Avrupa, internet ağını Karadeniz üzerinden geçirecek. Bu proje ile AB, Rusya'ya olan bağlılığını azaltacak. Avrupa Birliği (AB), interne...
Avrupa, internet ağını Karadeniz üzerinden geçirecek. Bu proje ile AB, Rusya'ya olan bağlılığını azaltacak.
Avrupa Birliği (AB), internet ağını yeniden şekillendiriyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sonrasında Rusya’dan geçen hatlara olan bağımlılığı azaltmak istiyor. Ortaya çıkan raporlara göre AB, Karadeniz’den geçecek bir su altı internet kablosu döşemeyi planlıyor.Avrupa Birliği, Karadeniz’in altından internet geçirecek
Avrupa Komisyonu’na sunulan yeni bir proje, AB ülkeleri ile Kafkasya bölgesi arasında güvenli bir dijital bağlantısı kurmayı amaçlıyor. Casusluk, bilgisayar korsanlığı ve hırsızlık gibi güvenlik açıklarına karşı internetin Gürcistan üzerinden sağlanması planlanıyor.
AB’ye ulaşan internet kabloları günümüzde Rusya’dan geçiyor. Yeni proje ile Komisyon, denizaltı kablosunu stratejik bir çözüm olarak görüyor. Buna 1100 kilometre uzunluğunda olacak denizaltı internet projesinin 45 milyon euroya mal olacağı düşünülüyor. Ancak AB ile Kafkasya arasındaki bağlantıyı güçlendirecek.
2021 yılında imzalanan bir anlaşmada, Gürcistan’ın dijital altyapısını iyileştirilmesine karar verilmişti. Avrupa Komisyonu’na sunulan su altı kabloları ise savunmasız yolları aşarak Rusya’yı internet ağından çıkarmış olacak. Bundan dolayı da AB ülkeleri için daha fazla güvenlik ve istikrar sunacak.
Günümüzde Avrupa’da kullanılan “Dream kablosu”, 8700 kilometre boyunca uzanıyor. Almanya, Avusturya, Slovakya, Ukrayna, Kazakistan ve Çin’i birbirine bağlaması için Rusya’dan geçiyor. Yeni internet ağının ise Kafkasya bölgesindeki enerjiye güvenli ulaşımı sağlaması bekleniyor.
Projenin detayları henüz belli değil. Hala değerlendirme aşamasında olduğunu ve uygulama için ihaleye açılmadığını belirtmek gerekiyor.
Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.