Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Alman Teknoloji Şirketine Göre Telefonunuzu Muhtemelen Yanlış Şarj Ediyorsunuz!

Akıllı telefon unuzu sık sık değiştirmek yerine uzun yıllar kullanmayı tercih ediyorsanız uzun bir batarya ömrü için telefonunuzu doğru şeki...

...


Akıllı telefonunuzu sık sık değiştirmek yerine uzun yıllar kullanmayı tercih ediyorsanız uzun bir batarya ömrü için telefonunuzu doğru şekilde şarj etmek oldukça önemlidir.

Şimdi size akıllı telefonunuzu tamamen yanlış şarj ettiğinizi söylesem bana ne yanıt verirsiniz? Yanıtınız ne olursa olsun bu doğru. Çoğu akıllı telefon kullanıcısı, cihazını yanlış bir şekilde şarj ediyor ve bu nedenle batarya ömrü, olması gerekenden çok daha hızlı kısalıyor. Bu açıklamalar bizden değil, Almanya merkezli batarya teknolojileri danışmanlık şirketi BatterieIngenieure’den geliyor.

Pek çok akıllı telefon kullanıcısı cihazını gece yatmadan önce şarja takıyor ve sabah uyandığında şarj bağlantısını kesiyor. Ortalama bir akıllı telefonun 1-1,5 saatte şarj olduğunu düşünürsek cihazların ‘fazladan’ 7-8 saat şarja bağlı kaldığını söyleyebiliriz. BatterieIngenieure’e göre akıllı telefonları sık sık şarj etmek ya da %100 doluluğa ulaşmış cihazları uzun süre şarja bağlı bırakmak, batarya ömrünü önemli ölçüde kısaltıyor.
Bunun nedenlerini açıklamadan önce batarya ömrü nedir bilmeyen takipçilerimiz için batarya ömrünü açıklayalım. Bildiğiniz gibi tüm akıllı telefonlar lityum iyon bataryalar kullanır. Lityum iyon bataryaların şarj kapasiteleri, batarya kullanıldıkça azalmaktadır. Bu nedenle bir akıllı telefonu ilk aldığınızda sunduğu şarj süresi ile 2-3 yıllık bir kullanım sonunda sunduğu şarj süresi birbiri ile aynı olmaz.

BatterieIngenieure’e göre şarj kapasitesinin sürekli olarak maksimum seviyede olması, lityum iyon bataryaların şarj kapasitelerinin yani batarya ömrünün daha hızlı bir şekilde düşmesine neden oluyor. Akıllı telefon üreticileri, cihazları uzun süre şarjda tutmanın zararlı olduğu gerçeğinin eski teknolojiere ait olduğunu, günümüz akıllı telefonlarının şarj kapasitesi %100 olduğunda güç akışını kestiklerini söylüyorlar. Doğru fakat eksik.

Günümüz akıllı telefonları gerçekten de şarj kapasitesi %100 olduğunda güç akışını kesiyorlar. Bununla birlikte cihazlarımız elimizde olmadığında dahi Wi-Fi bağlantısı, hücresel veri, uygulama bildirimleri gibi nedenlerle güç tüketmeye devam ediyorlar. Dolayısı ile masada kendi kendine duran telefonun şarjı %100’den %99’a tekrar düşüyor. Telefon, şarj cihazına bağlı olduğu içinde her %99 olduğunda güç akışı tekrar sağlanıyor.

Telefonu gece yatmadan önce şarja takmadığınızı bir düşünün. Gece yattığınız saat ile sabah telefonu tekrar kontrol ettiğiniz sürede telefonun şarjı yüzde kaç düşmüş olacak? Cevabınız, telefonun gece şarja bağlıyken kaç kez tekrar güç akışı başlattığını gösteriyor. Eğer gece %90 şarjla yattığınızda sabah %80 şarj ile karşılaşıyorsanız, telefonu şarja takarak yattığınızda gece 10 kere güç akışı tekrar tekrar başlatılıyor demektir.

Akıllı telefon üreticileri, telefonu sürekli şarjda bırakmanın zararlı olmadığını söyleseler de optimum batarya ömrü için şarj alışkanlıklarınızı nasıl ayarlamanız gerektiği konusunda da bazı tavsiyelerde bulunuyorlar. Örneğin Samsung, cihaz şarjını en az %50 seviyesinde tutmanızı öneriyor. Ayrıca sürekli %100’e tutmanızı da pek önermiyor. Dolayısı ile cihazınız şarj olduğunda çıkarıp, %50’ye yaklaştığında yeniden doldurmanız ideal olacaktır.

Eğer akıllı telefonunuzu sık sık değiştiriyorsanız batarya ömrü konusundaki farkları hissetmeyebilirsiniz. Dolayısı ile bu makaledeki bilgiler çok da bir işinize yaramayacaktır. Bununla birlikte eğer telefonunuzu 4-5 yıl gibi sürelerde kullanıyorsanız aynı batarya ile daha uzun süre aynı şarj ömrüne sahip olmak için telefonunuzu uzun süre şarja takılı tutmamaya ve sık sık şarj etmemeye özen göstermenizi tavsiye edebiliriz.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/best-way-to-charge-your-phone-for-longer-lasting-battery-2019-4#the-companies-that-make-your-phones-dont-seem-too-bothered-1

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.