Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Mobil Telefon Tarama Hataları

Google Web Yönetici Araçları, Tarama, Tarama hataları, seçeneğinde web sitenizi sadece Masa üstü ayarlarına göre düzenledi iseniz Akıll...

...

Google Web Yönetici Araçları, Tarama, Tarama hataları, seçeneğinde web sitenizi sadece Masa üstü ayarlarına göre düzenledi iseniz Akıllı telefonlar ile uyumlu olmadığı sürece bu hataları sıkça görürsünüz.

Akıllı telefonlar için Sıkça yapılan yanlışları incelemenizi tavsiye ederim. Okuyacağınız bu makale başlık konuları hakkında daha detaylı bilgilere, “Engellenen JavaScript, CSS ve Resim Dosyaları, Oynatılamayan İçerik, Hatalı Yönlendirmeler, Yalnızca Mobil Cihazlar İçin 404'ler, Geçiş reklamlarından kaçınma, Alakasız Çapraz Bağlantılar, Yavaş Mobil Sayfalar, Görünümü doğru şekilde ayarlama, Küçük yazı tipi boyutu, Dokunma öğeleri çok yakın,” ulaşacaksınız.

Konuyu kısaca özetlersek, hatalar ile ilgili doğru bilgiye ulaşamaz ve hataları düzeltmezsek ilerleyen zaman içinde daha fazla fazla hatalı link sayısına ulaşırız. Çok fazla hatalı link sayısının olması daha fazla zaman harcamanız demektir. Bu nedenle zaman zaman kontrol ederek hatalı bağlantı linkleri düzeltmemiz kaçınılmaz bir gerçektir.

Akıllı telefonlar ile yapılacak bir arama sonucu, web sitenize giriş için uzun bekleme süreci Sayfa bulunamadı 404, 502, gibi URL hatası ile sonuçlanacaktır. Bu döngü sonucu Web Yönetici Araçlarında Akıllı telefonlar sekme ve sütunlarında bu dögüleri hata olarak göreceksiniz.

Hatalı URL’leleri test etmek için baktığınızda sayfanın açıldığını ancak hiçbir hatanın olmadığı sanacak ve sinirleneceksiniz. Oysa siz masa üstü bilgisayardan test yaptınız, bir de mobil telefonunuzdan aynı testi yaptığınızda sitenizdeki hatalı URL sayfasını görebilecek misiniz kontrol edin.

Web Yönetici Araçlarında Akıllı telefonlar Hataları:

1. İnternetin bant genişliğiniz zayıf ve düşük olması.

2. Sitelere eklenen bağlantı linkinin yönlendirdiği sitelerdeki optimizasyon hataları.

3. Yazılara eklenen bağlantıların çalışırlığının kontrol edilmeden yayınlanması.

4. Çok büyük boy videoların yayında olması ve açılamaması.

5. Kapasitesi düşük flash yüklü olmayan mobil telefonlar.

Ayrıca Google webmaster Central resmi blog’u bu konu hakkında geniş açıklamaları 11 Haziran 2013 tarihine yazmıştı. Sizlere verdiğim linki incelediğimde herhalde onlar da hatalı bir url kullanmışlar. URL açılımında yazı başlığı ile URL aynı değil.

Örnek yazı başlığı: “Changes in rankings of smartphone search results”

Örnek Yazı URL’si:

https://webmasters.googleblog.com/2013/06/changes-in-rankings-of-smartphone_11.html

Yukarıda verilen link mükerrer yazı tekrarı da olabilir, “11.html” hatalı bir URL işaretidir. Demek ki bu hatalar her yerde olabiliyor. Ancak bu hatalı URL’e dikkat edilmediğinde başınız çok ağrıyacağa benziyor. Akıllı telefon arama sonuçları, tarama hataları olarak Googlebot tarafından algılanan bu sorunların bazıları önemli, web sitenizin kullanıcı deneyimine zarar verebilecek nitelikte.

Web Yönetici Araçları, sayfanızda genişletilmiş Tarama Hataları sekmesinde bu tür sorunları gösteren hataları görerek gerekli düzenlemeleri yapabileceksiniz.

Sıkça Görülen Hataların Bazıları:

1. Birçok farklı kod vardır. Sunucu hata durum kodlarını Wiki inceleyin.

2. 404s Yumuşak hata bulundu: Bir sayfa bir HTTP 404 durum kodunu döndürerek ya da, Googlebot için bir "not found" mesajı gösteren sayfa olarak tespit edildiğinde yumuşak hata sayfası içermektedir.

3. Yanlış yönlendirmeler: Bir hatalı yönlendirme, bir masaüstü sayfası kendi sorgusu ile alakalı olmayan bir sayfaya akıllı telefon kullanıcılarını yönlendirerek oluşan bir hatadır.

4. Engellenen URL'ler: Engellenen URL sitenin açıkça robots.txt akıllı telefonlar için Googlebot tarafından taramaya izin vermeyen durumudur. Genellikle, bu tür akıllı telefon direktifleri özel robots.txt için yasaklanmış hatasıdır.

5. Web Yöneticisi Araçları bildirimlerini sık sık kontrol ederek engellenen URL'leri görmek ve sunucu yapılandırmasını araştırmak gerekir.

6. Konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz, Akıllı telefon web siteleri oluşturmak.

Bu sorunların çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Tarama hataları Googlebot tarafından tespit edildiğinde web sitenizin kullanıcı deneyimi konusunda zarar verebilir. Çok yakın zamanda bu hatalar yüzünden sıralama değişiklikleri yaşayabilir ve siteniz ceza alabilir.

Okuduğunuz Makale Sonuçları:

  • Web sitenizi optimize edin. 
  • Hatalı URL’leri devamlı kontrol edin. Bu hataları düzeltmezseniz sıralamanızda değişimler yaşayabilirsiniz. Arama sonuçlarında en üst yerlerde gezerken hatalar nedeni ile en alt sıralara kadar düşme durumu yaşayabilirsiniz.
  • Büyük resim ve video kullanmayın. Mümkün olan her türlü aksaklıkları göz önünde bulundurun. 
  • İmla hatalarına, bağlantı linklerine dikkat edin hatta test etmeden makaleyi yayımlamayın. 
  • En düşük kapasitede çalıştığınızı düşünün ve yayınlarınızı ona göre organize edin. 
  • İnternet Teknolojisinin geleceği Mobil trafik üzerine tasarlanmış olduğunu unutmayın

21 yorum

  1. merhaba adnan hocam. sanırım crome den olsa gerek bütün bloglarda benimlkide dahil fark ettiğim üç sorun var.. sizi bilgilendirmek ve yardımlarınızı beklemek durumundayım :)
    .. sayfaları sağ taraftaki bardan tıklayarak aşşağı indiremiyoruz maus ile sayfanın ortasındayken tekerlek sayasinde inioyor ama malesef laptop perd de çok çok zor.

    ... özellikle en önemlisi buraya bu konuyu açmama sebeb olan konu ise google da ''diamik bloga icon eklemek'' yazdım ve karşıma herzamanki gibi sizin yazınız çıktı ancak tıkladığımda beni bu sayfaya attı.
    daha önceki bir kaç konu içinde aynısını yaptı direk ana sayfaya atıyor. yada blog içerisinde gezinirken ana sayfa diyince yeni bir blog sayfası açıyor. 'crome kullanıyorum''

    ... son olarak hangi konuya gitmeye alışırsm çalışayım bi türlü ana sayfanızdan kurtulamadığım için icon ekliyorum kabul et diyorum kabul ediyor ama hala bloggerin iconu görünüyor sorun nerde olabilir. Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @KeS
      Merhaba, Anlattığınız konuyu inceledim ancak ben bir sorun göremedim.”diamik bloga icon eklemek” arama yazınızı da inceledim.Yine sorun göremedim.Sadece vatandaşın biri yazımdan ekleme yapmış bu arada onuda gördüm.Sorun değil emeğe sağgı duymayanın hayattaki başarısı yumurta yemek kadar dır.Hle yumurta kırılırsa yiyecek bir şey de bulamaz.
      Sorular :
      1. Sayfalarda sağ tarafdaki bar ne demek ?
      Chrome boş sayfada mı ? Blog sidebar sayfadamı ? Chrome sidebar yok zaten.
      konuyu analayamadım.Sağ tarafdan neti indiriyorsunuz net yazarmısınız lütfen.
      2. Guney59 paylaşım blogumda bir sorun mu yaşıyorsunuz.Ana sayfaya tıklladınız farklı bir yeremi sizi götürüyor.
      3. Hangi konuya nerede, neye tıkladığınızda benim ana sayfamdan kurtulamıyorsunuz. Sonra icon ekliyorum demişsiniz.Kabul ediyor ama blogger iconu görülüyor. Blogger sunucuları blogger dadır.Hemen ekler eklemez görülmez. Klasik blog da bu süreç biraz daha hızlı çalışıyor.İconu kontrol panelinden eklediğinizde resim görülmüyor mu ? 100 kb geçen bir resimse çalışmaz hatta sizi uyarması lazım.
      Chrome tam kaldırın ve yeniden kurun belki hata olabilir denediniz mi?
      http://guney59.blogspot.com/2013/03/chrome-tarayc-kaldrlma-yukleme-sorun-ve.html

      Sil
    2. hocam. öncelikle sanırım crome ile ilgili bir sorun cromeyi yeniliyeceğim.
      bar derken sanırım yanlış yazdım. sağ taraftaki sayfayı aşşağı indirmeye yarayan şeyden bahsetmiştim :) hala aynı benim bloğumda da aynı sorun var. ana sayfaya tıklayınca yeni bir sekmede ana sayfayı açması gibi. cromeyi kaldırıp tekrar yükleyip tekrar size yazıcam.
      bu arada kopya içerik yapan arkadaşı bende görmüştüm ama çokta önemsemedim açıkcası. kopya olduğu çok belli :D yinede sizin okuyucalarınız benim gibi dönüp dolaşıp sizi bulacaklardır emeğinize ve elinize sağlık.

      Sil
    3. @KeS
      Merhaba sorun Chrome değil.Silme.Sidebar yanındaki dikey çubuk ayarı var sana göndereceğim acele etme.

      Sil
    4. Verdiğim linkteki CSSkodunu Özelleştir > gelişmiş > css ekle kısmında yapıştır. } şu işaretten sonra enterle.Ana sayfayı aç ve F5 le birkaç kez.Düzelecektir.
      http://guney59.blogspot.com/2013/04/dinamik-blog-gorulmeyen-dikey-cubugu.html

      Sil
    5. hocam html kısmına yaptım olmadı birde yeni bişey gördüm html kodlarında yani benimkilerde bi değişiklik var şöyle bir adresin olduğu bir kod dizini var.
      http://schema.org/Person'>

      Sil
  2. hocam blogumda ana sayfa yapınca ana sayfamı yeni pencerede açıyor. dediğim gibi sayfayı sağ taraftaki yerden sürükleyerek indirilemiyor. iki gün önce blog 3 4 saatliğine kilit olmuş ziyaretçi sayım 4 5 saat sıfırda kalmış ben girdiğimde girememiştim google den telefonla kod isteyerek girebilmiştim hesabıma sanırım onunla alakalı bir durum var. hocam sayfalardaki yazılarıma linklere falan bişey olmadan şablon vs. hepsini sıfırlamanın bi yolu varmıdır. gerçi onlarıda yapınca aleksa kaayıtları dahil herşey gitmiş olucak sanırım. galiba hesabımda hack söz konusu gibime geliyor. şablondaki adres benim eklemediğim bişey. ve baya uzunca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @KeS
      Blogunu yarın beraber yapalım.Çok geç oldu öğleden sonra 3 veya 4 gibi tamam. Yada beni yönetici olarak ata blogda sorunu kökünden çözelim.Sen bu arada Chrome yenilersin sıfırdan iş yapmış oluruz.Ben 30 dk da hallederim onları.

      Sil
    2. tmm hocam şimdiden çok teşekkür ederim. bu arada bi kaç gün önce ki yedeklediğim şablonu yükledim bahsettiğim site adresi gitti. ama sorunlar aynı :) yarın görüşmek dileği ile allah rahatllık versin hocam.

      Sil
    3. @KeS
      Teşekkür ederim.Görüşmek üzere.

      Sil
    4. @KeS
      Bana sorunları net olarak sırala
      Yönetici olarak atama yap
      Blogun tam yedeğini al
      Bazı konular silinebilir bilgin olsun.Huzili kodları bende sevmem zaten.
      Sana ayrıcağım süre yaklaşık 45 dk iyi değerlendirmeye bak.

      Sil
    5. hocam
      ana sayfaya tıklayınca yani başka sayfadayken ana sayfa diyince ana sayfayı başa sekmede açıyor...
      yandaki sayfayı aşşağı indirme yukarı çıkarma çubuğu çalışmıyor
      nirde arama kutusu çalışmıyor bu üç konu benim önceden olmayan yeni başıma gelen bir olay.
      hocam benim bloğumun tamamı link desem yeridir çünkü benim gelir kapım o likler. günlük 2$ gibi bi kazançla harçlığımı çıkarmaya çalışıyorum desem yeridir. :)
      diğer bir konuda vaktiniz yeterse seo araması yaptığımda dediğim gibi seo değerlendirmesinde 89 gibi derece veriyor. hatalı olanlar olarakta ccs2 ve css3 de birsürü bişeyler gösteriyor hangi nedir nasıl düzenleir bilmiyorum açıkcası.,
      .
      Yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim şimdiden. sizi dün yönetici olarak eklemiştim siteye.

      Sil
    6. @KeS
      Ben size beni ekleyin ve yönetici atayın diye yazmıştım.Şu anda yazar olarak blog'umdasınız zaten.Neden atama yapın dedim bunları çözmek için.Bu arada şablonunda değişimler yapabilirim bilgin olsun.Her ihtimale karşı sen yedeğini al.Tam yedekleme.Arama kutusu dinamik blogger da çalışıyor.klasik bloglarda çalışmıyor.Bu konuda yazı yazdım bakarsanız göreceksiniz.

      Sil
    7. hocam yanlışlıkla yönetici yerine yazar olarak eklemişim özür. yöneti olarak ayarladım. bloğun tam şablonunu yedekledim. Bugün benim çocuk biraz rahatsız sürekli hastanedeydim. birazdan yine çkıcam biraz geç cevapladığım için özür dilerim hocam.

      Sil
    8. @KeS
      Merhaba geçmiş olsun.Sorun değil dinamik blogun zımba gibi oldu işallah bozmazsın.Birdaha bozarsan banka havalesi çıkaracağım sana :)) Yeni blog görünümün hayırlı olsun.İyice bak eksik varmı.Yönetici kısmını sonra iptal edeceğim.

      Sil
  3. Hocam, muhteşem bir başlık ve harika bilgilerle yine döktürmüşsünüz. Kaleminize sağlık. Hocam, benim blogda, Tarama Hataları Akıllı Telefon kısmında 8 Sunucu Hatası, 7 Bulunamadı, 3 İzlenemiyor, 10 Engellendi hatası var. Yazınızın şu 5 maddesinden bazılarını tam anlayamadım:

    1. İnternetin bant genişliğiniz zayıf ve düşük olması
    2. Sitelere eklenen bağlantı URL’lerinin yönlendirdiği sitelerdeki optimizasyon hataları
    3. Yazılara eklenen bağlantıların çalışırlığının kontrol edilmeden yayınlanması
    4. Çok büyük boy videoların yayında olması ve açılamaması
    5. Kapasitesi düşük flash yüklü olmayan mobil telefonlar

    1.ve 5. maddeye biz müdahale edemeyiz galiba. 3. madde ile ilgili sorunum yok. 2. maddeye dair şunu söylemem lazım: Ben satış ortaklığı yaptığım için birçok yazımda farklı bir siteye yönlendirme yapıyorum. Fakat yönlendirdiğim sitenin optimizasyonu iyi gibi.

    Asıl sorum ise 4. madde ile ilgili: Her yazımın sonunda bir video yayımlamaya çalışıyorum. Bu videoların hepsi Youtube'dan. Bu videolar, yine de URL hatası olarak karşıma çıkar mı? Eğer böyle olacaksa videoları kaldırsam mı?

    Biraz uzun oldu, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltem Nesim
      Hanım merhaba ; teşekkür ederim.Yazıyı biraz kısa tuttum ancak bu yazıyı farklı bir anlatımla destekleyeceğim.Konunun hepsini yazdığımda çok uzun oluyor.Hatta bu yazı bile çok uzun oldu.Başka türlü anlatım ile de anlaşılamayacaktı mecburdum.Sunucu hatası,bulunamadı, izlenemiyor bu tür hataları artık çok sık görebilirsiniz.Bunların birçok nedeni var.Kısaca bir açıklama ile blog açılışında bir intro açılış blogun açılışını engellediği gibi google bootlarında yazıları okuyamadan dönmesi gibi düşünebilirsiniz.Buda bir sunucu hatası olarak geri döner.Yazınızı ayapılandırmak için açtığınızda bazı değişikler yaparken bootlar da o anda blogunuzda ise açık olan yazı linkini okuyamaz.Sonuç olarak sunucu ahatası ile geri döner.Pencerede google gibi getir kısmından link açılıyor ise sorun yok bir sonraki boot gelişlerinde aynı yazı okunur.Ancak yazı içeriğini yinede kontrol etmek gerekir.
      1. Madde evde kullandığınız modem band genişliğidir.Ayrıca sunucunun okuması ilede ilgilidir.Yazı yazdıktan sonra yayınlanma sırasında beklem hemen yayına alınamama gibi hataları kapsar.Yani veri alma ve gönderme işlemi hatasıdır.
      5. Konu ise teknolojisi zayıf olan (ucuz telefon) ceplerde bulunan yazılım eksikliğinden kaynaklanır.Burda yapabileceğimiz bir durum yok.Bu işlem geliştirme aşamasında.Bu nedenle schema veri işlemcisi blog şablonlarında çalışıyor. Schema nedir ? http://guney59.blogspot.com/2013/12/blogger-sablonundaki-schema-nedir.html
      4. Sorunuzda Youtube videoları hatasız çalışacak şekilde HTML5 kodlaması kullanmakta.Embet kodunu aldığınızda width:Genişlik kısmını 320 yapın.Mobil cep bu formatı bu px çok rahat küçültebiliyor.Videolarda hata alınmkıyor ama bir önlem olarak kullanabilirsiniz.Diğer yükseklik koduna ellemeyin.Yikseklik kodu sayfa boyu kadar serbestir.sakın videolarınızı kaldırmayın.tam tersi Google ve Youtube için çok önemli bunlar.Görüyorsunuz işte kısa yazmaya çalışsakta olmuyor.Siz kısa yazsanız bile ben uzun yazmak zorundayım.Tekrar görüşmek üzere.Okuyucu kitlesine yardımcı olabilecek soruları sorduğunuz için tekrar teşekkür ederim.

      Sil
    2. Hocam, vallaha bu işin uzmanı olan sizin gibi değerli ve bilge bir blogger olmasaydı işimiz hakikaten çok zor olacaktı. Cevabınız için tekrar teşekkür ederim.

      Not: Bir şey daha anladım, bundan sonra her yazınızı en ince detayına kadar okuyacağım. Hatta, bir plan yapıp e-postama gelen her yeni yazınızla birlikte 3 eski yazınızı okuyacağım. Teşekkür ederim...

      Sil
    3. Meltem Nesim
      Hanım çok teşekkür ederim.Yazılarım biraz uzun olduğunu biliyorum.Birçok okuyucuyu uzun yazı sıkar.Ama yazıların bir kütüphane olduğunu düşündüğümüzde bilgi vermesi ve öğreti olması için açıklamalara çok önem veriyorum.Herhangi bir blog yazarı benim yazı uzunluğundan 4 adet yazı yapar.Anlaşılamayan 10 yazı olmaktansa ben bir yazının olmasını tercih ederim.Çünki bu yazılar dediğim gibi benim için bir kütüphane niteliğinde.Zaman zaman ben bile garip gelecek ama kendi yazımı okuyorum.Zaman buldukca okumaya çaışın çok faydası olduğunu göreceksiniz.Bende birçok yazıyı gece 03,00 den sonra 2 saat yaklaşık okuyorum.

      Sil
    4. Sizi çok iyi anlıyorum hocam; çünkü aynı şeyi ben de yapıyorum. Yazılarınızı topladığımızda gerçekten muazzam bir "dijital kütüphane" ortaya çıkar. Ama okuyan ve öğrenen o kadar az ki! Sağlıcakla...

      Sil
    5. Meltem hanım olsun.Uzun vade olarak düşünün.Önemli olan kalıcı olmasıdır.Şarap gibi eskisede değeri artar, her zaman güncel kalır ve okunur.Hemen okumalarını düşünmeliyiz.İnsanlar çalışıyor ve hayat mücedelesi veriyor.Ama boş zamanlarında mutlaka bakıyorlar.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.