Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Küresel Isınmanın Sorumlusu Gösterilen İnekler, Plastik Atıklardan Kurtuluşun Anahtarı Olabilir

Avusturyalı bilim insanları, ineklerin bağırsağı nda tespit ettikleri yeni bir mikrobun plastiklerde bulunan polyestler i parçalayabildiğin...

...

Avusturyalı bilim insanları, ineklerin bağırsağında tespit ettikleri yeni bir mikrobun plastiklerde bulunan polyestleri parçalayabildiğini, bu sayede her yıl tonlarca hacmi bulan plastik atıklara karşı yeni bir çözüm yolu bulmuş olabileceklerini açıkladılar.

İnekler ve genel olarak büyükbaş hayvanlar, midesinde bulunan metan gazını doğaya salarak sadece kendi başlarına tüm dünyadaki sera gazı emisyonunun %3,7'sini oluşturuyor. Dünya için son derece tehlikeli bir durum olan bu olay, uzun zamandır bilim insanlarının gündeminde.

Bu özelliklerinden dolayı inekler, dünyanın sonunu getirme potansiyeli en yüksek olan hayvanlar olarak görülüyordu. Ancak Viyana'daki bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, ineklerin aynı zamanda dünyayı kurtaracak niteliğe de sahip olduklarını ortaya çıkardı.

İneklerin işkembesinde bulunan mikroplar, polyesterleri parçalayabiliyor


Bildiğiniz üzere dünyanın en büyük çevresel sorunlarının başında plastik atığı geliyor. Amerikan Bilim Derneği'nin 2017 yılında yayınladığı rapora göre 1950'lerden bu yana insanoğlu tam 9,1 milyar ton plastiği doğaya bırakmış durumda. İşin kötü yanı, şu anda sahip olduğumuz teknoloji bu atıklardan sadece %9'unu doğaya geri kazandırmamıza olanak sağlıyor.

Bilim insanları, plastik sorunu yüzünden uzun bir süredir bu atıkları nasıl tamamen yok edebileceği veya geri dönüşüm sürecine alabileceği konusunda araştırmalar yapıyor. İnekler üzerinde yapılan bir araştırma ise metan gazı yüzünden çevreye bir hayli zarar veren ineklerin, plastik atık konusunda en önemli kurtuluş yollarından biri olabileceğini ortaya koydu.


Viyana Doğal Kaynaklar Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, ineklerin işkembelerinde yiyecekleri parçalayabilen mikroplar keşfetti. Yiyecek sindiriminden sorumlu bu mikroplar, doğal bitki polyesterlerini parçalayabildiği için plastiklerde bulunan polyesterleri de parçalayabilecek nitelikteydi.
Mikrobun gücünden emin olmak isteyen araştırmacılar, işkembede bulunan bu mikropları polietilen tereftalat (PET), polibutilenadipat-ko-tereftalat (TKBB) ve polietilen furanoat (PEF) adı verilen üç farklı plastik türü üzerinde denedi. Mikropların plastiği sürdürülebilir bir şekilde parçaladığını belirten bilim insanları, "İşkembe örneklerinden alınan mikroplar, polyesterleri parçalamayı başardı" ifadelerini kullandı.
Bilim insanları, inek işkembesini kullanmanın hem ucuz hem de başarılı bir yöntem olduğunu belirtirken, ilerleyen zamanlarda bu tarz mikropları laboratuvar ortamında yetiştirerek çevreye katkı sağlayabileceklerini dile getirdi.

 

Kaynak:https://www.inverse.com/science/microbes-in-this-animals-gut-could-solve-the-plastic-problem.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.