Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Bilim Dünyası Şokta DNA Hakkında Doğru Bilinen Bir Bilginin Yanlış Olduğu Tespit Edildi

Sadece anneden geldiği sanılan kalıtımsal genlerin, babadan da geldiği ispat edildi. Kimi hastalıklar sonradan gelişirken, bazı hastalık...

...
Sadece anneden geldiği sanılan kalıtımsal genlerin, babadan da geldiği ispat edildi.

Kimi hastalıklar sonradan gelişirken, bazı hastalıklar ise kalıtımsal olarak ebeveynlerden çocuklara geçebiliyor. Kişilerin gen haritalarını bilmek, kalıtım şemalarını çıkarabilmek de önemli bilgiler arasında yerini korumaya devam ediyor.


Okul yılları, biyoloji derslerinde kalıtım konusu ile ilgili bilgiler ediniriz. DNA'dan aktarılan kalıtımsal hastalıklar olduğu gibi, bugüne kadar sadece annelerden gelen genlerle iletilen hastalıklar olduğu bilgisi de bilimsel olarak kabul görmüştü.


Mitokondriyal DNA (mtDNA) adı verilen ve bu zamana kadar sadece annelerden çocuklarına aktarıldığına inanılan bu genler ile ilgili son yapılan araştırmalar neticesinde, bildiklerimizi değiştirecek sonuçlar ortaya çıktı.

Mitokondriyal DNA, bildiğimiz DNA'dan biraz farklı. Hücrelerin çekirdeklerinde değil, vücüdumuzun enerji kaynağı olan mitokondrilerin içinde yer alıyor. Bu genlerin sadece annelerden çocuklarına aktarıldığına olan inanç,  uzun yıllardır DNA türünün "Havva Geni" olarak anılmasına da neden oldu. Hatta bazı kişiler bu gen haritasının izlerini takip ederek, ilk insanlığa kadar ulaşacak bilgiler edinebileceklerine inanıyorlardı. Google'da araştırma yaparsanız, mtDNA yazdığınızda karşınıza çıkacak olan tanım, "sadece annelerden çocuklarına aktarılan gendir" şeklinde olacaktır.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir bilimsel makale, Cincinnati çocuk hastanesinde yapılan bir araştırma sonucu, şimdiye kadar kabul görmüş gerçekliği değiştirecek gibi gözüküyor. 4 yaşında bir genetik hastalığı olduğu şüphesiyle hastaneye getirilen çocuk ile ilgili yapılan testler mitokondriyal semptomlar olduğunu söylüyor. Akabinde bu genlerin sadece annesinden gelme ihtimali olduğu için, testler bu yönde ilerliyor. Fakat görülüyor ki semptomlar anne tarafından değil, baba tarafından da geliyor. Daha sonra doktorlar, araştırmalarını genişletip 3 farklı aileyi daha test ediyorlar ve benzer sonuçlara rastlıyorlar.


Bazı bitkiler, kuzular ve fareler mtDNA'larını baba tarafından alıyorlar. Ancak bu durum insanlar için biraz  farklı. Daha önce bu durumdan şüphelenilmiş ve testler yapılmış, fakat laboratuvarlarda veya testlerde oluşan yanlışlıklardan kaynaklı olduğu sonucuna varılmış. Aynı düşünceye karşılaşmamak adına, araştırmayı yapan doktorlar iki farklı yerde deneylerini tamamlamışlar.

Kaynak : https://www.iflscience.com/health-and-medicine/in-huge-shock-mitochondrial-dna-can-be-inherited-from-fathers/all/

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.