Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Yeni Windows 10 sürüm 2004 hazır: Rufus ile USB belleğe yazın

Rufus , ile Windows 10 2004 Yükseltme sürümünü USB Sürücüsüne Yükleme Son yıllarda format atmak için neredeyse USB bellek lerden başk...

...
Rufus, ile Windows 10 2004 Yükseltme sürümünü USB Sürücüsüne Yükleme
Rufus, ile Windows 10 2004 Yükseltme sürümünü USB Sürücüsüne Yükleme
Son yıllarda format atmak için neredeyse USB belleklerden başka bir şey kullanmaz hâle geldik. Bunun sebebi tabii ki de USB belleklerin CD ve türevi şeylerden çok daha hızlı çalışıyor olması. Bu ihtiyacı kapatmanın en kolay yollarından biri de Rufus programını nasıl kullanacağınızı bilmek. Rufus indirme linki yazımızda.

USB bellek ile format atmak günümüzde kullanılabilecek en hızlı format yöntemlerinden biri. Üstelik hızlı olan tek işlem format atma tarafı da değil. Format atmak için kullanacağınız USB belleği, format atmaya uygun hale getirmek de oldukça kolay. Biz de bu işlemi Rufus ile nasıl yapacağınızı gösteren bir rehber hazırladık.

Rufus ile USB belleği format için hazırlama işlemleri

Rufus ile Windows format USB belleği nasıl hazırlanır?

Rufus’u indirmek için buraya tıklayın,
Yüklemek istediğiniz işletim sisteminin ISO dosyalarına ihtiyacınız olacak.

Öncelikle ISO dosyasını indirin
Gerekli dosyaları indirdikten sonra, aşağıdaki işlemlere başlayabilirsiniz.

1. Adım: Rufus programını açın:

Rufus, işlemleri gerçekleştirirken kullanacağımız tek program. Bu yüzden Rufus’taki düğmelerin ne işe yaradığını bilmek çok önemli. Rufus programını çalıştırdıktan sonra USB belleğinizi bilgisayara takın. Sonrasında en yukarıda bulunan “Aygıt” sekmesinden taktığınız USB belleği seçin.

2. Adım: Yazdırmak istediğiniz ISO dosyasını seçin:

Bu adım için ISO dosyasını hazırlık kısmında belirttiğimiz gibi bilgisayarınıza indirmiş olmanız gerekiyor. Şimdi, indirdiğiniz ISO dosyasını sağ yukarı tarafta bulunan “SEÇ” butonuna tıklayarak seçin. “Önyükleme seçimi” kısmında yüklediğiniz dosyanın isminin göründüğüne emin olun.

3. Adım: Dosya sağlamlığını kontrol edin:

Bazı durumlarda indirmiş olduğunuz ISO dosyasında hasarlar meydana gelmiş olabilir. Böyle bir durum olmadığından emin olmanız en doğrusu. Çünkü işlemi başlattıktan belli bir süre sonra hasarlı dosya kullandığınızı öğrenmek can sıkıcı olabilir.

ISO dosyasının sağlamlığından emin olmak için yapmanız gereken şey, “Önyükleme seçimi” ve “SEÇ” sekmelerinin arasında bulunan “tik işaretine” basmak. Bastıktan sonra alt tarafta bulunan kutucuk dolmaya başlayacak. İşlem bittiği zaman “Durum” sekmesinde “HAZIR” yazıyorsa işleme devam edebilirsiniz. Eğer yazmıyorsa, ISO dosyanızı yeniden indirmeniz gerekiyor.

4. Adım: USB bellek yazdırma işlemini başlatın:

ISO dosyanızın sağlamlığını da kontrol ettiğinize göre, artık işlemi başlatmak için önünüzde bir engel bulunmuyor. Bunu da en altta bulunan “BAŞLAT” butonuna basarak yapabilirsiniz. Ancak bu butona bastıktan sonra karşınıza bir uyarı penceresi çıkacak:

Eğer USB belleğinizde yedeklemeniz gereken bir dosya bulunmuyorsa, bu pencerede “Tamam”a basarak ilerleyebilirsiniz. Çünkü bu işlem sonrası USB belleğinizde bulunan bütün veriler silinmiş olacak. Yerine de Windows kurulum dosyaları getirilecek.

5. Adım: Windows kurulum USB belleğiniz hazırlandı:

Eğer yukarıda verdiğimiz adımları yerine getirdiyseniz, Windows kurulumu için kullanacağınız USB belleğinizin yazdırma işlemi başarıyla bitmiş olmalı. İşlemin bitip bitmediğini yine “Durum” sekmesinde bulunan kutucuğa bakarak anlayabilirsiniz.HAZIR” yazıyorsa, işlem tamam demektir.



Alternatif olarak ISO içeriğini klasöre çıkartıp Setup dosyasını buradan da çalıştırabilirsiniz fakat, tavsiyem kurulumu USB bellekten çalıştırmanız.
Yazma işlemi bittikten sonra USB bellekten Setup aracını çalıştırıp kuruluma başlıyoruz.

Eski Sürüme Dönme

Olur da yeni sürümü beğenmezseniz ya da bir sorun yaşarsanız eski sürüme dönebilirsiniz. Bunun için;
Başlat > Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma > Windows 10’un önceki sürümüne geri dönün > Başlarken diyerek işlemi başlatabilirsiniz.

Temizlik Zamanı!

Eski sürüme dönmek istemiyorsanız yükseltme sonrasında oluşan artık dosyaları da silebilirsiniz. Bunun için;
Başlat > Ayarlar > Sistem > Depolama > Akıllı Depolama’yı yapılandır veya şimdi çalıştır seçeneğine tıklayın.
Burada İndirmeler klasöründe dosyanız varsa bu seçeneğin Hiçbir zaman olduğundan emin olun.
Şimdi en aşağıya kaydırın ve buradaki Windows’un önceki sürümlerini sil” kutucuğunu işaretleyip “Şimdi temizle” deyin.
İşlem bitiminde bizim bilgisayarımızda 14.3 GB alan açıldığını belirtelim.


Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.