Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Denedik, İnceledik ZALMAN ZM-K400

Oyun Ekipmanı  deyince akıla birçok seçenek geliyor ve çoğu zaman iyi bir ekipman için tonlarca para vermemiz gerekiyor. Hem hesaplı he...

...

Oyun Ekipmanı deyince akıla birçok seçenek geliyor ve çoğu zaman iyi bir ekipman için tonlarca para vermemiz gerekiyor. Hem hesaplı hem de kullanışlı bir ekipman bulmak bizi, işin içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Bu yazımızda siz değerli okurlarımıza Zalman'ın ürettiği ZM-K400 isimli klavyesini tanıtacağız.

ZALMAN ZM-K400

Zalman özellikle soğutma sistemleri ve bilgisayar kasalarıyla kendini kanıtlamış bir marka. Bu kalitesini ürettiği diğer ürünlerine yansıtmayı başarıyor. Özellikle ZM-K400'de oyuncuların ihtiyaçlarının çoğuna cevap vermeye çalışmış. Klavyeye ilk bakışta karşımıza ;
  • 6 adet programlanabilir makro tuşu
  • 7 adet programlanabilir multimedia tuşu
  • Mavi ve kırmızı şiddeti ayarlanabilir ışıklandırma
  • 1 adet hafıza tuşu ( 3 adet profil)

özellikleri çıkıyor. Öncelikle makro tuşlarından başlayalım. Klavyenin en üstünde dizili olan 6 makro tuşu ve yanında bir adet memory tuşu görüyoruz. Bu tuşlar oyunlarda 5-6 tuşla yaptığımız karmaşık kombinasyonları tek tuşta yapmamıza yarıyor. Klavyenin kendine özel yazılımıyla istediğimiz gibi programlayabildiğimiz bu tuşları kaydetmemiz için 3 adet profilimiz var. Böylece her seferinde ayrı oyunlar için en baştan makro yazmamıza gerek kalmıyor. Bu profiller arasındaki geçişimizi de G1 tuşunun solunda bulunan M tuşuna basarak tek tuşla sağlayabiliyoruz. Beni makro tuşları konusunda rahatsız eden tek şey konumu. Genelde Moba tarzı oyun oynayan biri olarak tuşlar bana çok uzak geldi. Tabi oyun içinde belirli ayarlamalar yaparak bizim tuşlara yaklaşmamız mümkün. Ama bu oyundaki skillerimiz dahil her şeyin yerini değiştirmek demek. Makro klasik bir şekilde klavyenin sol tarafına koyulsa sanki daha hoş olurmuş.

Makro tuşlarına ek olarak 7 adet multimedia tuşu bulunmakta. Bu tuşlar oyun sırasında sesi yükseltmek, müzik açmak ya da kapamak gibi özellikleri masaüstüne dönmeden yapmamızı sağlıyor. Basit ama yararlı tuşlar. Ayriyeten bir adet windows tuşunu devre dışı bırakma tuşumuz var. Bu tuş klavyenin sol alt ve sağ altında bulunan windows tuşlarını devre dışı bırakarak oyun esnasında yanlışlıkla bu tuşa bastığımızda olası kazaları önlüyor. İsterseniz multimedia tuşlarını da istediğiniz gibi programlama imkanınız var.

Oyun klavyelerinin olmazsa olmazı ışıklandırma dır. ZM-K400 de kırmızı ve mavi olmak üzere 2 adet renk seçeneğimiz mevcut. Ayrıca ışığın şiddetini istediğimiz gibi ayarlıya bilir ve istersek kapatabilmemiz de mümkün. Bu konuda söylemem gereken bir şey var. Işıklandırma şiddeti diğer klavyelere kıyasla biraz zayıf. Işıklandırmayı gece kullanımlarına uygun olarak tasarladıklarını düşünüyorum. Aslında bu iyi bir şey çünkü gece oyun oynarken klavyeyi rahatça görebiliyorsunuz ve rahatsız edici bir parlaklığı olmadığı için gözünüzü de almıyor. Tabi dediğim gibi ışık şiddetini kendinize göre ayarlaya bilmeniz mümkün.

Son olarak bir klavye için en önemli özellik rahatlık.  Şüphesiz söyleyebilirim ki Zalman, bu konuda çok iyi iş çıkarmış. Tuşların ergonomik dizilimi ve yumuşaklığı gayet tatmin edici. Uzun süreli kullanımlarda eliniz yormuyor. Tuş sesleri de sessiz denebilir. Mekanik olmadığı için çok yüksek bir gürültü yapmıyor. Ama mekanik olmayan klavyelere kıyasla da sesi gayet iyi. Space tuşun da baş parmağın oturması için 2 adet tuş bulunmakta. Bu özellik iyi düşünülmüş. Gerek oyun oynarken gerekse çift el yazı yazarken space tuşuna parmaklarımız gayet iyi bir şekilde oturuyor.
Klavyenin şuan ki değeri 70-100 Tl civarı. Bu fiyat için düşündüğümüzde bence fiyatını tamamen hak eden bir klavye. Sadece oyun oynamak için değil, günlük işlerimizde de rahatça kullanabilmemiz mümkün. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere...

Hakan KÖRPE
AdnanGuney.Com, NetworkDizayn.com, Web site Editörü Hakan Körpe. Selamlar, konsol ve bilgisayar oyunlarındaki gelişmeler, incelemeler, ülkemizde oyun sektörünün gelişimi ve benzeri konularda yazılar yazmaktayım. Sizde Misafir yazar olarak yazılarınızı yazıp gönderebilirsiniz. Yazılarınız gözden geçirildikten sonra yayınlanacaktır.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.