Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Webmasters Arama Trafiği Mobil Kullanılabilirlik Sorunları

Google, 21 Nisan 2015 tarihinde Akıllı telefon olarak bilinen Mobil uyumluluk süresinin son günü olduğunu belirtmişti. Web siteniz halen m...

...

Google, 21 Nisan 2015 tarihinde Akıllı telefon olarak bilinen Mobil uyumluluk süresinin son günü olduğunu belirtmişti. Web siteniz halen mobil uyumlu değilse ne yapılması gerekir.

Akıllı telefonların artış gösterdiği günümüzde, Mobil teknoloji dünyayı değiştirmeye devam ediyor. Sürekli iletişimin kurulduğu günümüzde herkesin akıllı telefonlarının olduğunu düşünürsek akıllı telefonların sayısının kişisel bilgisayarların sayısını geride bıraktığını görebiliriz.

İlgili Makale: Google Mobil Uyumluluk Test Aracı Görünümü Değişti

Bir web sitesi yönetiyorsanız gelişen teknoloji ile eş zamanlı olarak çevrim içi mobil uyumlu olmak zorundasınız. Web siteniz halen mobil uyumlu değilse en kısa zamanda teknolojiyi kullanarak mobil uyumlu yapmalısınız. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların çoğunluğunun mobil cihaz kullanıyor olması dahi konunun ne kadar önemli olduğunun kesin ifadesidir.

Web Sitenizin Mobil Uyumlu Olup Olmadığını Önce Test Edin:

Aşağıda verilen iki farklı Mobil Uyumluluk Test işlemi ile web sitenizi test edin.

1. Mobil Uyumluluk Test “Normal test”

2. Mobil Uyumluluk Test “Sonuç Puanlarınızı kontrol edin”

3. Daha fazla teknik bilgiye mi ihtiyacınız var Mobil SEO Rehberine göz atın.

Mobil uyumlu bir web site oluşturmak istiyorsanız okumaya devam edin!

Web siteleri neden mobil uyumlu hale getirilmelidir? 



Bir web site sayfasının masaüstü sürümünün, mobil bir cihazdan görüntülenmesi veya kullanılması zor olabilir. Okuyucu mobil uyumlu olmayan sayfayı okuyabilmesi için iç içe sıkıştırma veya yakınlaştırma yapması gerekebilir. 

Kullanıcıların moralini bozan bu durum iyi bir deneyim olmadığı için web siteden ayrılma nedeni olur. Oysa, mobil uyumlu bir web sürüm olsaydı web site sayfalarınızdaki makaleyi okuya devam edebilirdi.

Blogger, Kullanıcısı İseniz, Akıllı telefonlar "Mobil Cihazlar" için Mobil Uyumluluk hakkında açıklamalara ve neler yapabilirsiniz başlıklı metine göz atmanızı tavsiye ederim.

İlgili Makale: Blogger Mobil uyumlu ve Hızlı Düzenleme İp Uçları

Webmasters Arama Trafiği Mobil Kullanılabilirlik:

Bir web site sahibi iseniz siz artık bir Webmaster olarak anılırsınız. Bir aracınız var ise Direksiyon ve Aktarma organlarına Trafik bilgilerinizi de katarak siz hükmedersiniz. 

Hükmetme yeteneğini kaybettiğinizde artık olumsuzluklar ile birlikte yaşamak zorundasınız demektir. Bu tür olumsuzlukları yaşamamak için, bir makale yayınlamak için web sitenize nasıl giriş yapıyorsanız, web sitenizden ayrılmadan önce son durumu gözlemlemek adına Web Yönetici Araçlarına bakmanız gerekir. 

Web Yönetici Araçlarına girerek aşağıda örnekleri verilen açıklamalar gibi web site kontrolünü yapabilirsiniz. Anlatılanları uygulamadığınız zaman geçen süre içinde web sitenizin hataları çoğalarak artık çözemeyecek pozisyona düşebilirsiniz.

1. Web Yönetici Araçlarına giriş yapın, web sitenizi açın.

2. Sorunları çözmek için sırası ile, Search ConsoleArama Trafiği Mobil Kullanılabilirlik, sekmesini tıklayın. 

3. Web sitenizdeki hataları belirten, Sorunlu sayfalar, Kullanılabilir Sorunları başlık metni altında görebilirsiniz. Resmi inceleyin.


4. Yukarıda verilen resimde, üç adet hata bildirimi mevcut. Bunlar ne anlama geliyor? Okuyucu arkadaşların sorularını incelediğimde, bu hatalara hiç tıklanmadığını fark ettim ve sorularda sadece İndir butonundan bahsedilmiş. Oysa hataların düzeltilmesi gereken yer İndirme butonu değildir. Okumaya devam ederek sorunları anlamaya çalışın.

İlgili metin mesajları:

  • Tıklanabilir öğeler birbirine çok yakın
  • Görüntü alanı ayarlanmadı
  • Metin okunamayacak kadar küçük
Tıklanabilir öğeler birbirine çok yakın: Masa üstü cihazlarda fare kullanıyoruz. Mobil cihazlarda ise farenin görevini parmak dokunuşları tamamlıyor. Mesaj içindeki Öğe kelimesinde anlatılmak istenen metine verilen bağlantı linkleridir. 

İki satır arasındaki boşluk az ise ve bağlantı linkleri de tesadüf bu ya mobil cihazda alt altta denk geldi ise işaret parmağınız ile bir linke tıklamak istediğinizde iki linke tıklamış oluyorsunuz. 

Kullanıcı için fark etmeyen ancak Mobil hata olarak tanımlanan bu çift link tıklama sinyali Google gidiyor. Google’un Dünya Devleri arasındaki bir görevinin arama motorları olduğunu düşünürseniz bu hataya izin vermeyeceği mantığını hemen kurabilirsiniz. Bu sinyal veya bilgi sonrası Web Yönetici Araçlarında “Tıklanabilir öğeler birbirine çok yakın” bu hatayı alırsınız.

Görüntü alanı ayarlanmadı: Bu hata mesajı için birkaç varyasyon olabilir.
  • Makalenize eklediğiniz Medya resmi çok büyüktür
  • Makalenize eklediğiniz Medya resmi çok küçüktür
  • Makalenize eklediğiniz Medya resmi için doğru Genişlik ve Yükseklik ebatları yanlıştır.
  • Makalenize eklediğiniz Medya resmi olması gereken Mobil görüm ile uyumlu değildir.
Yukarıda açıklanan maddeleri kısaca açıklamak gerekirse, Yapılandırılmış Veri Test Aracını kullandı iseniz web sitenizdeki İmage “İMG” resim hatalarını test edip düzeltmeniz gerekir.

İlgili Makale “Nasıl Düzeltilir”: Blogger Image Etiket Veri Hatasının Düzeltilmesi

Yapılandırılmış Veri Test Aracını kullanarak web sitenizdeki diğer hataları da düzeltin.

İlgili Makale: Blogger Şablon Kodlarındaki Yapılandırılmış Veri Hataları

Bilgi Edinin: Google’un Yeni SEO’su Hakkında Düşünceler

Ücretsiz resim editörümü lazım: PIXresizer Ücretsiz Resim Editör Aracı-Image Resizer

Web sitenize eklediğiniz resim ebatları bu ebatlardan daha küçük olmasın. 600 X 300 Px.

Yukarıda verilen ebatlardan daha küçük resim eklediğiniz zaman Facebook paylaşımında resim çıkmayacaktır.

Metin okunamayacak kadar küçük: Makalenizi çok küçük ebatlar ile yayınlamayın. Makul ve okunabilir büyüklükte olması en doğalıdır. Tema ayarlarında bu ebatlar zaten mevcuttur. Değişiklik yaptı iseniz varsayılan ayarlara geri alın.

5. Anlatıma devam ediyoruz. Yukarıda 4’inci madde içinde yer alan kendinize ait herhangi bir açıklama metnine tıklayın.

6. Hatalı metine bağlantı veren linki göreceksiniz. Linke tıklayın. Karşınıza hata mesajı için yapabileceklerinizi anlatan pencere gelecektir. Sağ üst ilk butona "Yayınlanan sürümü kontrol et” tıklayın. Robot olmadığınız ile ilgili bir pencere gelirse ilgili adımları takip ederek Test işlemini başlatın.


7. Test sonuçlarında, “Sayfaya erişemiyoruz Bu durum, sayfanın mevcut olmamasından veya robots.txt tarafından engellenmesinden kaynaklanıyor olabilir.” veya farklı bir ileti ile karşınıza gelecektir. Pencere altındaki linke tıklayarak ne olduğunu anlamaya çalışın. Bu linki URL kaldır ile kaldırabilirsiniz. Sorularınız varsa yorum yazarak bilgi alabilirsiniz. Diğer metin açıklamaları içinde aynı işlemi uygulayın. İşiniz bittiğinde pencere altındaki BİTTİ butonu ile pencereyi kapatın.

8. Son bir örnek vererek devam edelim. Web site makale içinde kullandığınız Etiket “tag” hatası ile karşılaşabilirsiniz. Blogger Etiketleri dizine eklemez. Ancak bazen arama örümcekleri yanlışlıkla okumuş olabilir. Bu neden ile bazen bu hataları görebilirsiniz. 

Yukarıda anlatılan adımları takip ederek, robots.txt tarafından engellendiğini anlayın. Google URL kaldırma aracı ile kontrollerinizi yaptıktan sonra ilgili linkleri kaldırın. Aynı hataların kalkması biraz zaman alacak olup, kısa bir süre içinde aynı hataları görmeniz de mümkündür. İlgili resmi inceleyin.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.