Marmara 'nın tamamında ve hatta kuzey Ege kıyılarında gözlemlenen müsilaj ile ilgili Prof. Dr. Mustafa Öztürk önemli açıklamalarda bu...
Marmara'nın tamamında ve hatta kuzey Ege kıyılarında gözlemlenen müsilaj ile ilgili Prof. Dr. Mustafa Öztürk önemli açıklamalarda bulundu. Öztürk, Marmara'da denize girmenin yasaklanması gerektiğini ifade etti.
Marmara Denizi'nde büyük bir kirlilik oluşturan deniz salyası olarak da anılan müsilaj, her ne kadar temizleme çalışmaları devam etse de halen daha büyük risk teşkil ediyor. Ancak yaz aylarının da gelmesiyle birlikte Marmara'nın farklı bölgelerinde müsilaja rağmen denize girenler mevcut. Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise Marmara'da müsilajın sebep olabileceği sağlık sorunları ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
Öztürk'e göre Marmara'da plajlar şu an için müsilaj sebebiyle kesinlikle denize girmeye uygun değil. Özellikle oluşabilecek enfeksiyon hastalıklarına dikkat çeken Öztürk, durumun sebepleri de Independent Türkçe'de kaleme aldığı bir yazı ile açıkladı.
'Müsilaj tehlikeli ve hastalık yapıcı mikroorganizmaların çoğalmasına yardım ediyor':
Öztürk'ün yazısında değindiği önemli başlıklardan biri müsilajın sebep olduğu risk teşkil eden kirlilik. Buna göre müsilaj özellikle tehlikeli ve hastalık yapıcı mikroorganizmaların çoğalmasına yardımcı oluyor.
Öztürk durumu ''Müsilaj, tehlikeli ve hastalık yapıcı mikroorganizmaların aşırı oranda çoğalmasına (üremesine) yardımcı olmaktadır. Bu yüzden müsilaj içinde bazı kirleticilerin ve hastalık yapıcı mikroorganizmaların (Escherichia coli ve İntestinal enterokok gibi) bulunması kuvvetli muhtemeldir.'' sözleriyle açıklıyor.
Öztürk aynı zamanda sağlıklı yüzme suyunun nasıl görünmesi gerektiğini de açıkladı:
- Yüzme suyunun fiziksel görüntüsü temiz olmalı;
- Katı atıklar,
- Köpük ve müsilaj,
- Koku,
- Yüzeyde yağ ve film tabakası,
- Petrol ve türevi atıklar,
Marmara Denizi'nin şu an yüzme suyu koşullarını sağlaması mümkün değil:
Öztürk yazısında aynı zamanda sağlıklı yüzme suyunun sahip olması gereken değerleri de açıkladı. Buna göre yüzme suyunun risk teşkil etmemesi için
- Toplam Fosfor (TP) ≤ 0,01 mg/L
- Klorofil-a ≤ 10 mikrogram/L
- Siyanobakteri ≤ 20 bin hücre/mL
- Seki Disk (secchi disk) ≤2 m,
- Escherichia coli (cfu/100 mL) ≤ 100,
- İntestinal enterokok (fekal kirlilik) (cfu/100 mL) ≤100
seviyesinde olması gerekiyor.
Ancak Öztürk'e göre müsilaj sebebiyle Marmara Denizi'nin şu an bu değerleri sağlaması mümkün değil. Öztürk bu durumu şöyle özetliyor:
''Marmara Denizi'nin sahillerindeki mavi bayraklı plajlarda ve diğer plajlarda yüzeyde ve dipte bulunan deniz salyası yüzünden yüzme suyu kriterlerini sağlaması mümkün değil. Çünkü müsilajın bulunduğu ortamda;
- Patojen mikroorganizmaların çoğalması,
- Aşırı oksijen tüketilmesi,
- Oksijenli ortamın azalması,
- Bulanıklığın artması,
söz konusudur. Müsilajın oluştuğu yerlerde, toplam fosfor, toplam azot, klorofil-a ve siyanobakteri değerleri yüksektir. Bu tür kirleticiler, patojen mikroorganizmaların çoğalmasına yardımcı olurlar. Bulanık ve patojen mikroplu suda yüzülmez''
'Yüzme alanlarında uygunsuzluk tespit edildi':
Kaynak:https://www.indyturk.com/node/375846/türki̇yeden-sesler/müsilaj-marmarada-yüzme-sularını-tehlikeye-soktu-mu.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.