Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Kaldırmanız gereken 12 gereksiz Windows programı ve Uygulaması

  Hangi Windows 10 uygulamalarının kaldırılacağını merak ediyor musunuz? İşte kaldırmanız gereken birkaç gereksiz Windows 10 uygulaması, pr...

...

 


Hangi Windows 10 uygulamalarının kaldırılacağını merak ediyor musunuz? İşte kaldırmanız gereken birkaç gereksiz Windows 10 uygulaması, programı ve bloatware. (Gereksiz Yazılımlar)

Bilgisayarınızdaki tüm yazılımlardan kaç tane program düzenli olarak kullanıyorsunuz? Çoğu insan kendi sistemlerinde yüklü gereksiz yazılım adil bir miktar tutun. Bu uygulamalardan bazıları sadece modası geçmiş olsa da, diğerleri Windows bloatware, kötü amaçlı yazılım veya bilgisayarınızdan kaldırabileceğiniz diğer çöplerdir.

İşte kaldırmanız gereken bazı yaygın gereksiz Windows 10 uygulamaları.
Windows 10'da yüklü programlar nasıl kontrol edilir

Windows 10'da sisteminizde yüklü programları gözden geçirmek kolaydır. Ayarlar'ı açın ve uygulamalar > uygulamalar ve özellikler > bölümüne gidin. Burada, bilgisayarınızda yüklü olan her şeyin bir listesini göreceksiniz.


Windows 8.1 veya Windows 7'de olanlar Başlat düğmesine tıklayabilir ve programları ve özellikleri arayabilir. Bu, sisteminizde şu anda yüklü olan her şeyi Gözden geçirebileceğiniz benzer bir liste açacaktır.

Bir yazılım parçasını kaldırmak için, sadece vurgulamak için tıklayın ve Kaldır'ı seçin. Yazılıma bağlı olarak, hemen kaldırabilir veya bazı iletişim kutularında ilerlemenizi gerektirebilir. 

Şimdi, Windows'tan hangi uygulamaları kaldırmanız gerektiğine bakalım sisteminizde bulunuyorsa aşağıdakilerden herhangi birini kaldırın!

1. QuickTime



QuickTime, Apple'ın video oynatıcısıdır. Macos'ta hala geçerli bir program olsa da, şirket 2016'dan beri Windows sürümünü desteklemiyor.

Apple, Windows için Quicktime'ın kullanımdan kaldırıldığını açıkladıktan kısa bir süre sonra Trend Micro, yazılımın birkaç kritik güvenlik açığına sahip olduğunu açıkladı. Apple bunları asla yamalamayacağından, Quicktime'ın artık yüklü olması güvenli değildir.

Quicktime'ı kaldırmak, itunes'un buna güvenmediği için herhangi bir aksamaya neden olmamalıdır. QuickTime için bir yedeğe ihtiyacınız varsa , hemen hemen her şeyi çalacak olan VLC'Yİ kullanın.

2. Ccleanername

 

CCleaner bir zamanlar çöpleri temizlemek için güvenilir bir Windows uygulamasıydı, ancak Avast tarafından satın alındıktan sonra itibarı yokuş aşağı gitti. Sorunlar arasında izinsiz zorla güncellemeler, yeniden başlatıldıktan sonra kendini etkinleştiren veri toplama ve yazılımın kendisi bilmeden kötü amaçlı yazılım dağıtma yer aldı.
2020'de Ccleaner'a baktığımızda, eylemini temizlediğini, ancak yine de büyük ölçüde gereksiz olduğunu gördük. Windows'un kendisinde yerleşik olanlar da dahil olmak üzere başka yerlerde uygun temizleme araçları bulacaksınız. 

3. Berbat PC temizleyicileri

Birçok kişi bir noktada bir PC temizleme uygulaması yükledi (veya yanlışlıkla yükledi). Kayıt Defteri temizleyicileri, Windows'un performansını hiç iyileştirmediğinden, bu ürünlerin çoğu yararsızdan zararlıya kadar değişir. Yüklü uygulamalar listenizde mycleanpc veya PC Optimizer Pro gibi çöpler bulursanız, bunları kaldırmanız gerekir.

4. utorrent


uTorrent bir zamanlar torrent yazılımının altın standardı olarak kabul edildi. Ancak, yıllar boyunca, şimdi güvenilmez hale getiren bir dizi sorun vardı.

UTorrent, arayüze tıkanmış reklamlara sahip olmanın yanı sıra, can sıkıcı olan diğer yazılım araçları için de teklifler içeriyor. En kötü suçu, uygulamanın kullanıcılara bildirmeden kripto para birimi madenciliği yazılımında paketlendiği tespit edildiğinde 2015 yılında geldi. Bu, sistem kaynaklarınızı arka planda, hayır Kurumlarına verdiği iddia edilen bir şirket için para kazanmak için boşa harcadı.

Artık uTorrent ile uğraşmanın bir nedeni yok. Tüm bu saçmalıklardan arınmış olduğu için qbittorrent'in en iyi torrent istemcisi olduğunu düşünüyoruz.

5. Adobe Flash Player ve Shockwave oynatıcı

Adobe Flash Player artık Ocak 2021'den itibaren desteklenmiyor. Artık tüm modern tarayıcılarda engellenmiş olsa da, Flash'ın yerel kopyalarını kaldırmanız gerekir. Adobe artık Güncellemediğinden, bu sizi gelecekteki güvenlik sorunlarından koruyacaktır.

Benzer bir çalışma zamanı eklentisi olan Adobe Shockwave Player, 2019'te durduruldu. Şirket artık indirmek için sunmuyor ve buna ihtiyaç duyan bir web sitesi bulmanız pek olası değil.

Böylece hem Shockwave Player'ı hem de Flash Player'ı kaldırmalısınız. İkisi de geçmiş bir dönemin kalıntıları ve bugün gereksiz.
6. Java

Java başka bir medya çalışma zamanıdır ve iki bileşen içerir: masaüstünde Java ve tarayıcılar için Java eklentisi (güvenlik sorunları olduğu için ünlüdür). Bir zamanlar oldukça yaygın olmasına rağmen, günümüzde çok az web sitesi kullanıyor. Bu yazının yazıldığı sırada W3Techs, web sitelerinin yüzde 0,02'sinden daha azının Java kullandığını gösteriyor.

Chrome ve Firefox'un Modern sürümleri bunu desteklemiyor, bu da Java'nın bir zamanlar olduğundan daha az güvenlik sorunu olduğu anlamına geliyor. Bir Android geliştiricisi değilseniz veya Java'ya dayanan özel bir yazılım kullanmıyorsanız, onu kaldırmalısınız. Muhtemelen hiçbir zaman bir fark fark etmeyeceksiniz.

7. Microsoft Silverlight


Silverlight, bir zamanlar tarayıcınızda zengin medya içeriğini etkinleştiren Adobe Flash'a benzer bir web çerçevesidir. Yıllar önce, bu eklentiler birçok web sitesinde gerekliydi. Ama şimdi kullanımdan kaldırıldılar ve artık işe yaramıyorlar. W3techs'e tekrar baktığımızda, web sitelerinin yüzde 0,03'ünden daha azının 2021'in başından itibaren Silverlight kullandığını görüyoruz.

Modern tarayıcılar Silverlight ile bile çalışmıyor; Chrome ve Firefox yıllardır desteklemedi ve Edge ile hiçbir zaman uyumlu değildi. Silverlight, uyumluluk nedenleriyle yalnızca Windows 10'un bir parçası olan Internet Explorer'da resmi olarak desteklenir. Silverlight'ı kaldırarak hiçbir şey kaybetmezsiniz.

8. Tüm araç çubukları ve önemsiz Tarayıcı uzantıları

Windows 10'dan ne kaldıracağınızı merak ettiğinizde, bariz adaylardan biri tarayıcınızda önemsiz. Araç çubukları bir zamanlar çok daha yaygın bir sorun olsa da, Chrome'un ve diğer tarayıcıların modern sürümleri neyse ki savaştı ve çoğunlukla onları ortadan kaldırdı. Ancak, spam uzantıları hala vahşi durumdadır.

Bing Çubuğu, Google Araç Çubuğu, Ask Araç Çubuğu, Yahoo! Araç çubuğu veya Babylon Araç Çubuğu. Bunlardan herhangi birini bulursanız, bunları kaldırın. Bundan sonra, tarayıcılarınızdaki yüklü eklentileri veya uzantıları gözden geçirin. Güvenilir uzantılar bile gölgeli şirketlere satılabileceğinden, oradaki her şeyi tanıdığınızdan ve gözden geçirdiğinizden emin olun.

9. Windows için kupon yazıcısı

Windows için Coupon Printer amacı fırsatlar erişim sağlamaktır Coupons.com ancak, bu yazılım genellikle diğer programlarla birlikte bulunduğundan, ilk etapta yüklemek istemediğiniz şansınız vardır.

Eğer bir diehard iseniz Coupons.com kullanıcı, indirimlerine erişebilmeniz için bunu yüklü bırakabilirsiniz. Diğer herkes bu programı kaldırmalı ve hiçbir şey yüklemeyi gerektirmeyen başka bir kupon sitesi kullanmalıdır.

10. Üretici Bloatware


Surface Pro gibi premium bir cihaz çalıştırmıyorsanız veya Windows'u yeni bir masaüstüne sıfırdan yüklemediyseniz, bilgisayarınızın üreticiden çok sayıda önceden yüklenmiş çöple birlikte gelmesi muhtemeldir. HP, Dell, Toshiba, Lenovo ve diğer dizüstü bilgisayarlar bu soruna eğilimlidir.

Windows'un çalışması için hiçbiri gerekli olmadığından, kurtulmanız gereken bu gereksiz programları göz önünde bulundurun. Fotoğraf uygulamaları, oyun Araçları veya Windows yardımcı programlarını kopyalayan herhangi bir şey gibi önceden yüklenmiş markalı programlardan bazıları tamamen gereksizdir. Sürücü/BIOS güncelleme yardımcı programları (Lenovo sistem güncellemesi gibi) gibi diğerleri etrafta kalmaya değer.

Tabii ki, üretici yazılımının her parçası hakkında özel olarak yorum yapamayız. Sisteminizden neleri silmeniz gerektiğini öğrenmek için, onu kaldırmalı mıyım? bu, her programın ne yaptığı ve başkalarının nasıl değerlendirdiği hakkında genel bir fikir verir.

Şüphe duyduğunuzda, üreticiden herhangi bir şey muhtemelen gerekli değildir. Ama tekrar kontrol etmek her zaman iyidir.

11. Windows 10 Bloatware


Üretici bloatware'i kaldırmak zorunda kalmak yeterince can sıkıcıdır, ancak Microsoft Windows 10'da kendi başına bir parça içerir. Bu mağaza uygulamaları şeklinde gelir. Neyse ki, bu gereksiz programların çoğunu çok fazla güçlük çekmeden kaldırabilirsiniz.

Xbox ve hava durumu gibi varsayılan Modern uygulamalardan bazıları bazı insanlar için yararlıdır, ancak diğerleri için yararlı değildir. Candy Crush Saga gibi diğerleri, kaldırmanız gereken çöplerdir. Tam bir Windows 10 bloatware listesi bulabilir ve Windows 10 bloatware kaldırma kılavuzumuzda bu uygulamaları (tek tek veya tek seferde) nasıl kaldıracağınızı görebilirsiniz .

12. Winrarname



Bir dosya çıkarma ve sıkıştırma aracına sahip olmak kesinlikle yararlı olsa da, WinRAR bu iş için en iyi seçim değildir. Uygulama, eski okul "shareware" lisansı nedeniyle biraz doruk noktası haline geldi. WinRAR'ın "deneme sürümünü" ücretsiz olarak indirebilirsiniz, bu da bir süre kullandıktan sonra ödeme yapmanızı ister. Ancak, uygulama ödeme yapmasanız bile sizi asla kilitlemez, böylece süresiz olarak kullanabilirsiniz.

Buna rağmen, Winrar'ı kullanmak için hiçbir neden yok. 7-Zip, çoğu insanın ihtiyaçlarını karşılayan ücretsiz ve basit bir araçtır. 7-Zip'i çok çirkin bulursanız, başka bir dosya çıkarma aracı deneyin. Ama ne yaparsan yap, lütfen WinRAR için ödeme yapma.

Bu Programları Windows 10'dan Kaldırın

Yukarıdaki programlar gereksizdir, çünkü artık yararlı bir işleve hizmet etmemektedirler. Bir şeyi kaldırırsanız ve daha sonra tekrar ihtiyacınız olduğunu fark ederseniz, her zaman yeniden yükleyebilirsiniz; bunu yaptığınızda paketlenmiş çöp olmadan yüklediğinizden emin olun.

Sisteminizde biraz temizlik yapmak ve eski veya eski Windows 10 programlarını kaldırmak her zaman iyi bir fikirdir. Hatta daha ileri gidebilir ve gereksiz Windows klasörlerinden de kurtulabilirsiniz.
Resim Kredisi: rodimov / Shutterstock

kaynak: https://www.makeuseof.com/tag/10-windows-programs-uninstall/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.