Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Google Çeviri'de cinsiyet önyargısını azaltma

Bu yıl boyunca, Google'da adil olmayı teşvik etmek ve makine öğrenmelerinde önyargıyı azaltmak için çaba sarf edildi . Bu çabadaki en...

...


Bu yıl boyunca, Google'da adil olmayı teşvik etmek ve makine öğrenmelerinde önyargıyı azaltmak için çaba sarf edildi . Bu çabadaki en son gelişmemiz, Google Translate web sitesinde bazı cinsiyete duyarlı olmayan kelimeler için kadınsı ve erkeksi çeviriler sağlayarak cinsiyetin önyargısına yöneliktir .


Google Translate, web'deki yüz milyonlarca önceden çevrilmiş örneklerden öğrenir. Tarihsel olarak, çeviri, kadınsı ya da erkeksi bir biçime sahip olsa bile, bir sorgu için yalnızca bir çeviri sağladı. Dolayısıyla, model bir çeviri ürettiğinde, zaten var olan cinsiyet yanlılarını yanlışlıkla kopyalamıştır. Örneğin: “güçlü” ya da “doktor” gibi kelimeler için erkeksi ya da “hemşire” ya da “güzel” gibi başka sözcükler için kadınsı çarpıtır.


Şimdi İngilizce'den Fransızca, İtalyanca, Portekizce veya İspanyolca'ya çeviri yaparken, “cerrah” gibi tek bir kelime için hem kadınsı hem de erkeksi bir çeviri alacaksınız. Ayrıca, Türkçe'den İngilizce'ye sözcük öbekleri ve cümleler çevirirken de çeviriler de alacaksınız. Örneğin, türkçeye “o bir doktor” yazarsanız, şimdi “o bir doktordur” ve “o bir doktordur” cinsiyete özgü çeviriler olarak elde edersiniz.


Google Translate web sitesinde cinsiyete özel çeviriler.

Gelecekte, cinsiyete özgü çevirileri daha fazla dile genişletmeyi, iOS ve Android uygulamalarımız gibi diğer Çeviri yüzeylerinde kullanıma sunmayı ve sorgulama otomatik tamamlama gibi özelliklerde cinsiyet önyargısını ele almayı planlıyoruz. Bu başlangıç ​​lansmanının bir parçası olmasa bile, çevirilerde ikili olmayan cinsiyete nasıl hitap edeceğimizi zaten düşünüyoruz.
Cinsiyete özgü çevirileri kontrol etmek için Google Translate web sitesini ziyaret edin. 




Kaynak: https://www.blog.google/products/translate/reducing-gender-bias-google-translate/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.