Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

WordPress de 404 hatalı sayfaları seo uyumlu olarak yönlendirme eklentisi

Web sitenizin web ortamında var olmayan bir kodu döndürmesi pek de hoş olmayan bir durumdur. 404 hatası, WordPress kullanıcılarının yaşadı...

...
Web sitenizin web ortamında var olmayan bir kodu döndürmesi pek de hoş olmayan bir durumdur. 404 hatası, WordPress kullanıcılarının yaşadığı en yaygın sorunlardan biri olsa da bu sorunun çözümü mevcuttur. 

İstenmeden yaşanan bu olumsuzluk Seo açısından da oldukça önemli ve bir o kadarda zararlıdır. 
404 hata kodu, taşınmış, değiştirilmiş bir sayfaya ulaşılmaya çalışıldığında sunucunuz tarafından üretilen bir hata kodudur.
Hiçbir webmaster'ın yaşamaması gereken bu hataları nasıl düzeltebiliriz aşağıda adım adım görelim. ilgili adımlara geçmeden önce SEO Arama motoru devi Google konuyla ilgili neler söylemiş görelim.
Varolmayan bir sayfa için 404 dışında bir kodu döndürmek sorun yaratabilir. Öncelikle arama motorlarına o URL’de gerçek bir sayfa olduğunu söylemiş olursunuz. Sonuç olarak, bu URL taranabilir ve içeriği dizine eklenebilir. Googlebot’un var olmayan sayfalara harcadığı süre nedeniyle, benzersiz URL’leriniz hızlı bir şekilde keşfedilmeyebilir veya sık ziyaret edilemeyebilir ve sitenizin tarama kapsamını etkileyebilir. Var olmayan bir sayfaya yönelik bir istek üzerine her zaman bir 404 (Bulunamadı) yanıt kodu döndürmenizi öneririz. Sitenizi 404 yanıt kodunu döndürürken özel 404 sayfası görüntüleyecek şekilde yapılandırarak kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz.
Sanırım Google'un bu açıklaması kullanıcı deneyiminin de ne derece önemli olduğunu vurguluyor. 

404 hata kodu üreten bu sayfaları direk anasayfaya yönlendirmek bazen doğru olmayabilir. Böyle bir düşünce ile eski içeriğin adresi değişmişse,  bu sayfaların 301 kodu  ile yeni adreslere yönlendirmek çok daha etkili ve mantıklı bir yöntem olacaktır.

Böyle bir  konu için sunucunuzdaki .htaccess dosyası üzerinde değişiklikler yaparak da çözüm üretebilirsiniz. Ancak böyle bir konu için kimse riske girmek istemez. Bu nedenle risk almadan  en doğru çözüm en uygun Wordpress eklentisini bulup yüklemektir. Bu eklentilerden biride; 
WordPress 404 Hatası için 

404 - 301 SEO Yönlendirme WordPress eklentisi'dir

Ücretsiz alternatif eklentiler konusunda oldukça başarılıdır.
404 hata kodu üreten sayfalarınızı dilerseniz 301,302 ve 307 kodlarıyla yönlendirebilirsiniz.

404 - 301 SEO Yönlendirme Wordpress Eklentisi Kurulum Ve Kullanımı


Wordpress eklentisini eklenti deposundan indirin ve eklenti kurulumunu yapın.

Kurulum sonrası yönetim panelinde sol kısımdaki menüler içerisinde yer alan Ayarlar bölümünden 404 to 301 SEO Redirection sekmesine tıklayın.

404 to 301 SEO Redirection WordPress Eklenti Ayarları
Tıklama sonucu çılan pencerede, üstte turuncu ile belirtilen alan sitenizde mevcut olan 404 hatalarını otomatik olarak gösterir.

Top Traffic Errors Sekmesi

sitenize en fazla trafik sağlayan fakat 404 hatası çeviren sayfaları listeler.

404 Rules Sekmesi
Bu sekme içerisinden kendinize özel 404 kuralları belirleyebilirsiniz.

Yeni 404 kuralı eklemek için Add New butonuna tıklayın.Karşımıza bazı parametreler gelecek bu parametreler içerisinden en fazla kullanılacak olan ile ilgili örnek vereceğim.
  • Rule Status : Enable
  • Rule : Açılan Menüden End With seçiyoruz. Bunun anlamı adresin sonunda belirttiğimiz URL varsa yönlendir demektir.Yani daha önceden var olan ama artık olmayan sayfanızın uzantısını bu kısma yazmanız yeterli.
  • Not:Kalıcı bağlantı biçiminize göre linki yapılandırın.
  • Redirect To : Yönlendirilecek adres. İster anasayfa isterseniz farklı bir sayfa adresi yazabilirsiniz.
  • Redirect Type : Bu kısımdan 301 (Seo) seçmeniz yeterlidir.
Son olarak Save butonuna tıklayarak işlemi tamamlıyoruz. Aşağıdaki gibi kuralımız eklenmiş oluyor.

General Rules Sekmesi

Bu sekme içerisinde genel kullanımlara ait kurallar bulunmaktadır. Bunları da tek tek inceleyelim.

Unknown 404 Web Pages

Eğer tüm 404 hatası veren sayfaları tek bir adrese yönlendirmek isterseniz seçeneği aktif hale getirip, yönlendirilecek olan adresi yazıp Save Changes tıklayın.

Unknown 404 Images

Sitenizde 404 hatası veren resimler varsa yine ayrı şekilde tüm bu resimler için tek bir resmin gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin 404 hatası resmi gibi. Ayarı aktif hale getirip Choose butonu ile resmi seçin ve ardından Save Changes tıklayın.

Unknown 404 Css/Js file

Bu ayar kısmında sitenizde bulunamayan 404 hatası veren js yada css dosyalarınızı istediğiniz bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Seçeneği on haline getirip adresi yazın ve Save Changes tıklayın.

Unknown other 404 files

Bu kısımda sitenizde kaynağını bilmediğiniz tüm 404 hataları için yönlendirme yapabilirsiniz. Yine aynı şekilde seçeneği On olarak seçip adresi yazıyoruz ve Save Changes tıklıyoruz.
404 Options Sekmesi

Bu sekme içerisinde eklentinin genel ayarlarını açıp kapatabilirsiniz.
404 Discovery Status : Otomatik olarak 404 hatası veren sayfaları tespit etme
404 Rules Status : Belirlediğiniz 404 kurallarını aktif yada pasif konuma getirebilme


Kaynak:https://www.sadriercan.com/wordpress-404-hatasi-cozumu.html

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.