Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Nekropsi, Balina Yüzgeçlerinin Altında Saklanan Tuhaf "Parmakları"

"Mikkel Høegh tarafından hazırlanan bu yazıda, bazılarının bu uzuvları rahatsız edici bulduğunu belirtiyor." Görüntü Dr. Mark D Sc...

...


"Mikkel Høegh tarafından hazırlanan bu yazıda, bazılarının bu uzuvları rahatsız edici bulduğunu belirtiyor." Görüntü Dr. Mark D Scherz'in izniyle

Modern bir balinaya baktığımızda, bu yaratıkların bir zamanlar karada yürüdüğünü hayal etmek zor. Tabii ki, o zamanlar biraz farklı görünüyorlardı, ancak bir nekropsinin yakın tarihli bir fotoğrafının ortaya koyduğu gibi, balinalar, oldukça rahatsız edici bir el benzeri uzantı da dahil olmak üzere, kara temelli özelliklerinden birkaçına asıldılar. Bir balinanın yüzgecinin altında hayal edebileceğiniz kürek benzeri anatomi değil, beş parmak benzeri kemik çıkıntısından oluşan pentadaktil bir uzuv vardır. Ya da hayalet el demeyi tercih ederiz.

Ürkütücü fotoğraf, Danimarka Doğa Tarihi Müzesi'nde Herpetoloji Küratörü ve omurgalı Zoolojisi yardımcı Doçenti Dr. Mark D Scherz tarafından Twitter'a gönderildi. Eğer balinalar herpetoloji şemsiyesi altında düşme düşünüyorsan, haklısın, ama bu kadar yakından araştırmacılar bir çırpıda numuneler ile çalışma perks ile birlikte geliyor.

Scherz, Iflscıence'a verdiği demeçte,” ilk günümden bir gün önce, Herpetoloji ve Memelilik koleksiyon Müdürü Daniel Klingberg Johansson'dan bir balinanın yıkandığını ve ertesi gün parçalanacağını belirten bir mesaj aldım " dedi. “Bu nadir olaylar, çeşitli araştırmacılar ve asistanlar hayvan hakkında veri hazırlamak ve almak için birlikte çalıştıkları için müzede bir etkinlik çılgınlığı yaratıyor."





Pentadaktil uzuv aslında çok çeşitli hayvanlarda bulunur, bu da uzuvun patlamadan önce evrimleştiği ve bazı özelleştirmeleri araştırdığı ortak bir atayı paylaştıklarını gösterir. Bu nedenle balinaların tuhaf “parmakları " aslında evrimin tuhaflıklarının oldukça güzel bir gösterisidir.

Scherz, "evrim bir tamircidir"dedi. “Mevcut bir yapının yeniden tasarlanması, yepyeni bir yapının 'sıfırdan' üretilmesinden daha kolay ve daha olasıdır. Tetrapodlar (dört ayaklı hayvanlar) ilkel denizlerden ortaya çıktığında, öyle oldu ki, en başarılı soyun beş parmağı ve parmağı vardı.

"Yüzgeçler, her seferinde farklı bir şekilde memelilerin ve sürüngenlerin çeşitli soylarında tekrar tekrar gelişti; temel yapı pentadaktil uzuvdur, ancak [uzuvların] spesifik yapısı çok güçlü bir şekilde farklılık gösterir.”





Merak ediyorsanız, bunun gibi bir nekropsi yapmak zor ve hassas bir çalışmanın birleşimidir. Hassas organları idare etmek, uygulamanın akademik değerini korumak istiyorsanız bakım gerektirir, ancak hala bir balinayla çalışıyorsunuz ve blubber ve kasları kesmek küçük bir başarı değil.

Bu özel diseksiyondaki balinanın, Sowerby'nin gagalı bir balinası olduğu düşünülen, Mezoplodon bidensolduğu, bölgede nadir görülen ancak duyulmamış olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bu türün, gervais'in Gagalı balinası Mesoplodon europaeus olarak bilinen Danimarka sularında (hayvanın karaya çıktığı yerde) hiç kaydedilmemiş daha nadir bir türden ayırt edilmesi çok zordur.

Daniel Klingberg Johansson'un açıkladığı gibi, her iki türdeki büküm ve fiziksel veriler bilime büyük ilgi gösteriyor.

Iflscience'a verdiği demeçte," yani bir cetacean, özellikle daha büyük ve daha nadir türler olduğunda, Danimarka'da her türlü araştırma için örneklerle ilgilenen birçok enstitümüz var, ancak standart, veterinerler için potansiyel ölüm nedeni ve numunenin genel sağlığı için örneklerdir " dedi. "Daha sonra müze gelecekte DNA için bir doku örneği ve koleksiyon için iskelet tutuyor.

"Bir enstitü organlarda farklı çevresel kirleticiler arıyor ve diğeri mikrobiyomu araştırmak için bağırsaklardan örnekler alıyor. Diğer iki Enstitü, birinin yüzme kaslarının örneklerini istediği ve diğerinin kalbe bakmak istediği kasların şeklini ve işlevini inceler. Bu balina hakkında henüz bir sonuç çıkmadı."

Kaynak:https://www.iflscience.com/plants-and-animals/necropsy-reveals-the-freaky-fingers-hiding-beneath-a-whales-flipper/.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.