Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Yerli Sosyal Medya Uygulaması ‘Yaay’ Yayınlandı

Türk Telekom ’un Yerli Sosyal Medya Uygulaması ‘ Yaay ’ Yayınlandı: İşte Özellikleri 2018 ’de Türk Telekom bünyesinde kurulan TT Ventures A...

...
Türk Telekom’un Yerli Sosyal Medya Uygulaması ‘Yaay’ Yayınlandı: İşte Özellikleri


Türk Telekom’un Yerli Sosyal Medya Uygulaması ‘Yaay’ Yayınlandı: İşte Özellikleri

2018’de Türk Telekom bünyesinde kurulan TT Ventures A. Ş. ilk uygulaması ile Google Play Store’da yerini aldı. Twitter kullanıcılarının yakından tanıyacakları bir arayüze ve yapıya sahip olan uygulama, beğeniye dayalı rozet sistemine de sahip. Gelin Yaay uygulamasına yakından bakalım.

Girişimcilerin projelerine destek olmak amacı ile iki yıl önce kurulan TT Ventures A.Ş., ilk uygulaması Yaay ile Google Play Store’daki yerini aldı. Genel hatları ile Twitter uygulamasına oldukça benzeyen Yaay, kullanıcılarına bir mikroblog ortamı sunuyor. Paylaşımlar Twitter’daki gibi retweet edilebiliyor, yanıtlanabiliyor. Ancak beğeni özelliği Twitter gibi değil, daha çok Facebook’taki gibi çalışıyor.

Yaay’ı ana akım sosyal medya platformlarından ayıran bir diğer özelliği ise beğenmenin tam tersi olanbeğenmeme” butonuna sahip olması. Türkiye’de kitlesel olarak kullanılmayan Reddit ve 9gag gibi farklı odaklara sahip mecralarda olduğu gibi, paylaşımları beğenmemek mümkün.

Yaay’ın dikkat çeken özellikleri:


Türk Telekom’un Yerli Sosyal Medya Uygulaması ‘Yaay’ Yayınlandı: İşte Özellikleri

Paylaşım mantığı:

  • Maksimum 280 karakterli metinlerle mikroblog,
  • Video, fotoğraf gibi medya formatlarına destek,
  • Konum ekleme,
  • Yoruma kapatma,
  • Çeşitli kategorilere özel paylaşım yapabilme (Reddit'teki subreddit mantığı),
  • Etiket (hashtag) kullanma,
  • Profile paylaşım sabitleme

Etkileşim türleri:

  • Paylaşım yanıtlama (yorumlama, her yorum yeni bir paylaşım),
  • "Alıntılama" adı ile yeniden paylaşma (Twitter'daki retweet)
  • Beğenme (Facebook)
  • Beğenmeme (Reddit, Ekşi Sözlük, 9gag),
  • Deneyim ve arayüz
  • Platform tarafından belirlenen kategorileri takip edebilme,
  • Etkileşimlere özel bildirimler,
  • Arama,

Rekabet:

  • Kategori başlıkları altında paylaşım sayılarına göre belirlenen Liderler,
  • Tüm etkileşim türlerine göre oluşan puana göre alınan rozetler.
Uygulama içerisindeki kategoriler. şimdilik Tekno, Genç, Spor, Mizah, Haber, Magazin, Siyaset, Çocuk, Dizi, Müzik, Emlak, Oto ve benzerleri şeklinde kurgulanmış. Kategorileri takip edenler, o kategoride yapılan paylaşımları ana akışlarında görebiliyorlar. Benzer bir özelliğin henüz Türkçe hizmet vermeyen ancak Türkiye’de kullanıcısı bulunan Reddit’de "subreddit" adı ile bulunduğunu söylemek mümkün.

Kategoriler sayesinde tüm kullanıcılar sadece kendi ilgi alanlarını takip edebiliyor, o konulardaki paylaşımları görebiliyorlar. Ancak kullanıcılar Reddit’teki gibi kendi kategorilerini açıp geliştirme imkanına sahip değiller.


Ayrıca kategori sayfalarına girdiğinizde yapılan en son ve en popüler paylaşımları listelemek mümkün. Ayrıca yapılan paylaşım sayılarına göre kullanıcıların listelendiği bir liderlik tablosu da mevcut. Bu sayfada en çok paylaşım yapanlar, en üst sıralarda gösterildikleri için kullanıcılar arası bir rekabet ortamı yaratılmış görünüyor.

TT Ventures’ın Yaay platformunu özetle günümüz sosyal medya uygulamalarını hibrit versiyonu olarak düşünebiliriz. Buna ek olarak uygulamanın kısa sürede çok sayıda kullanıcı ve kullanım oranına ulaşması için rekabet ortamı da yaratılmış görünüyor.

iPhone için sosyal medya



Merhaba; Ne yazıkki Yaay Mobil uygulamasının o kadar aramama rağmen web sitesini bulamadım. "https://yaay.com.tr/index.html"



Bu arama sırasında Yaay Kullanım klavuzunu buldum. Aşağıda paylaşıyorum.. 

Makaleyi beğendi iseniz lütfen beğenin, paylaşın. Farklı fikirleriniz için yorum kısmımız sizlere hizmet vermekten gurur duyar...

Yaay’ı daha iyi kullanmanıza yardımcı olmak için buradayız.

Yaay Yardım Kılavuzu v1.2.0

1. Üyelik

Üyelik iki aşamadan oluşmaktadır

· E-posta, şifre, telefon numarası ve kullanıcı adı ile kayıt

· Kayıt aşamasından sonra, telefonunuza sms ile gelen şifreyi kullanarak hesabınızın onaylanması

1.1. Yaay ana sayfasına girdiğinizde, ilgili bölümlerdeki istenilen bilgileri doldurup "Kayıt Ol" butonuna basınız.

1.2. Belirtmiş olduğunuz telefon numaranıza sms ile gelen şifreyi giriniz ve e-posta adresinize “Yaay” tarafından gönderilen onay mailini onaylayınız.

1.3.Daha sonra gerçekleşecek olan girişlerinizde, ana sayfada bulunan “Giriş” bölümünü doldurup hesabınıza giriş yapabilirsiniz.
1.4.Parola

1.4.1 Üye olurken oluşturduğunuz parolayı hem web sitesi hem de mobil uygulamalarda gerçekleştireceğiniz tüm girişlerinizde kullanabilirsiniz.

1.4.2 Parolanızı unuttuğunuz takdirde, “Üye Girişi” bölümünün altında bulunan “Parolamı Unuttum” seçeneğini tıklayarak, kayıtlı olduğunuz e-posta adresinize gönderilen e-posta ile parolanızı sıfırlayabilirsiniz.

1.4.3 Mevcut parolanızı değiştirmek isterseniz, profilinize giriş yaptıktan sonra, yukarıda en sağda bulunan profil resmi üzerine tıklayın. Açılan “Ayarlar” bölümünü seçerek yeni parolanızı oluşturabilirsiniz.

2. Profil Ayarları

2.1 Ayarlar bölümünde profilinizi özelleştirebilirsiniz. İsim, profil ismi, doğum tarihi, profil ve kapak fotoğrafı seçeneklerini kullanarak sayfanızı dilediğiniz gibi düzenleyebilir, kaydet butonuyla yaptığınız değişiklikleri kaydedebilirsiniz.

2.2 Ayarlar bölümünde “Profilimi Gizle” butonuna tıklayarak profilinizi gizli yapabilirsiniz. “Kaydet” butonuyla bu seçiminizi sabitleyebilirsiniz. Bu sayede, sadece görmesine izin verdiğiniz kişilerin, sizin paylaşımlarınıza ulaşmasına olanak sağlarsınız.

2.3 Ayarlar bölümünde bulunan “Hesabımı Sil” veya “Hesabımı Dondur” seçeneklerini kullanarak profilinizi dilediğiniz zaman silebilir veya dondurabilirsiniz.
3.Kişi / Profil Takibi

3.1 Ulaşmak istediğiniz kişiye sayfanın en altında bulunan arama butonuna ismini yazıp aratarak ulaşabilir ya da “Takip edecek kişileri bul” butonuna tıklayarak Yaay tarafından size önerilen hesapları takip edebilirsiniz.

3.2 Arama butonunu kullandıktan sonra aramış olduğunuz kelime ile ilgili “Gönderilerde Ara” ve “Kişilerde Ara” olarak iki farklı sonuca ulaşacaksınız. “Kişilerde Ara” seçeneğini işaretleyerek girmiş olduğunuz isimleri içeren tüm sonuçları görebilirsiniz. Dilediğiniz hesabın yanında gördüğünüz kutucuğu tıklayarak profili takip edebilir veya takibi bırakabilirsiniz.

3.3 Bu sayfada, kişilerin fotoğraflarına tıklayınca, o kişinin hesabına yönlendirilirsiniz. Bu şekilde hem profil bilgilerine, hem de kişinin önceki tüm paylaşımlarına ulaşabilirsiniz.

3.4 Eğer girmiş olduğunuz profil gizli bir profil ise, o kişinin bilgilerine ve paylaşımlarına erişebilmeniz için sizin takip isteğinizin onaylanması gerekmektedir.

3.5 Hem kendi profilinize, hem de başkasının profiline girdiğinizde kapak fotoğrafının altında “Gönderi”, “Takip Edilen”, “Takipçi” ve “Beğeni” sayılarını görebilirsiniz. Bu sayıların üstüne tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.


4.Gönderi Oluşturma

4.1 Yeni bir gönderi oluşturmak için sayfanın sağ köşesinde bulunan “Gönderi Oluşturma” ikonunu kullanarak oluşturabilirsiniz.

4.2 Abonesi olduğunuz kategorilerden gönderi yeri seçerek paylaşım yapabilir ve o kategoriyi takip eden kişilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

4.3 Paylaşımlarınıza yapılan yorumlara cevap vermek için gönderinin altında bulunan “Yorum” ikonunu kullanabilirsiniz.

4.4 Gönderi detayını ve paylaşıma yapılan yorumları görüntülemek için “Yorum” ikonunu kullanabilirsiniz.


5.Kategoriler

5.1 Platformumuz Yaay kişisel kategorinizle birlikte 20 farklı başlıktaki kategoriden oluşmaktadır. Bu başlıklar web ortamında ekranın solunda, telefon uygulamalarında ise açılışta ana ekranda ve en altta, en sağda bulunan “kategoriler” simgesinde görünmektedir.

5.2 Yaay’da kategorisiz olarak ve gizli bir şekilde yapmış olduğunuz paylaşımlar, sadece sizi takip eden takipçileriniz tarafından görüntülenir.

5.3 “Kategoriler” başlığı altında 20 farklı ana başlıktan, ilgi alanınıza göre, dilediğinize abone olabilirsiniz. Abone olduğunuz kategorilerde hem paylaşım gerçekleştirebilir hem de orada olan paylaşımları kendi akış sayfanızda görebilirsiniz.

5.4 Takip ettiğiniz kategoride hoşunuza gitmeyen paylaşımda bulunan birisi olursa bu kişinin profiline girip “Engelle” seçeneğini tıklayarak kişiyi engelleyebilir ya da ‘’Mesaj Gönder’’ seçeneği sayesinde mesaj gönderebilirsiniz.

5.5 Kategori içerisinde paylaşımda bulunan birine vereceğiniz cevap tüm kategori aboneleri tarafından görülmektedir.

6.Bildirimler

6.1 Sayfanızın üst menüsünde bulunan Bildirimler ikonuna tıkladığınızda hesabınızla ilgili tüm bildirimleri görebilirsiniz.

6.2 Bildirimler bölümüne girdiğinizde sizi takip eden, paylaşımınızı beğenen, paylaşımınızı alıntılayan, paylaşımınızı yanıtlayan, sizi bir yazışmaya dahil eden tüm kişilerin hareketlerini görebilirsiniz.

6.3 Profiliniz gizli ise, takip edilme isteklerini bildirimler sayfasından görüntüleyebilirsiniz.


7.Mesajlar

7.1 Sayfanızın üst menüsünde bulunan Mesaj ikonuna tıkladığınızda mesaj sayfanıza ulaşırsınız.



7.2 Burada size gelen özel mesajları görebileceğiniz gibi birebir mesajlar da oluşturabilirsiniz.

7.3 Takip ettiğiniz veya etmediğiniz bir profil sayfasında, sağ üstte bulunan ‘…’ işaretinden kişiye doğrudan mesaj gönderebilirsiniz. Eğer sizi engellemiş bir profil ise, doğrudan mesaj gönderemezsiniz.


8.Puana Dayalı Rozet Sistemi

8.1 Yaay üzerindeki etkileşimlerinizden kazanacağınız puanlarla kazanabileceğiniz rozetlerin detaylarını görüntülemek için Rozet Puanı ikonunu kullanabilirsiniz.

5* (100-200)

4* (201-350)

3* (351-550)

2* (551-998)

1* (999+)

Kriterler ve özel durumlar:

● Geçmiş 90 gün içerisindeki etkileşimler hesaplamaya dahil edilir.

● Onaylı hesaplar (Mavi rozet) puanlama kapsamında değildir.

Pozitif etki eden puanlar:

● Gönderi oluşturma: (+) 0.1 Puan

● Gönderi beğenme:

○ Gönderi sahibi: (+) 0.03 Puan

○ Beğeni sahibi: (+) 0.003 Puan

● Gönderi alıntılanması (Gönderi sahibine): (+) 0.05 Puan

● Gönderi yorumlama

○ Gönderi sahibi: (+) 0.05 Puan

○ Yorum sahibi: (+) 0.05 Puan

Negatif etki eden puanlar:

● Başka kullanıcılar tarafından yapılan şikayet: (-) 0.015 Puan

● Hatalı kategori kullanımı ile ilgili şikayetler: (-) 0.10 Puan

Negatif puanlar, şikayet eden kullanıcıların seviyesine göre çarpana ait

● Mavi rozet: X2

● 1.Seviye sarı rozet: X1.5

● 1.Seviye sarı rozet: X1.4

● 1.Seviye sarı rozet: X1.3

● 1.Seviye sarı rozet: X1.2

● 1.Seviye sarı rozet: X1.1

● Rozetsiz kullanıcı: X1

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?


Eğer yapmak istediğiniz şeyle ilgili yeterince açıklayıcı olmadıysa Yaay ile,  bilgi@yaay.com.tr üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.