Orman yangınları , doğa için büyük bir tehlike oluşturmaya devam ediyor. Ancak gelişen teknoloji bu durumun çözümü olabilir. Orman yangınl...
Orman yangınları, doğa için büyük bir tehlike oluşturmaya devam ediyor. Ancak gelişen teknoloji bu durumun çözümü olabilir.
Orman yangınları doğa için ciddi tehlike oluşturuyor. Ülkemizde de ciddi bir sorun ola bu durum, son zamanlarda Akdeniz‘deki yangınlar nedeniyle hiç olmadığı kadar gündemde. Kaza ya da kundaklama fark etmeksizin doğa ve ekosistem için oldukça zararlı olan yangınlar, oldukça büyük bir sorun.Sadece Türkiye değil dünyanın pek çok ülkesi yangınlar ile mücadele için çeşitli yöntemler geliştiriyor. İtfaiye uçakları, helikopterleri ve diğer söndürme yöntemleri bunun en net örneği. Ancak tek çare bunlar değil. Pek çok sorunu çözmede kullanılan modern teknolojiler burada da yardımımıza koşabilir.
Drone teknolojisi orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir silah olabilir
İklim değişikliği, kundaklama ve kazalar sonucu ortaya çıkan yangınlar, ülkemizde her yıl milyarlarca hektarlık alanı yok ediyor. En büyük sorun ise ateşin çok hızlı bir şekilde yayılması. Geleneksel yöntemler ne yazık ki bu durumun önüne geçmekte yetersiz kalıyor. Ancak modern Drone teknolojisiyle başarıya ulaşmak mümkün.
Boyutları küçük ve manevra kabiliyeti yüksek olan drone‘lar, uçakların ve helikopterlerin erişemediği pek çok alanda rahatlıkla hareket edebilir. Bu durumun farkında olan araştırmacılar, Drone teknolojisini söndürme işlemlerinde kullanmak için özel bir teknoloji geliştirdi. Geliştirilen özel drone‘lar, ABD’de orman yangınlarına karşı kullanılmaya başlandı.
Özel olarak geliştirilen bu Drone, termal görüntüleme ve yüksek manevra kabiliyetine sahip. Bu sayede yangın alanının tespiti kolaylaşıyor. Ancak bu ürün yangına su ve benzeri bir materyal ile müdahale etmiyor. Aksine yangının yayılmasını küçük yangınlar çıkararak önlüyor.
Altında özel bir bölmesi bulunan drone, yangın alanına ulaştığında bu bölmeyi açarak bölgeye Dragon Eggs (Ejderha Yumurtası) adı verilen küçük toplar atıyor. Her biri potasyum permanganat ve özel bir kimyasal içeren toplar, atıldıktan sonra kimyasal tepkimeye giriyor. Atıldığı bölgede küçük bir yangın çıkaran yumurtalar, kimyasal reaksiyon ile ateşin yayılmasını sağlayan yakıtı yok ederek kısa süre içerisinde sönüyor.
Teknolojiyi kullanan itfaiyeciler, “En büyük avantajımız gece çalışmak diyor Geç saat operasyonları yapabilir ve dumanlı koşullarda çalışabiliriz, çünkü bir drone düşerse kimse ölmez” diyor. Şu sıralar oldukça yeni olan bu teknoloji, ABD’de birkaç eyalette kullanılıyor. Ancak imzalanan Federal Orman Yangını Yönetim Teknolojisi Yasası sayesinde, eyaletlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Böyle bir teknolojinin varlığı, “Ülkemizde de kullanılabilir mi?” sorusunu akıllara getiriyor. Özellikle son birkaç günde ortaya çıkan Akdeniz orman yangınları, belki de bu tip Drone teknolojileri sayesinde daha kolay söndürülebilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz. Yöntem ülkemizde kullanılmalı mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak:https://www.nationalgeographic.com/science/article/fireball-dropping-drones-new-technology-helping-fight-fires.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.