Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Mahkemeden milyonları ilgilendiren ‘cayma bedeli’ kararı!

  Abone olduğunuz şirketle aranızdaki bağı koparmanızı engelleyen cayma bedeli konusunda emsal yaratacak karar mahkemeden geldi. İnternet ve...

...

 


Abone olduğunuz şirketle aranızdaki bağı koparmanızı engelleyen cayma bedeli konusunda emsal yaratacak karar mahkemeden geldi.


İnternet ve telefon gibi abonelik sunan şirketlerin imzalattığı taahhütname bazen tüketicinin adeta başına bela olabiliyor. Müşteri herhangi bir sebeple, taahhüt bitişinden evvel aboneliğini iptal ettirmek istediğinde çetrefilli süreçlerle cebelleşiyor. İnternet servis sağlayıcının gönderdiği fahiş fiyatlı cayma bedelleri müşterilerin korkulu rüyası haline gelmiş durumda.

Milliyet’ten Elif Altın’ın haberine göre, Tüketici Mahkemesinde görülen bir dava cayma bedeliyle karşı karşıya kalanlara emsal yaratabilir. Mahkemenin kararına göre; müşteri, süresi bir yıldan daha uzun olan abonelik sözleşmesini gerekçesiz ve ceza ödemeksizin feshetme hakkına sahip. Aynı durum süresi belli olmayan sözleşmeler için de geçerli.

Abonelik cayma bedeli ile ilgili tüketici kanunu hatırlatıldı

Muş’ta ikâmet eden İlhan Altay isimli kullanıcı, 24 ay süreyle taahhüt imzalayarak internet aboneliği başvurusunda bulunmuştu. 1 yıl 3 ay 10 gün boyunca kullandığı interneti, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle kapattırma kararı aldı. Aradan bir süre geçtikten sonra kendisine servis sağlayıcı tarafından 709 TL’lik borcu olduğu bildirildi. Bunu ödemek istemeyen Altay soluğu derhal Muş İl Tüketici Hakem Heyetinde (THH) aldı.

İlhan Altay, Tüketici Hakem Heyetine yaptığı başvuruda söz konusu borcun iptalini istedi. Ancak talep heyet tarafından reddedildi. THH’nin kararını Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne (tüketici mahkemesi sıfatıyla) taşıyan Altay, duruma itiraz etti. Davalı konumunda bulunan internet servis sağlayıcı, davacının taahhüt süresi sona ermeden aboneliğini sonlandırmasını ‘taahhüde aykırı hareket’ olarak nitelendirdi ve mahkemeden davanın bir kez daha reddedilmesini talep etti.

Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ise tüketici lehine karar verdi. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’nın ilgili kararını iptal etti. Bununla birlikte de internet servis sağlayıcının çıkardığı 709 TL, 92 kuruş değerindeki borcun davacıya yani İlhan Altay’a iade edilmesine hükmetti. Mahkeme kararında, tüketici kanunundaki şu düzenleme hatırlatıldı:

Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.

Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Düzenleme doğrultusunda aldığı kararı şöyle:👀👍

“Somut olayda süresi bir yıldan daha uzun taahhütlü sözleşmeden davacının herhangi bir sebep göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman fesih hakkına sahip olması ve davacının mevcut hakkını kullanması hasebiyle, hukuka uygun olmayan Muş İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’nın kararının iptaline, davacının ödediği 709 TL 92 kuruşun davacıya iadesine karar verilmiştir.”



Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.