Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

DNS Ayarları Değiştirme Rehberi

Tüm işletim sistemlerinde DNS ayarlarınızı değiştirmek için yapmanız gerekenleri adım adım anlatıyoruz. İşte DNS ayarları değiştirme rehbe...

...
Tüm işletim sistemlerinde DNS ayarlarınızı değiştirmek için yapmanız gerekenleri adım adım anlatıyoruz. İşte DNS ayarları değiştirme rehberi!

DNS sunucunuz, internete bağlandığınızda servis sağlayıcınız tarafından otomatik olarak belirlenir. Peki adını sıkça duyduğumuz DNS sunucusu nedir?

Domain Name Server, kısa adıyla DNS'i internetin telefon rehberine benzetebiliriz. Yeni ve değişen alan adları için sürekli olarak güncellenen DNS sunucuları, web tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınız adresi sayısal IP adreslerine dönüştürür ve bilgisayarınıza geri gönderir. Böylece bilgisayarınız, web sitesinin bulunduğu sunucuya bu IP adresi üzerinden bağlanarak sayfaları indirir.

Servis sağlayıcınız, DHCP yoluyla DNS sunucunuzu otomatik olarak seçer, ancak size sunulan DNS sunucusunu kullanmak gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Peki DNS değiştirmek neden gerekir, DNS adresi nasıl değiştirilir? Cevapları aşağıda bulacaksınız.

DNS Değiştirmek Neden Gerekir?

DNS sunucusu değiştirmeden hayatınıza devam edebilirsiniz, ancak değiştirmek için birden fazla nedeniniz olabilir. Bunlar arasında;
  • DNS tabanlı engelleri aşmak,
  • Daha hızlı bir DNS sunucusu kullanmak,
  • Girdiğiniz siteleri günlüğüne kaydetmeyen bir DNS kullanmak,
  • Şifreli DNS kullanmak

gibi nedenler sayılabilir. Bununla birlikte DNS'in engelleri kesin olarak aşmanızı sağlamayabileceğini, şifreli DNS kullanmadığınız sürece gizlilik açısından size çok şey kazandırmayacağını söyleyelim. IP tabanlı engelleri aşmak için VPN kullanmanız, DNS isteklerinizi kimsenin görmemesi için Simple Dnscrypt gibi şifreli DNS programlarını kullanmanız gerekiyor.

Windows 10'da Nasıl DNS Değiştirilir?

DNS ayarlarınızı değiştirmeden önce ayarlarınızı bir yere not almanızı tavsiye ediyoruz. Yanlış DNS ayarları internete bağlanmanızı engelleyebilir.

1. Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Ağ bağlantıları öğesine tıklayın, ardından Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir'e tıklayın.

Alternatif olarak Denetim Masası'nı açıp "Ağ durumunu ve görevleri görüntüle" öğesine gidebilirsiniz.

2. Açılan pencerede mevcut internet bağlantınızı bulun ve üzerine çift tıklayın. Bu bağlantı çoğu zaman "Yerel Ağ bağlantısı", "Ethernet", "Wi-Fi" veya servis sağlayıcınızın adı olarak görünecektir. Wi-Fi ve ethernet bağdaştırıcısı için DNS ayarlarını iki defa değiştirmeniz gerekebilir.

3. Özellikler düğmesine tıklayın.

4. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)'e tıklayarak seçin ve Özellikler'e tıklayın.

5. Seçili değilse "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" üzerine tıklayın.

6. Yeni DNS adreslerini girin ve Tamam'a tıklayarak tüm açık pencereleri kapatın. Yazımızın devamında bazı alternatif DNS'lerin listesini bulabileceksiniz.

Android Cihazlarda DNS Değiştirme

Android'de DNS sunucunuzu değiştirmek için,

1. Wi-Fi bağlantıları listesini açın ve bağlı olduğunuz ağa uzun dokunun.

2. "Ağ ayarlarını değiştir" seçeneğine dokunun ve "Gelişmiş ayarları göster" üzerine dokunun.

3. "IP ayarları" altında Statik seçeneğini seçtiğinizde DNS ayarlarını değiştirmeniz mümkün olacak.

iOS'ta DNS Değiştirme

iOS'ta DNS sunucunuzu değiştirmek için;

Wi-Fi Ayarları ekranını açın ve bağlı olduğunuz ağın yanındaki ok simgesine dokunun.

DNS alanına dokunun ve DNS sunucularının adresini girin.

Mayıs 2018 İtibariyle Herkese Açık DNS sunucuları tabloyu açın..

Kaynak:https://www.chip.com.tr/haber/dns-ayarlari-degistirme-rehberi_66109.html

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.