Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Maden suyu ve Soda arasındaki fark nedir?

Günlük yiyecek veya sağlık için alınan bazı ilaçlar organlarımızdaki dengeyi bozarak şişlik, gerilme gibi rahatsızlıklar verebilir.  Anc...

...

Günlük yiyecek veya sağlık için alınan bazı ilaçlar organlarımızdaki dengeyi bozarak şişlik, gerilme gibi rahatsızlıklar verebilir. Ancak bu gerili hafifletmek için almak istediğimiz içecek Soda mı? Yoksa Maden suyu mudur? İşte Soda ile Maden suyu hakkındaki gerçekler.

İnsanda şişlik etkisi veren bu gerilme etkisini azaltmak amaçlı Yıllardır alıştığımız içeceklerden grubunda olan, sodayı içeriz. Ancak Sodayı ve Maden suyunu hep karıştırırız! Cafe de, bakkalda, markette ilk aranan ve ismi söylenen bir soda alabilir miyim? kelimesi olur. Yada Sodayı alışverişte bizzat terek'den almaya çalışırız.

Soda nedir?

içinde sodyum karbonat bulunan, sindirimi kolaylaştırmak, susuzluğu gidermek için içilen, içkileri sulandırmakta kullanılan, köpüren, doğal su. Ticari adı, billurlaşmış sodyum karbonat.

Mineralli Maden Suyu Nedir?

Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan, en az 1000 mg/L çözünmüş mineraller ve/veya eser elementler içeren ve 250 mg/L karbondioksit bulunduran, doğal yapısında radyoaktif elemente sahip olan, yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usuller ile çıkartılan sıcak veya soğuk yeraltı sularıdır.

Mineralli Maden Suları nasıl oluşur?

Yağmur ve kar suyu gibi yüzey suları, kayaçların yarık ve çatlaklarından derinlere sızarak uzun bir yolculuğa çıkarlar. Suların bu yolculukları 10 yıl hatta 100 yıl gibi sürelerdedir. Derinlere süzülen bu sular, rezervuar olarak tanımlanan hazne kayaçta depolanır. 

Rezervuardaki basınç ve sıcaklığın etkisiyle sular, bulduğu en kolay yoldan (genellikle fay hatları veya hidrotermal kanallar) yukarıya doğru hareket ederek kaynak şekilde yüzeye çıkar. Sular yeraltına sızarken ve yukarıya çıkarken temas ettikleri değişik türdeki kayaçlardan farklı mineralleri bünyelerine alırlar. Böylece Mineralli Maden Suyu özelliği kazanmış olurlar. 

Bu suları diğer sulardan ayıran en önemli özellik ise bünyelerinde en az, litrede 1000 mg erimiş madde (mineral) bulundurmalarıdır. Mineralli Maden Sularının bünyelerinde bulundurdukları minerallerin oranları, onların hangi kayaçlarla temasta olduklarının göstergesidir. Örneğin; kalsiyum ve bikarbonatça zengin bir Mineralli Maden Suyu, kireç taşı rezervuarından geliyor denilebilir.

Maden Suyu ve Soda arasındaki benzerlik ve farklar nelerdir?

Lokantada, markette, kafeteryada Mineralli Maden Suyu istediğinizde en iyi olasılıkla “maden suyu mu?” sorusu ile karşılaşırsınız. Mineralli Maden Suyu ile soda birbirinden farklıdır. Mineralli Maden Suyu doğaldır ve zengin bir içeriğe sahiptir. Bunun aksine soda işlenmiş bir sudur ve dışarıdan müdahale ile yapısı değiştirilerek üretilir.

“Mineralli Maden Suyu ve soda aynı şey değildir!”

Mineralli Maden Suyu ile ilgili bilinen yanlışlardan biri de soda ile aynı şey olduğudur. Aslında her ikisi de birbirinden çok farklı yapılarda iki ayrı içecektir.

Doğal Mineralli Maden Suyu , doğal su çevriminde yeraltında oluşur ve toprakta bulunan birtakım element ve maddeleri çözünmüş halde içerir. Kırık hatlar (faylar) veya jeolojik yapılar olan bölgelerde yeraltındaki bir Mineralli Maden Suyu kendiliğinden yeryüzüne çıkabildiği gibi, rezervuarından sondaj ile de yeryüzüne alınabilir. Çıkarıldığı yerde, (yani taşınmadan) doğal niteliği ve mineral kompozisyonu ve içeriği değiştirilmeden şişelenir.

Soda ise işlenmiş suya, litresinde en az 750 mg olacak düzeyde soda (sodyum bikarbonat) ve litresinde 2-4 g düzeylerde karbondioksit katılıp, şişelenmesi ile üretilir. Mineralli Maden Suyu litresinde en az 1000 mg değişik mineraller içerir. Oysa, soda sadece sodyum ve bikarbonat içerir. Görüldüğü gibi soda, yapay olarak elde edilen ve içeriği Mineralli Maden Suyu kadar zengin olmayan bir içecektir.

ABD’de hipertansiyonda yüksek sodyum içeriği nedeniyle sodanın tavsiye edilmemesi, Türkiye’ye Mineralli Maden Suyu tavsiye edilmemesi şeklinde yansımıştır. Oysa, Mineralli Maden Suyu soda değildir, daha da ötesi çoğu Mineralli Maden Suyu kalp ve damar sağlığı için son derece yararlıdır ve tansiyonu düşürücü etkileri vardır. Türkiye’deki Mineralli Maden Suyu hipertansiyonlu kişilerce doktor kontrolünde rahatlıkla tüketilebilir.
Mineralli Maden Suyu mineral içerir, soda içermez.
Mineralli Maden Suyu doğaldır, soda sonradan imal edilir.
Mineralli Maden Suyu tansiyon düşürür, soda yüksek sodyum nedeni ile yükseltir.
Mineralli Maden Suyu sağlık açısından yararlıdır, sodanın bilinen bir yararı yoktur.

Maden suyunun inanılmaz faydaları! Günde bir bardak içerseniz!

Sık sık soda ile karıştırılan ancak sodaya kıyasla birçok mineral deposu olan maden suyu içeriği ile birçok faydayı da beraberinde getirir. Vücuda yaptığı en büyük katkı kemik sağlığını ve kalsiyum olan maden suyunun saymakla bitmeyecek faydalarını sizler için derledik.

Kemik sağlığını geliştirir; maden suyu, kemikler için en önemli mineral olan kalsiyum kaynağıdır. Vücuttaki kemik, diş vb. dokulara yaptığı katkıyla, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Günde bir bardak içilen maden suyu günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca kalsiyum içeriği ile kemikleri kuvvetlendirerek osteoporozdan korur.

Özellikle çocuklarda büyüme döneminde ve hamilelikte artan mineral ihtiyacının (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılar.

Vücut yağını dengeler; sülfat, bikarbonat iyonları içeriği ile vücuttaki yağı metabolize eden maden suyu, kilo kaybına yardımcı olur. Yağ yakma konusunda önemli bir takviyedir.

Kan basıncını dengeler: magnezyum ve kalsiyum kaynağı olan maden suyu, kan basıncında dalgalanma sorunu yaşayan insanlar için bir nimettir. Her iki mineral de insan beyninin ve vücudun elektrolitik prosesine aktif şekilde katılır. Bu elektrolitik denge, insanlardaki kan basıncının korunması için çok önemlidir.

Kötü kolesterol üretimini durdurur; vücuttaki yağ oranını dengeleyen maden suyu böylece kötü kolesterol üretimine de engel olur. Kötü kolestrol yağ dokularına ve kan kılcal damarlarına ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini artıran kan basıncını artırır. Maden suyu, kılcal damarlarda kolesterol büyümesini ve birikimini engeller. Bloke kılcal yolları yeniden açar.

Sindirimi kolaylaştırır; Maden suyu, sülfat içerir. Sülfatlar pankreasta lipaz ve amilaz gibi sindirim enzimleri üreten katalizörlerdir. Bu sindirim enzimleri şişkinlik ve kabızlık gibi sorunları kolaylaştırır.

Mide asidini dengeler; bikarbonat içeriği ile midede bulunan asit yoğunlu ile oluşan ekşime ve yanmayı azaltır.

Kas gelişimine katkı sağlar; maden suyu magnezyum ve potasyum gibi farklı minerallerin bir karışımıdır. Bu mineraller, insan kaslarının düzgün büyümesi ve işleyişi için gereklidir. Fiziksel hareketleri kolaylaştırırken, kas kasılmalarını önler.

Zihinsel yorgunluğu engeller; Potasyum ayrıca bir bellek şarj minerali olarak da adlandırılır. Beyindeki elektrolitin aktif bir bileşenidir. Dolayısıyla, maden suyu kişinin hafızasını ve konsantrasyonunu artırmak için iyi bir seçenektir. Zihinsel uyanıklığı arttırır ve zihinsel yorgunluğu engeller.

Cildin parlaklığını artırır; Mineral su, cilt dostu silisyum parçacıklarının taze bir kaynağıdır. Silisyum, güzel bir cildin doğal sırrıdır. İnsan derisinde kollajen üretimini tetikler. Artan kallojen oluşumu, kırışıklıkların, koyu renk lekelerin azalmasına yol açar ve cilde parlak bir görünüm verir.

Ayrıca kadınların çok sık karşılaştığı sorunlardan olan selülit oluşumunu engeller.

Romatoid artrite çözüm; maden suyu iltihaplı romatizmada iyileştirici etkiye sahiptir. İltihaplanmayı azaltır ve aynı zamanda iltihapla beraber gelen ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda şiddetli kemik bozukluğunun neden olduğu eklemdeki şişmeyi de azaltır.

Saçları güçlendirir; güneş, kötü hava, sayısız işlem saçları yıpratır ve kuvvetini azaltır. Maden suyu, kafa derisinin normal PH düzeyini içeriden geri yükleyerek kayıp gücü ve parlaklığı geri kazandırır. Oksijen arzını da azaltan maden suyu, her bir saç teline kuvvet verir.

Aşırı maden suyu tüketimine dikkat!

İçeriğinde bulunan sodyum yani tuz içeriği ile aşırı tüketildiği takdirde tansiyon, börek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığı için kemik erimesi sorununa yol açabilir. Kalp, tansiyon ve böbrek hastalarının uzak durması gereken maden suyundan, normal kiloda bir bireyin günde iki şişe tüketmesi idealdir. Ayrıca maden suları genellikle farklı oranlarda mineral içeriklerine sahiptir. Kalsiyum ve magnezyum içerikleri düşük, sodyum içerikleri yüksek maden sularının tercih edilmesi idealdir.


Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.