50.000 yıldır etkileyici bir biçimde korunarak modern çağa kadar ulaşan bizon fosilinin bir yahni olarak yenmeye kadar uzanan inanılmaz hi...
50.000 yıldır etkileyici bir biçimde korunarak modern çağa kadar ulaşan bizon fosilinin bir yahni olarak yenmeye kadar uzanan inanılmaz hikayesi.
Etkileyici şekilde iyi korunmuş bir bizon fosili olan Blue Babe (Mavi Bebek), ilk olarak 1979'da altın madencileri tarafından keşfedildi ve nadir bir bulgu olarak bilim insanlarına teslim edildi. Böylece fosil, permafrosttan geri kazanılan bir Pleistosen bizonunun bilinen tek örneği oldu. Ancak bu durum, gastronomik açıdan meraklı araştırmacıların bir Pleistosen dönemi bizonu yahni olarak hazırlamasını engellemedi.
6 Nisan 1994 tarihinde düzenlenen sıra dışı akşam yemeği partisi, Blue Babe'in teslim aşamasında da etkili olan ve üzerinde araştırmalar yöneten paleontolog Dale Guthrie'nin Alaska'daki evinde gerçekleşti. Bizonun ilk analizleri, kalıntıların yaklaşık 36.000 yaşında olduğunu gösteriyordu, ancak daha modern araştırmalarla 50.000 yıla daha yakın olduğu belirlendi.
Blue Babe'in ölümünden sonra hızlı bir şekilde buzlu bir yapıya geçişi, kas dokusunun, yağ ve kemik iliği ile kurutulmuş ete benzer bir şekilde korunması anlamına geliyordu. Bol miktarda etin korunmuş olmasından dolayı araştırma ekibi, bulguların bir kısmını bir akşam yemeğinde sunmaya karar verdi.
Guthrie, etkinlik hakkında "Eirik Granqvist'in [tahnitçi] Blue Babe ile çalışmasını doruğa çıkarmak ve kutlamak için, O ve misafir olarak konferans veren Bjorn Kurten için akşam yemeğinde bizon yahnisi yedik” diye yazdı ve devam etti: "Mumyanın boynunun küçük bir kısmı doğrandı ve bir tencerede et ve sebzelerle kaynatıldı. Akşam yemeğinde Blue Babe’i yedik. Et iyi yaşlanmıştı ama yine de biraz sertti ve yahniye güçlü bir Pleistosen aroması veriyordu. Yine de oradaki kimse onu kaçırmak istemezdi.”
Neden yahniyi tercih ettikleri sorusuna yanıt olarak ise, Guthrie, Atlas Obscura'ya "Boyun biftek yapmak kulağa pek iyi bir fikir gibi gelmedi" dedi ve ekledi: "Ama bilirsiniz, bir sürü sebze ve baharat koyabilirdik ve çok da kötü olmazdı. Tadı çok lezzetliydi ve hiçbirimiz yemekten herhangi bir olumsuz etki görmedik."
Kaynak:https://www.iflscience.com/in-1984-scientists-ate-50-000-year-oid-bison-in-a-stew-65758
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.