Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

ABD’yi kendi silahıyla vurdu! Çin, F-35’i tespit edebiliyor

  Çinli araştırmacılar tarafından hazırlanan bir rapor, F-35 jetlerinin Starlink ağıyla tespit edilebileceğini iddia ediyor.   ABD, F-22 ve...

...

 


Çinli araştırmacılar tarafından hazırlanan bir rapor, F-35 jetlerinin Starlink ağıyla tespit edilebileceğini iddia ediyor.

 

ABD, F-22 ve F-35 gibi savaş uçaklarıyla askeri alanda gizliliği ön plana koyuyor. Ancak Çin’de yürütülen yeni bir araştırma, Elon Musk’ın Starlink uydularını kullanarak bu uçakların radara kaydedilebildiğini gösterdi. Peki uydu internet sistemleri gizlilik ihlali yaratır mı?

Çinli araştırmacılar, Starlink uydularını kullanarak gizli uçakları tespit edebileceklerini iddia etti. Wuhan Üniversitesinden Profesör Yi Jianxin ve ekibi, Çin açıklarında yaptıkları bir deneyde, hayalet savaş uçağına benzer küçük bir drone’u başarıyla tespit etti.

Profesör Yi’nin yayınladığı araştırma makalesine göre drone, Filipinler üzerinden geçen bir Starlink uydusundan gelen elektromanyetik radyasyonla aydınlatıldı. Buna göre aktif radar sinyali yaymasa bile radar ekranında görünür hale geldi. 

 

Gizli uçaklar genellikle radar emici kaplamalara ve yer tabanlı radarlardan kaçınmak için özel tasarımlara sahip. Ancak araştırmacı, Starlink gibi geniş bir alanı kaplayan uzay tabanlı sistemlerden gelen sinyaller ile gizli uçakların bu özelliklerini etkisiz hale getirebileceğini söyledi.

Bu teknolojinin başarılı olması durumunda, Çin ve ABD arasında büyük gizlilik sorunları ortaya çıkabilir. Yani ABD’nin F-22 ve F-35 gibi savaş uçakları, düşman hava sahasına sızmak için kullandığı gizlilik özelliklerini kaybedebilir.

Starlink tabanlı tespit sistemi, gizliliği ortadan kaldırarak F-35 jetini Çin’e karşı savunmasız hale getirebilir. Çin’in daha önce bu teknolojiyi kullanarak karasal radarlardan kaçabilen hayalet uçakları hedef aldığı da biliniyor.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.