CERN ve Fermilab, hangi işletim sistemini kullanıyor? İki kurum önümüzdeki süreçte AlmaLinux'a geçecek. Dünyanın önde gelen parçacı...
CERN ve Fermilab, hangi işletim sistemini kullanıyor? İki kurum önümüzdeki süreçte AlmaLinux'a geçecek.
Dünyanın önde gelen parçacık fiziği araştırma merkezleri CERN ve Fermilab, bilişim ihtiyaçları için AlmaLinux işletim sistemine geçeceklerini duyurdu. Linux tabanlı bir sürüm olan bu yazılım, daha önce kullanılan Scientific Linux’un yerini alacak.
CERN ve Fermilab, AlmaLinux kullanacak
Uzun yıllardır hizmet veren ve geçen yıl kullanım ömrü sona eren Scientific Linux’un yerine geçecek AlmaLinux; yeni standart işletim sistemi olarak seçildi. Scientific Linux; CERN, Fermilab, DESY ve ETH Zürih gibi araştırma kurumları tarafından yüksek performanslı bilgi işlem gereksinimlerini karşılamak üzere özel olarak oluşturulmuştu.
Scientific Linux görevini başarıyla yerine getirmiş olsa da, kullanım ömrünün sona ermesi parçacık fiziği topluluğunda boşluk yarattı. Bu noktada, Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) topluluk tarafından yeniden oluşturulmuş ve uzun süreli destek döngüsüne sahip bir sürümü olan AlmaLinux devreye girdi.
CERN ve Fermilab, AlmaLinux’u tercih etmelerinin başlıca nedeni olarak RHEL ve Scientific Linux’a olan benzerliğini gösterdi. Kurumsal bir firma tarafından geliştiriliyor olması, yoğun kaynaklı araştırmalar için hayati önem taşıyan uyumluluk sorunlarını çözebilir. Ayrıca hızlı güncelleme döngüsü ve mimari desteği de bilgi işlem kullanımına uygun hale getiriyor.
AlmaLinux’un iki kurum tarafından tercih edilmesi, kurumsal kullanıcıların ötesinde artan popülaritesini de vurguluyor. 10 yıllık kullanım ömrü, ileri bilim yapan CERN ve Fermilab’ın Linux’a güvendiğini ortaya koyuyor.
CERN ve Fermilab, AlmaLinux’un Scientific Linux ile uyumluluğunu göz önüne alarak sorunsuz bir geçiş olmasını bekliyor. 2027 yılına kadar uzanan genişletilmiş desteği, AlmaLinux’un bir süre daha gündemde kalmasını sağlayacak.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.