W ordpress Eklentiler ve Bileşenler’i bir önceki yazımızda görmüş, ancak istediğimiz uygulamaları doğru kurabilmek için Eklentiler seçene...
Wordpress Eklentiler ve Bileşenler’i bir önceki yazımızda görmüş, ancak istediğimiz uygulamaları doğru kurabilmek için Eklentiler seçeneğinde neler yapmamız gerektiğini, neyi, nasıl arayıp kuracağımızı doğru kurulum için nelere dikkat etmemiz gerekiyor bu konuları inceleyelim. Eklentileri, geliştiricilerinin hazırladıklarını artık biliyoruz. Geliştiricilerin hazırladıkları bu paket yazılımları yüklenmeden önce Wordpress sürümünüz ile uyumlu olup olmadığını, paket içindeki yazılım hakkındaki bilgi ve görsel resimleri öncelikle incelemenizi öneririm.
Yanlış bir eklentinin sunucunuza yüklenmesi sitenizin çökmesine ve bunun sonucunda Google arama sonuçlarında görülmemesine neden olur. Birkaç saat içinde gerekli müdehaleyi yapmazsanız arama sonuçlarında üst sıralarda çıkan yazılarınız yavaş yavaş gerileyerek en alt sıralara kadar inebileceğini önemle bildirmek isterim.
Wordpress sitenizin çalışmaması sonucunda Web yönetici araçlarına sitenizi daha önceden kaydettiyseniz size hatalı URL’ler ve sitenizin durumu hakkında bilgi gelecektir. Bazen de sitenizin çalışmaması sunucuyu satın aldığınız firmanın bir bakım mod’unda olduğunda ortaya çıkar. Sunucuyu satın aldığınız firma size gerekli hata ile ilgi bilgileri mail hesabına gönderir. Siteyi açmak değil, onu kullamak ve her türlü sıkıntıları bir an önce gidermek için her türlü olumsuzluklara karşı hazır olmanız gerekir. Ve bu neden ile devamlı kendinizi yeni teknolojiler ile iç içe yaşayarak güncel tutup bilgi dağarcınızı geliştirmelisiniz. Wordpress Eklentilerinizin nerede olduğunu biliyorsunuz. Şimdi neler yapmamız gerektiğine devam edelim.
İlgili konu : ⇒ Wordpress Eklenti ve Bileşenler Nedir ?
Wordpress kumanda panelinde Eklentilerin kullanımı :
1. Wordpress kumanda panelinize giriş yapın.
2. Eklentiler ismine tıklayın.
3. Karşınıza çıkan pencerede etkin ve etkin olmayan kurulmuş tüm eklentiler çıkacaktır.
4. Herhangi bir hata yapmamanız için daha önceden kurulmuş bir eklentiyi inceleyelim.
5. Kendi sitemden bir örnek verim. Örneğimiz, sosyal paylaşım eklentisi olan Share This
6. Hemen sağ tarafta açıklamaların altında, Sürüm, Geliştiriciler ve Detay seçeneklerini göreceksiniz.
7. Detay görüntülemeye tıklayın. Pup-up açılan pencerede ilk menü açıklamalardır. Bu kısımda dikey çubuğu kaydırın ve sağ tarafta bulunan sürüm bilgilerine bakın. Yazılar ingilizce ve okuyamıyorsanız, Google Chrome tarayıcı kullanan herkesin maus’unun sağ tıklamasında Türkçe diline çevir eklentisi vardır. Mausu kullanın. Aşağıdaki resmi inceleyin.
8. Sağ tarafta gördüğünüz bilgiler ile sitenizin Wordpress sürümünü kontrol edin. Siteniz ile uyumlu olup olmadığını bu bilgilerden anlayabilirsiniz. Hangi sürüme kadar olan sitelerin kullanabilecği bu kısımda yazılıdır.
9. Kurulum aşamaları kısmında eklentiyi nasıl kuracağınız bilgisi verilir.
10. Ekran görüntüsü ismine tıklayarak resimleri inceleyin. Sizim için kullanım özelliklerini taşıyıp taşımadığını resimlerden anlamaya çalışın. Sürüm ve diğer bilgiler istediğiniz gibi ise kurulum aşamasına geçebilirsiniz demektir. Tabi biz örnek üzerinden açıklama yaptık. Ancak biraz sonra anlatılanlar kısmında siz kurum yapmadan aynısını örnekte açıkladığım gibi yapmalısınız. Daha fazla bilgi edinmek için eklenti menüsünde diğer seçenek ve yorumları da incelemenizi öneririm.
11. Olası hata durumları : Her şeyi incelediğinizi düşünerek eklentiyi kurmuş olabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın. İster Blogger ister Wordpress hangisini kullanıyorsanız kullanın mutlaka yedek almayı unutmayın. Kurduğunuz eklenti tüm şablon kodlarına nüfuz eder. Diğer bir eklenti kodu ile çakışabilir, sürüm uyumsuzluğu yaşayabilirsiniz. Eklenti kurulumundan sonra temanızın görünümü değişebilir gibi birçok faktörü göz önünde tutun. Tüm bu ve benzeri hatalara karşı ;
a. Eklentileri açın. Hataya neden olan eklentinin yanındaki etkisizleştir ismine tıklayın. Eklenti pasif konuma geçer. Şimdi ana sayfanızda düzelme varmı kontrol edin. Hata devam ediyorsa eklentiyi sol seçeneklerden seçerek silin.
b. Eklentiyi sildiğiniz halde hata halen devam ediyorsa, FTP ile giriş yapın ve eklentinin bulunduğu Httpdoc dizinini açın. Dizin içinde wp-contet ismine tıklayın. Açılan yeni pencerede plugins yani eklentiler dosyasını açın ve hataya neden olan eklenti ismini bularak silin.
c. Yukarıda yapılan tüm işlemleri uyguladığınız halde sonuç değişmiyorsa son yapılacak işlem yedeklediğiniz verilerinizi geri yükleyin. Not: unutmayın her yeni yedekleme sonrasında yeni yüklediğiniz eklentiyide yedekler. Eski yedeklerde yeni yüklediğiniz eklentiyi bulamazsınız. Diğer önemli bir konuda yedekleriniz yeni değilse eski yazılarınızı göremeyebilirsiniz. Bu nedenle yazı sıklığınıza ve sunucuya olan güveninize göre yedekleme süresini belirlemeyi unutmayın.
12. Yeni bir eklenti kurmak için, eklentiler penceresinde iken sağ taraftaki yüklü eklentilerden arama yapabilir veya üst kısımdaki Yeni ekle ismine tıklayarak açılan pencerede kullanmak istediğiniz eklentiyi aratabilirsiniz.
13. Ancak bu kısımda da dil sorunu yaşayacağınızdan dolayı sorunu çözmeniz için Google Chrome kullanmanızı şiddetle tavsiye edeceğim. Chrome uygulamalar penceresinde dil çeviriyi açın ve eklemek istediğiniz eklenti için en uygun kelimeyi yazın ve ingilizce olarak çevire basın. Çıkan sonucu eklentiler arama penceresinde aratarak en kullanışlı olanına özen gösterin. Birçok seçenek çıkacaktır. En uygun ve yaygın olanı kullanmaya çalışın.
Bileşenler :
1. Wordpress Bileşenleri tıpkı Blogger gadget eklentileri gibi Wordpress kumanda panelinizde bulunur.Türkçe okunmayanları, yukarıda anlattığımız gibi uygulayarak okumaya çalışın. Hazır bileşenlerden birini kurup çalıştırabilirsiniz. Eklediğiniz bileşenin kullanımdan daha sonra vazgeçtiğinizde bileşeni silmeyin. Bileşenin içine kod ekledi iseniz içindeki kodları silebilirsiniz. İçindeki kodların silinmesinden sonra bileşeni kapatın ve sürükleyerek en alt kısma taşıyarak pasif konuma alın. Bazı bileşenleri silerseniz bir daha ulaşamazsınız. Bu neden ile Blogger kullanır gibi Wordpress kullanmaya çalışmayın. Wordpress ile ilgili diğer konularda görüşmek üzere. Ayrıca Wordpress kategorindeki diğer yazılara da göz atabilirsiniz.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.