Peynir Altı Suyu Nedir?


Peynir yapım aşamasında süt, peynir mayası ile, kendi kedine ekşitilme ile veya asit katma yöntemiyle pıhtılaştırılır. Peynirin esasını oluşturan pıhtı dışında geriye kalan yeşilimsi sarı renkteki kısım ‘’peynir altı suyu’’ olarak adlandırılır. 

Peynir altı suyu peynir üretiminin bir yan ürünüdür. İşletmelerde peynir işlemede kullanılan sütün yaklaşık %80’i peynir altı suyuna çevrilmektedir. Ne yazık ki proteinlerce zengin, besin değeri yüksek, sağlığa son derece faydalı olan bu sıvı, atık olarak atılmakta ve çevre kirliliğine neden olabilmektedir.


Gıdaların protein yönünden besin değerini arttırmak amacıyla kullanılır. Ayrıca bebek besinlerinde meyve aromalarıyla karıştırılarak katkı maddesi olarak kullanılır. Sindiriminin hızlı olmasından, büyüme hormonu salgısını, kas kütlesini arttırdığından ve enerji kaynağı olduğundan dolayı sporcular peynir altı suyu tozunu tercih etmektedirler. 

Ayrıca vücudun şekerini dengeler ve doğal antibiyotik olarak kullanılabilir. Kalsiyum emilimini arttırarak kemik erimesini engeller. Cilt için ise nemlendirici olarak kullanılmak üzere kozmetik ürünlerine eklenmektedir.

Peynir altı suyunu evde de yapabilirsiniz. Sütü kaynatırken içerisine sirke ya da limon suyu ilave ederseniz sütün bir süre sonra kesilmeye başladığını görürsünüz. 

Süt, katı kısım ve peynir altı suyu olarak ikiye ayrılır. Katı kısım lor peyniri olarak adlandırılır. Yani hem lor peyniri hem de peynir altı suyu elde etmiş olursunuz.

Ceyda Aksel: 1989 yılında Akhisar'da doğdum. Eğitim ve öğretim hayatımı Pamukkale Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra dijital platformlara olan ilgim arttı. Ve bilgi paylaşım sistemlerine ilgi duymaya başladım.Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorlarında seo optimasyonu yapmaya başladım. Ayrıca gıda mühendisliği yapmaktayım.