Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Wordpress Eklenti ve Bileşenler Nedir ?

Wordpress ücretli sitenizde Eklentiler ve Bileşenler ismi ile anılan uygulamaların en uygun biçimde kullanılması sitenizin sağlığı içi...

...
Wordpress ücretli sitenizde Eklentiler ve Bileşenler ismi ile anılan uygulamaların en uygun biçimde kullanılması sitenizin sağlığı için çok önemlidir. Wordpress ücretli site için Eklentiler ve Bileşenler nedir ? Nerede kullanılır adım adım inceleyelim. Eklentiler’i Blogger blog’unuz da beğendiğiniz uygulama kodlarının gadget veya şablonda kullanılması şeklinde düşünürseniz eklentinin ne olduğunu daha iyi kavrayabilirsiniz. Wordpress sitesi için eklentiler Geliştiriciler (Develeopers) tarafından bir bütün olarak hazırlanır ve zip ile sıkıştırılarak kullanıcıların hizmetine sunulur. Bu işleme yazılım da diyebilirsiniz. Tüm kodlama ve düzen biçiminin bir paket şekline dönüştürülmesidir.

Eklentileri daha iyi çözümlemeniz için bir örnek yapalım. Blogger, blog’unuz da bir Facebook beğen kutusu, sosyal paylaşım için Addthis veya Sharethis payaşımlarınız için sitelerden kodlar alırsınız bunu gadget ve şablon kodlarına ekleyerek blog’unuz da çalışır duruma getirirsiniz. Yaptığınız işlem ile Eklenti arasındaki fark ise tüm kodların wordpress versiyonuna uygun olarak bir paket olarak hazırlanıp site kullanıcılarına sunulmasıdır. Bir başka benzetme ile blog’unuzdaki 28 ad. hazır Gadgetleri bir paket gibi düşünürseniz eklentiyi daha iyi anlamış olursunuz. Blogger için, 28 ad. olarak hazırlanmış Gadgetler de birer eklentidir. Blogger’un bu eklentiler arasındakilerden beğendiklerimizi blog’larımıza kuruyoruz. Hemen akabinde konu buraya kadar gelmişken, Bileşenler ile ilişkisine devam edelim.

Wordpress, Bileşenleri sitenize eklediğiniz eklentinin çalışır hale getirilmiş olan gadget veya widget olarak da isimlendirilen uygulama ismidir. Eklentiyi indirip kurduğunuzda, eklenti artık bileşen formatındadır. Yani birer gadget, widget biçimine dönüşmüştür. Ana sayfanızda kullanılır olabilmesi için etkinleştir ve etkinleştirme komut seçenekleri ile aktif ve pasif konuma getirebiliriz. Bu neden ile Eklentiler sidebar sol kısımda bir menü seçeneği konumunda görülürken, Bileşenler ise açılmış konumda kodlardan oluştuğundan menüdeki, Görünüm ismi altında yerini alır.

Neden bu alanda yerini alır ? Eklenti paketi açılmış, çalışır duruma getirilmiştir. Bize hizmet edeceği kısım Wordpress ana sayfada bulunan sidebar veya kayıtlar bölümünde yer alacaktır. Wordpress kumanda panelinde eklentilerin nasıl görüldüğünü aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

Wordpres Bileşenler kumanda panelinde nerededir ? Yukarıda açıklamalarını yaptığım Eklentiler ve Bileşenler birbirinin kardeşi gibi birlikte çalışırlar. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Eklentinin hemen üst kısmında bulunan Görünüm ismi altında bir alt kategoride yerini alır. Bileşen ismini burada görebilirsiniz. 
Görünüm ismi altındaki Bileşenler ismini aşağıdaki resimde inceleyin.
Wordpress site kumanda panelinde tıbkı Blogger Gadget’ler gibi bileşenler’inde hazır önceden eklenmiş mevcut widget’leri vardır. Mevcut bileşenler’i kullanabileceğin gibi bu bileşenler içinde aradıklarınızı bulamadığınızda, işte Eklentiler o zaman devreye girmektedir. Wordpress Adnan Güney isimli sitemdeki Eklenti ve Bileşenler hakkında bir örnek vererek konuyu daha iyi anlamanızı sağlayalım. Siteye giriş yaparsanız, yazıların üstünde görülen Sosyal paylaşım butonlarının bir eklenti, Google Translate penceresinin bir bileşen kurulumu olduğunu görebilirsiniz. Ancak Eklenti ve Bileşenlerin nasıl kullanılması gerektiği hakkındaki yazı yukarıdaki yazı kadar uzun olacağından bu anlatımı bir sonraki yazıma bırakıyorum. Eklentiler ve Bileşenler hakkında anlatılan konu hakkında takıldığınız yerleri yorum penceresinden çekinmeden sorabilirsiniz. Eklenti ve Bileşenler ile ilgili yeni yazımda görüşmek üzere.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.