Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Gıdalardaki Katkı Maddeleri

Gıda katkı maddeleri, gıda endüstrisinde gıdanın üretim,hazırlık, ambalajlama ve depolama sürecinde gıdanın dayanıklılığını arttırmak üze...

...
Gıda katkı maddeleri, gıda endüstrisinde gıdanın üretim,hazırlık, ambalajlama ve depolama sürecinde gıdanın dayanıklılığını arttırmak üzere eklenen ürünlerdir.E numaralarına sahip gıda katkıları Avrupa Birliği tarafından gıda güvenliği testlerinden geçirildikten sonra kullanımına onay verilmiş katkılardır. Gıda maddeleri etiketlerinde içindekiler listesinde gıda katkıları adı veya E numarası ile belirtilmek zorundadır.

İçindekiler listesi aynı zamanda kullanılan gıda katkısının gıdada kullanım amacını gösterir. (Renklendirici, koruyucu, kabartıcı vb. gibi)
Antioksidanlar bitkisel ve hayvansal yağlar içeren gıdalarda ve viitamince yüksek gıdalarda kullanılır ki; yağ ve vitaminin havadaki oksijen ile birleşmesini önlenerek acı tat ve koku oluşumu engellenebilsin.

Koruyucular, dondurma, konserve veya kurutma gibi işlemlerden geçmeyen ürünlerin raf ömrünü uzatması için kullanılır. Kuru meyveler,sucuk, salam, sosis çabuk bozulabilecek ürünlerde bu maddeler kullanılmaktadır.

Renklendiriciler genelde üretim ve depolama esnasında üründe kaybolan rengin tekrar kazandırılması veya ürüne daha uygun renk kazandırılması amacı ile kullanılmaktadır.Gıdalarda renklendirici kullanılması gıda güvenliği açısından risk oluşturmamaktadır.

Emülsifiyerler, normalde su ve yağ gibi birbiri ile karışmayan maddelerin birbiri içinde karışmasını sağlarlar. Stabilizörler ise karışan bileşenlerin tekrar ayrılmasını önler. Jelleştiriciler kullanıldıkları gıdanın kıvamını istenen şekle getirmede kullanılır. Kabartıcılar da aynı şekilde katıldığı ürünlerde kabarma sağlayarak gıdanın yapısının istenen forma gelmesini sağlarlar.

Aroma arttırıcılar bir çok gıdada fazladan aroma eklemeden aromayı arttırmak için kullanılır. Aromalar gıda katkılarından farklıdır. Bu nedenle E numaraları yoktur. Gıdaların etiketinde içindekiler listesinde aromaların kullanıldığı belirtilmelidir. Son olarak tatlandırıcılar, gıdanın kalori değerini düşürmekle beraber diş sağlığını koruma da yardımcıdır.

Ceyda Aksel : AdnanGuney.Com, NetworkDizayn.com, Web site Editörü Ceyda Aksel hakkında ; 1989 yılında Akhisar'da doğdum. Eğitim ve öğretim hayatımı Pamukkale Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra dijital platformlara olan ilgim arttı. Ve bilgi paylaşım sistemlerine ilgi duymaya başladım.Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorlarında seo optimasyonu yapmaya başladım. Ayrıca gıda mühendisliği yapmaktayım.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.