TikTok'un Canlı Yayında Dilendirilen Suriyeli Çocuklardan Elde Ettiği Korkunç Gelir Ortaya Çıktı BBC tarafından TikTok'ta yapılan bi...
TikTok'un Canlı Yayında Dilendirilen Suriyeli Çocuklardan Elde Ettiği Korkunç Gelir Ortaya Çıktı
Günümüzün en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, geçtiğimiz gün BBC tarafından yapılan bir araştırmayla gündeme geldi. Son zamanlarda platformda artan dilencilik yayınlarına odaklanan BBC, TikTok’un bu yayınlardan müthiş miktarlarda para kazandığını ve yayınların nasıl gerçekleştiğini ortaya koydu.
TikTok’ta başlayan söz konusu dilencilik yayınları, özellikle Suriyeli ebeveyn ve çocuklarla yapılıyordu. BBC’nin araştırmasına göre aileler, dilencilik yayınlarında bir saatte 1.000 dolar gibi inanılmaz miktarlarda bağış toplayabiliyordu. Fakat işin ilginç yanı ailelerin topladığı paranın ne kadarının cebe girdiğiydi.
TikTok, bağışların %69'unu alıyor, sadece %31'ini kullanıcıya veriyor:
Fakat canlı yayın sona erdiğinde test hesabındaki bakiyenin 33 dolar olarak gösterildiği görüldü. Yani TikTok, dijital hediye yoluyla yapılan bağışların %69’una el koymuştu. Üstelik kalan 33 doların %10’u da Suriye’de döviz çevirme işleminde komisyon olarak alındı. Yani 106 dolarlık hediyenin cebe giren miktarı sadece 19 dolar idi.
Peki bu yayınlar nasıl açılıyor?
Bu aracı isimlerden birisi olan Hamid ise BBC’ye ilginç açıklamalarda bulundu. 12 aileyle canlı yayın açan Hamid, Çin merkezli ve TikTok ile doğrudan çalışan bazı “canlı yayın ajanslarının” kendilerini desteklediğini belirtti. Hamid’e göre bu ajanslar, kapatılan hesapların açılmasını sağlıyor, yeni canlı yayın hesaplarının açılmasında da aracı oluyor ve uygulamayla sorun yaşandığında devreye giriyordu.
Söz konusu canlı yayın ajansları aslında dünya çapında varlığını sürdürüyor. Bu ajanslardan birine ulaşan BBC, TikTok’un ajanslara canlı yayınların süresi ve verilen hediyelerin miktarına göre para ödediğini öğrendi. Bu da dilencilik yayınlarının neden saatler boyunca sürdüğünü açıklıyordu.
Yayınlar, TikTok politikalarına da aykırı:
Fakat dilencilik yayınlarının pek çoğunda doğrudan çocuklar yer alıyor ve bu çocuklar hediye için dileniyor. BBC, tespit ettiği 30 hesabı uygulama içindeki raporlama sisteminden bildirdiğinde hiçbir sonuç alamadı. Fakat kuruluş doğrudan TikTok ile konu hakkında iletişime geçmek isteyince farklı bir yol izlendi: TikTok, bildirilen tüm hesapları banladı.
TikTok’tan açıklama da geldi:
“BBC tarafından bize sunulan bilgi ve iddialardan derin endişe duyuyoruz ve hızlı ve titiz bir şekilde harekete geçtik. Platformumuzda bu tür içeriklere izin verilmiyor ve sömürü amaçlı dilencilik konusundaki küresel politikalarımızı daha da güçlendiriyoruz.”
Kaynak:https://www.bbc.com/news/world-63213567
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.