Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Google Üniversal Analytics Yeni Sürüme Nasıl Geçilir

Google Analytics kısa bir süre sonra, Üniversal Analytics yeni sürümüne geçiş yapacağını bildirmekte.Blog ve siteler için Google yeni Üniv...

...
Google Üniversal Analytics
Google Analytics kısa bir süre sonra, Üniversal Analytics yeni sürümüne geçiş yapacağını bildirmekte.Blog ve siteler için Google yeni Üniversal Analytics sürümüne geçiş sürecini beklemeden verilerinizi aktarıp süreci hızlandırarak yeni uygulamanın getirdiği yenikleri biran önce kullanmak isterseniz yapılması gerekenler işlemleri aşağıda takip ederek başlayabilirsiniz. Siz herhangi bir işlem yapmasanız bile zamanı geldiğinde Üniversal Analytics yeni sürüme geçiş işlemi otomatik olarak yapılacaktır.

Google Analytics sitesine giriş yaptığınızda yönetim paneli mülk sekmesinde bu uyarı yazısını görebilirsiniz.Google Analytics’in şu anki uygulamasında blog sayfa kaynağını CTRL+F klavye kısayolu ile açıp ( ga. js ) kodunu aradığınızda şu anki kullanımda olan, Google Analytics kodunu göreceksiniz. 
Resim 1. Google Analytics ga.js kod görünümü
Çok kısa süre sonra Google Üniversal Analytics yeni sürüm veri aktarımı tamamlandığında blog sayfa kaynağına baktığınızda ga.js kod uzantısı yerine göreceğiniz kod, Analytics .js uzantısı şeklini alacaktır. 
Resim 2. Google Analytics.js kod görünümü
Google Analytics, hesabını ilk kullanacak veya daha önceden Google Analytics hesabını kullanan kullanıcılar için yapılacak işlemler aynı olduğundan uygulama adımlarını takip ederek Google Analytics’i çalıştırmaya başlayalım.Eski ve yeni kullanıcılar, Google Üniversal Analytics'e geçmeden önce verilerinizin aktarılmasını sağlamanız gerekmektedir. Veri aktarımı yaklaşık 24 /48 saat sürmektedir.
Veri aktarımı bittikten ( 24 /48 saat ) sonra izleme kodumuzu blogumuza ekleyeceğiz.
Google Analytics giriş yapın ve Yönetim sayfasına tıklayarak blog’unuzu seçin
→ Üç sütun karşınıza gelecektir.Bu sütunlar, Hesap, Mülk, Görünüm’ dir.
→ Hesap sütun’unda açılır oku tıklayarak blog’unuzu seçin. Birkaç blog’unuz olabilir.
→ Blog seçiminden sonra ikinci Mülk sütun’unda “Üniversal Analytics’in yeni sürümüne
geçiş, Aktarım başlatılmadı “ yazısını göreceksiniz. Aşağıda verdiğim bir blog’um için örnek ismi aşağıdaki resimde görüyorsunuz.( samsunmusikicemiyeti.blogspot.com )
Resim 3. Üniversal Analytics’in yeni sürümüne geçiş, Aktarım başlatılmadı

→ Aktarımı tıklayarak başlatıyoruz ve yeni açılan sayfada Google Analytics için yenilikleri ve ne yapılması gerektiği bilgisini okuyup 24 ve 48 saat beklemem gerektiğini öğreniyoruz. Google Analytics verilerinizin aktarılmasını beklemekten başka yapabileceğimiz birşey yok.
→ Aktar butonuna tıklayarak aktarımı başlatın.Yeni pencere uyarısınıda okuyarak aktar diyoruz.Aktarım işleminden sonra geri dönüş yoktur unutmayın. Verilen süre sonunda geri dönerek izleme kodunu alıp blog’umuza ekleyeceğiz.
Resim 4. Google Analytics yeni görünüm verilerinizin aktarılması
                                                 
24 ve 48 saat bekleme sonucu İzleme Kod’unun Blog’a eklenmesi :
Google Üniversal Analytics, verilerinizin aktarıldığını varsayarak diğer aktarımı bitmiş olan Guney59 Paylaşım blog’um üzeinden anlatıma devam ediyorum.
→ Aktarım yaptığınız Blog’unuzu açın ve Mülk sütun’una gelin

→ Üniversal Analytics aktarım tamamlandı yazısını göreceksiniz. → JS görünümlü sekmeye açın ve izleme kodunu al butonuna tıklayın
Resim 4. Google Üniversal Analytics izleme kodu

→ İzleme kodunu kopyalayın blog paneline giriş yapın
→ Şablon → HTML’yi Düzenle açın
→ Aşağıdaki kodu bulun ve hemen üstüne İzleme kodunu yapıştırın. (ctrl+f) ile arama yapın.
</head>
Resim 5. Google Üniversal Analytics, izleme kod’un blog da görünümü
Google Analytics izleme kodu’unu ilk defa alanlar için Not :Google Analytics izleme kodu’unu ilk defa alan Blogger kullanıcıları yeni veri kodunu başka bir işlem yapmadan rahatlıkla kullanabilirler
Yeni Google Analytics izleme kodu’unu alanlar için önemli Not :
Yukarıda anlatılan işlemlerde yeni kodu eklediğinizde eski Google Analytics yani (ga.js) olan kodu kaldırmanız gerekmektedir. Bu kod yukarıda gördüğünüz gibi açılmış bir kod biçimi değilidir. Resimde gösterdiğim (1) no'lu kodu seçin ve silin. Bu kodu silmezseniz iki adet veri kodu şablon'unuz da çakışma yapacağından doğru veri akışını engelleyecektir. İşlemin doğruluğu anlamanız için blog ana sayfa kaynağını açın ve ctrl+f ile ga.js yazın aratın. Bulduğunuzda her iki kodu açılmış olarak görebilirsiniz.
Resimde belirttim (1) No’lu kodun Blog şablonunuzdaki görünümü şu şekildedir

Google Analytics izleme kodu’u
Yukarıda anlatılan konular hakkında yardıma mı ihtiyacınız var. Yorumlarda açıkca belirtin lütfen. Yeni yazıları takip etmek için Subscribe sekmesinden email’inizi yazmanız yeterlidir.Subscribe nerde bilmiyor musunuz ? Sidebarda sağ tarafda RSS resmini göreceksiniz. Bloglovin bağlantısı ile takip edebilir, blog panelinizde blog ekle kısmına blog’umun URL’sini ekleyerekde takibe alabilirsiniz. Blog URL http://guney59.blogspot.com/
Yazı sayfasına haddinden fazla resim ekledim. Umarım 1 mb bulmamıştır.Her ne kadar resimleri küçültsemde bazen bu kotayı doldurabiliriz. Blog’larınıza çok fazla büyük resim eklemeyin. Açılış hızını etkileyen bu durum arama sonuçlarında çıkmamanıza neden olabilecek sorunlar yaratabilir.

12 yorum

  1. Abi sen bu konuyu yazmadan önce ben yeni sürüme geçiş yapmıştım :) Paylaşım için tşkler...

    YanıtlaSil
  2. @Halil Bilgili : Bey çok güzel geçiş yapmayanlar için yazdığımı düşünelim.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Selam hocam tamda bu durumla ilgili bir sorum vardi mesele su gerci siz degindiniz ama netlestirmek isterim emin olmak icin benim blogum
    http//yazdirmaca.blogspot.nl gercek olan bu ve bu domain icin sablonumda bir Google Analytics kodu var sonra ben yeni bir domain ladim oda http://www.yazdirmaca.nl ve bunun icin de bir izleme kodu ekledim yani anliyacaginiz iki tane izleme kodu var. simdi ben ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazdirmaca makale;
      Merhaba; A.S., blogspot uzantılı subdomain www ile ve nl ile yönlendirme olduğundan blogspot için alınan kodu kaldırın.Çift kod çakışma yapar.Zaten çalışmaz.www olan için aldığınız kodu kullanın.Site istatistik bilgilerinin değişmemesi gerekiyor.Çünki yönlendirme yapılıyor.

      Sil
    2. hocam bır sorum daha olacak şu anda Google gıbı getir ve sıtemap ekle işlemini hem orjinal hemde yeni domaine aynı anda yapıyorum
      belkı ılerde yonlendırmeyı bıtırırsem dıye blogspot uzantısınada aynı ıslemlerı uyguluyorum buna gerek varmı

      Sil
    3. @yazdirmaca makale
      Merhaba, yanlış olur.Yeni URL için yapmanız gerekir.her ikisini yaparsanız hatalı bir uygulama olur.Çünki her iki şekildede yeni domain geçerlidir.Yönlendirme işlemi biliyorsunuz 90 gün gibi bir süre içinde hatalara neden olabilir.Ondan sonra düzelir.siz şu anda kullandığınız URL için tüm işlemleri yapmanız lazım.

      Sil
    4. Peki hocam zoman web araclarındaki blogspot uzuntılı sıtemı kaldırmalımıyım yoksa su ana kadar google gıbı getır yada sıtemap ekledım buna devam etmeyın dıyorsunuz sıte hıc bır sey eklemeden kalsınmı yoksa sıleyımmı? yen yenı domaıne eklemelere devam edecegım tesekkurler ederım saygılar

      Sil
    5. yazdirmaca makale
      Şöyle izah edim.Yeni URL yani şu anda kullanımda olan blog linkini web araçlarına ekleyin.Tüm araçları bu link üzerinden yapın.Snra diğer blogspotu kaldırın.Çünki yönlendirdiğiniz link üzerinden işlem yapılacak.bu mantıkla düşünürseniz daha iyi çalışma sergilersiniz.

      Sil
    6. Tesekkurler hocam saygılar

      Sil
    7. yazdirmaca makale;
      Teşekkürler.kolay gelsin.

      Sil
  4. Merhaba hocam. Bende universal uyarısı görünmüştü bir ara ama şimdi uyarı yok. Herhangi bir geçiş uyarısı da kalmadı ama o uyarı çıktığında izleme kodunu alıp bloga tekrar eklemiştim. Fakat şimdi ilginç bir durum var. Kodu kaç sefer aldıysam da bu durumu çözemedim. Günlük 4000-5000 arasında ziyaretçim olmasına rağmen 400-500 oturum şeklinde gösteriyor bende. Önceden "oturum" ifadesi var mıydı yeni mi geldi? Oturum acaba google hesabı açıkken sörf yapanlar için kullanılan bir ifade mi? Tüm ziyaretçilerin gösterilmesi için ne yapabilirim acaba bir fikriniz var mı, teşekkürler iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @gregor hamza; Bey merhaba, universal kodu ekledi iseniz sorun.Eklemesenizde bir müddet sonra otomatik ekelenecek zaten.Oturum kelimesini yeni değişti. Aslında aynı sadece anlam olarak ismi değişti.Google TR uzantısından beri yaklaşık 4 aydır bu durum aynı.Geçişdönemi tamamlanamadı.Her şey alt üst oldu.Bu durum bende de aynı. Konuyu bildiğimden aldırmıyorum.Ancak birden düşmesi yaklaşan zamanda çıkması anlamını taşır.Aman dikkat edin Spam olabilecek bir işlem yapmayın.Bu aralar Spam konusu çok fazla ön planda gidiyor.Bir anlamda temizleme diyebiliriz.Durgunlukta bu nedenle var zaten.Hiçbirşey yapmayın.Önemliolan 50 kişi dahi olsa aktif olmaları önemli.Yani 5000 boş kişi yerine 50 aktif kişi yeterli.Çalışmanıza aynı şekilde devam edin.Bu şevkinizi kırmasın.Google'un bazı testleri vardır. Bu bir test de olabilir.Sizede iyi çalışmalar dilerim.Teşekkür ederim.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.