tek başınıza kullanıyorsanız, modeme mümkün olduğunca yakın olun. Ama ortak kullanım yapıyorsanız ve evinizin her yerinden internete bağlanan birileri varsa, orta nokta çok idealdir.

5- Wi-Fi Güçlendirici Kullanabilirsiniz


Bulunduğunuz yerde eğer modeme çok uzaksanız performans kaybı yaşamanız çok muhtemeldir. Evinizde veya ofisinizde modemi yakınlaştıramıyorsanız, bir Wi-Fi güçlendirici edinerek daha güçlü sinyaller alabilirsiniz.

Pek çok markada bulunan bu ürünler Wi-Fi menzilinizi genişletir. Modelden modele farklılık gösterse de temel amaç bilgisayarınıza yakın bir yerde bu güçlendiriciyi kullanarak daha güçlü sinyaller almanızı sağlamaktır. Bazı modeller USB girişi ile bilgisayara bağlanırken bazı modeller direk kablosuz olarak çalışabiliyor. Küçük ama etkili olan bu cihazlardan edinmek iyi bir alternatiftir.

ASUS ZenWiFi ET8 örgü yönlendirici sistemi

ASUS ZenWiFi ET8 örgü yönlendirici sistemi

Bu ürünlerden tercih ederken tekrarlayıcı özelliğe sahip olanları değil de mesh özelliğe sahip olanları kullanmak daha etkilidir. Mesela yukarıda bahsettiğimiz 2.4 GHz ve 5 GHz arasında otomatik geçiş yapan güçlendiriciler bulunuyor. Ayrıca internete bağlandığınız cihazın nerede olduğunu algılayarak o bölgeye daha yoğun dalga verirler. Kısacası bu akıllı ürünler size en optimum bağlantıyı sağlar. Her ürün ne yazık ki bu performansı göstermiyor. O sebeple ürün tercihi yaparken dikkatli olmanız ve mesh özellikli bir güçlendirici almanızı tavsiye ediyoruz.

6- Modeminizi Düzenli Bir Aralıkta Kapatıp Açın

Modeminizi ortalama haftada bir kere kapatıp açmanız gerekir. Sadece güç düğmesinden kapatıp 30-40 saniye bekledikten sonra tekrar açmanız yeterli. Basit ama etkili bu yöntem için sadece deneyin ve etkisini görün.

Ayrıca bazı cihazlarda bu işlem tamamen otomatik yapılabiliyor. Destekleyen bir modeminiz veya router cihazınız varsa, otomatik yeniden başlatma ayarını aktif ederek bu işlemi otomatik bir şekilde yapabilirsiniz. Örneğin henüz internet kullanımına başlamadığınız sabahın erken saatlerinde, modeminizin otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayarak daha stabil bir bağlantı sağlayabilirsiniz.

7- Eski Teknolojiyi Kullanan Cihazları Yenileyin

Teknoloji her an değişiyor. Tabii bunun hızına yetişmek de bir o kadar zorlaşıyor. Ancak çok eski teknolojileri kullanmak özellikle internet konusunda kötü performans almanıza neden olabilir. 11N ve 11G teknolojilerinin artık güncel versiyonları var. Bu eski teknolojiler yerine yenilerini kullanmak daha iyi verim almanızı sağlar.


Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi 5 GHz ağlarını (Wi-Fi 5 ve sonrası) destekleyen cihazlar, kablosuz internet söz konusu olduğunda en performanslı cihazlardır.

8- Modeminizin Yazılımını Güncelleyin


Yazılımsal (firmware) olarak güncel bir modem kullanmak da internet ağınızı etkiler. Modeminizin firmware güncellemesini yapmayı atlamayın. Çoğunlukla bu işlem modem arayüzünden (192.168.1.1 ya da 192.168.0.1) yapılır. Tüm modem üreticileri en son sürümü kullanmayı tavsiye eder. Ayrıca güncellemelerle güvenliğiniz de teminat altına alınır. Birçok firmware güncellemesi, ortaya çıkmış güvenlik açıklarını kapatmaya yarar.


Kullandığınız modemin markasının internet sitesinde yer alan en güncel firmware sürümünü indirmeniz gerekir. Her marka kendi internet sitesinde bu sürümü yayınlar. Bunu indirdikten sonra modem arayüzüne tarayıcınıza 192.168.1.1 ya da 192.168.0.1 yazarak ulaşın. Ardından Firmware güncellemesi seçeneğini bulmanız gerekiyor. Bu menü genellikle Sistem, Update (Güncelleme) veya Gelişmiş Ayarlar adındadır. Güncelleme menüsünü bulduktan sonra genellikle 2 seçeneğiniz vardır; yerel güncelleme ve online güncelleme.

Yerel güncelleme, yukarıda belirttiğimiz firmware dosyasını indirip, arayüzdeki dosya seçme kısmından söz konusu dosyayı seçerek yazılım yükseltme işlemini yapabileceğiniz kısım.

Online güncelleme ise, modem üreticinizin kendi sunucularından güncelleme denetlemesi yapıp otomatik olarak firmware güncelleme işlemini yapabileceğiniz kısım. Online güncelleme seçeneğinde herhangi bir güncelleme bulunmuyorsa, üreticinin web sitesinden de sürüm güncellemesi kontrolü yapmakta fayda var.

9- Modeminizi Yenileyin

Modeminizi ortalama 3-5 yılda bir yenilemek performansınızı artırabilir. Teknolojinin sürekli geliştiği bir dönemdeyiz. Bu sebeple eski ürünler bazen performans kaybına yol açabilir. Ayrıca 7 gün 24 saat çalıştıklarını da varsayarsak bir hayli efor sarf ediyorlar. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz eski teknolojileri kullanmak modemler için de geçerli. 11AC / Wi-Fi 5 ya da yeni Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E gibi standartları destekleyen modemler kullanmak internetinizden en yüksek performansı almanızı sağlar.

Tüm bu işlemlerin ardından internet performansınızda bir iyileşme olacaktır. Yöntemleri dikkatle uygulamaya gayret gösterin.

Türkiye’nin başarılı internet servis sağlayıcılarından olan TurkNet, dileyen kullanıcıları için modem satış hizmeti sunuyor. Herhangi bir araştırma ve ekstra bir gayret göstermeden, internetiniz ve altyapınız ile uyumlu Zyxel modemi sipariş edebiliyorsunuz.

Örneğin TurkNet üzerinden Zyxel VMG3625-T50B adlı modemi satın alarak hem 2.4 GHz hem de 5 GHz ağlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. 4 adet anten bulunduran bu modem, yüksek hız isteyenler için ideal bir seçenek. Ayrıca TurkNet, satın aldığınız modemleri tarifenize ek olarak taksitlendirebiliyor.

TurkNet Abonesi Değilim, Nasıl Olurum?

TurkNet, kullanıcılarına oturdukları yerden kolay ve zahmetsiz başvuru imkanı tanıyor. Bu noktada online başvurunuzu da dijital olarak 3 adımda gerçekleştirebiliyor ve işlemleri Online İşlem Merkezi’nden takip edebiliyorsunuz. Bu sayede abonelik süreci anlık olarak Online İşlem Merkezi veya TurkNet Mobil Uygulaması üzerinden takip edilebiliyor. Yani oturduğunuz yerden akıllı telefonunuz veya bilgisayarınızdan başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Peki tüm bu aşamalar nasıl gerçekleştiriliyor?

Başvuru sonrası belgeleri hazırlama: İnternet sitesi üzerinden veya 0850 288 80 81 numaralı telefon üzerinden ilk başvurunuzu yapın.
Hat tahsisi ve farklı operatörlerden geçiş: Kullanılacak altyapı ve tarifeye göre hat tahsisi ve farklı internet servis sağlayıcılardan geçiş işlemleri.
İnternet kurulumu: TurkNet, ilk iki aşama tamamlandıktan sonra sizinle iletişime geçer ve internet kurulumu (modem ve gerekli bağlantılar) için randevu talep eder.



Ayrıca öğretmen ve öğrenciler için olan özel kampanya için, gezgin internet hizmeti için, ve altyapı sorgulamak için de buraya tıklayın.
Kaynak:https://www.technopat.net/2021/09/23/ev-internet-hizi-nasil-artirabilirsiniz/.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.