Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogunuzu Hızlandırmak İçin Küçük İpuçları

Neden bloğunuzu hızlandırmalısınız : Kendinizi sitede gezen bir okuyucu olarak bir an hayal edin. Açılan sayfalar yavaş. Sayfa geçişleri ç...

...
Bloğunuzu hızlandır
Neden bloğunuzu hızlandırmalısınız : Kendinizi sitede gezen bir okuyucu olarak bir an hayal edin. Açılan sayfalar yavaş. Sayfa geçişleri çok geç. Ne düşünürdünüz? Canınız sıkılır ve farklı bir arayışla ister istemez bir başka siteye giderdiniz. Sonuç olarak okuyucu trafiğinizin düşmesi, sitenize çok az kişinin ugraması anlamına gelmektedir.Böyle bir konu yaşadığınızda ister istemez canınız sıkılır yaptığınız işlerden zevk alamayacak duruma gelirdiniz.Böyle bir durumla karşılaşmamak için küçük ipuclarını bilmekte fayda var. Peki ne yapmalıyız ? Nelere dikkat etmeliyiz. Kısaca bunlara göz atalım. Şu anda blogspot'larda yeni sisteme geçdiğinden yazılım ve JS. leri değiştiğinden.Görsel olarak daha sade ve açılış olarak da çok hızlandı.
Kaybettiklerimiz mutlaka vardır, ancak kazandıklarımızın yanında o kadar değerli şeyler değildir. Gadged eklentisi yapamıyoruz, bir sayaç koyamıyoruz. Aslında sayaç koymaya da gerek yok, google analistik kısmından ve kazançlar kısmını adsense hesaplarını tam olarak yapılandırdığımızda.Tüm raporları görebiliyoruz.Yani hava durumu, gazete haberleri, fal vs. gibi işlemler kalktı.Site hızı arttı, site okuyucu sayısı arttı, google arama motorlarında daha çok görülmeye başlandı.Lüzumsuz renkler, sidebardaki resimler, gereksiz menüler yok oldu.Sade bir görünüm ve siteye yönelik hedef belirleyen yazılar yazmamızı teşvik eden bir tasarım geldi. İlk başlarda bende yadırgadım ancak faydalarını yaşadıkca dinamik görünümden ayrılmaz oldum. Sizede tavsiye ederim.2010 yılında Gooogle arama sonuçlarını etkileyen kriterler arasına site açılış hızınıda ekledi.Eğer Google arama sonuçlarında üst sıraları hedefliyorsanız, blogunuzun açılış hızına dikkat etmelisiniz. Ancak eski tasarımda kalmak isteyen arkadaşların bu tavsiyelere dikkat etmeleri gerektiği kısmına geçerek yazımıza devam edelim.
1. Grafik kullanımına dikkat edelim :
Sitenize eklediğiniz icon, buton, grafikler sitenizin açılışı bakımından yük getiren faktörlerdir.Mümkün olduğunca gerekli olanları koyun. Sitenizin daha hızlı açılması için bunlardan sakının yada asgari düzeye indirin.Grafiklerinizi optimize ederek boyutlarını düşürün.
2. Flaş içerikli reklamlar :
Sitenizde flaş ile yapılmış öğeleri eklediğinizde açılması uzun sürdüğünden mümkünse flaş kullanmayın. Flaş içeriklerin SEO arama motorları içinde uygun olmadığını botların okumada zorluk çektiklerini unutmayın.
3. Dış reklamlar :
Dışardan çok fazla reklam almayın.Reklamlarda sitenizi yavaşlatacaktır.Özellikle popun ve flaş reklam koymayın.Zaten sitenizde Google Adsense reklamları mevcuttur.Para kazanmak istiyorsanız onları kullanın.Üye olun, abonelik isteyin. Kendinizi de geliştirin.
4. JavaScript ve CSS dosyaları :
JavaScript ve CSS dosyalarınızı mutlaka düzenleyin optimize edin. Genelde site sahipleri bu kodları çok kullanırlar.Açıkcası hepimiz kullanıyoruz.Bu kodlar gereksiz boşluk ve etiketler içerebiliyor.Bu kodları kaldırarak sitenizin daha hızlı yüklenmesine katgıda bulunabilirsiniz. Dikkat ederseniz blog dinamik görünümde bu kodlama çok sade bir şekilde yapılmıştır.
Dinamik görünümde sidebar yazılarımızın sıralandığı linkler, şablon tasarım görünümünü değiştirebileceğiniz şu anda 8 adet görünüm teması, menü oluşturabileceğiniz sayfalama ve link yönlendirme kısmı, ve tek sayfadan ibaret bir görünümden ibarettir.Hatta sağ üst kısmıda yayın içerik kısmına gireceğiniz bir kalem görüntüsü ve ayarlar kısmına gireceğiz bir küçük resimden başka birşey yoktur. İstatiklere baktığınızda klasik görünüm ile dinamik görünüm arasındaki okuyucu sayısı dinamik görünümde çok fazladır.Bunun nedenlerinden biri sayfanın sade olması, sayfa hızı ve okuyucu gezinme kolaylığıdır.
Aşağıdaki resimde sayfaların yapılanmasını oklarla gösterdim.Sade bir arayüz.

Blogger sayfa yapılandırması
5. Blog'unuzun ana sayfa sayısını azaltın :
Blog'unuzda ayarlarda açılış sayfa adedini asgariye indirin. 10 açılış sayfa kayıdı gözüküyorsa bunu 5-7 adete kadar küçültebilirsiniz.Bu küçültme sayfalarınızın açılış hızını arttıracaktır.
6. Ana sayfa açılışında yazı kesme özelliği kullanın :
Yazılarınızı yazdığınızda belli bir alanda kesme özelliğini kullanarak site ana sayfanızın açılışını hızlandırın.
7. Sidebar ve footer deki konuları azaltın :
Sidebar : Kenar çubuğu
Footer : Alt bilgi
Hepimizin uyguladığı gadged ve widgetleri sidebar ve footer de mümkün olduğunca azaltın.Gerekli gördüğünüz olmazsa olmazları kullanın, aşaırıdan kaçının.
8. Hepsinden önemlisi hızlı bir tarayıcı kullanın.
Ben deneysel araştırmamı yaptım ve tercihimi chrome de kullandım.Diğer tarayıcılarda dikkat ediyorum hep birbirlerini takip ediyor ve sade bir arayüze geçiyorlar.Bu tamamen sizin özgür seçiminizdir.Ben kendime ait bir fikri paylaştım.Ancak araştırmalarınız hız seviye kontrollerini yapın ve anlayarak tarayıcı değişin.Tarayıcınızda Chrome indir aratarak ulaşabilirsiniz.Hız testlerine ulaşmak için takip inceleyin.

11 yorum

  1. Merhaba hocam, ben de "dinamik görüntüler"e geçmek istiyorum. Birkaç bloğumda denedim. Site hızı anlamında performansı çok iyi gerçekten. Fakat bu temayı kullanmayı tam anlamıyla öğrendikten sonra geçiş yapmak istiyorum. Mesela siz "sidebar"ı seçmişsiniz. Benim için de en uygunu "sidebar" gibi geldi. Classic de olabilir. Magazin ve diğerleri bana uygun değil. Tema güzel ve kullanışlı ama; ben üst menüyü nasıl oluşturacağımı bulamadım. Sizin "ana sayfa, dinamik blogger, google dokümanlar" şeklinde seyreden üst menünüzü ben nasıl yapacağımı bulamadım. Bana bu konuda yardımcı olur musunuz? Açıkçası gördüğüm kadarıyla bu temayı en iyi kullanan sizsiniz ve sizi taklit etmek zorundayım:) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Meltem Nesim
      Hanım çok sevinirim. Temayı en iyi kullanarak öğrenebilirsiniz.Size bir ipucu verim.Bir blog daha açın buda test amaçlı olsun.Denemeleri bu blogda yaparsınız.Benim blog teması hoşunuza gitti ise sizde bu temadan kullanabilirsiniz.Dinamik tema içinde en akıcı ve hit yapan şu anda kullandıım sidebar görünümü.Çekinmeyin hemen başlayın.Blog hitinizdeki değişimi hemen göreceksiniz.Değişimleri aldığınızda gördüklerinizi yorum olarak yazarsanız ayrıca diğer okuyucularada ışık tutmuş olursunuz.
      Üst menü yapmak çok basittir.Bu konuyu hem yazdım, hemde video ile destekledim.Blogumda bakmadığınız çok yer olduğunu farkediyorum.
      Örnek: Menüde Dinamik blog yazan kısım bu amaçlı yapıldı ve kategori niteliğinde çalışmaktadır. Diğer bir kolaylık ise yeni yaptığım Arşiv tıkladığınızda 500 yazı başlığını göreceksiniz. Dinamik yazı kelimesinden seçim yapabilirsiniz de.
      İlk menü ile başlayın ve şu linki inceleyin lütfen ;
      http://guney59.blogspot.com/2013/08/dinamik-blogger-ust-menu-nasl-sabitlenir.html

      Sil
    2. Teşekkürler hocam, dediğiniz gibi yaptım; ama tam başarılı olamadım. Önceki temada "çevirgel duası, geri getirme büyüsü" gibi menü başlıkları da vardı. Şimdi sadece Ana Sayfa ve Eski Sevgilim görülüyor. Diğerleri olmadı. Fakat acelesi yok. Sizden farklı teknik önerileri gelinceye kadar sabrederim. Şunu fark ettim, site hızı bir anda çok hızlandı. Önceden 5 saniyede açılan bazı sayfalarım şimdi maksimum 2 saniyede açılıyor. Hocam bir de sizin blogda sol sidebarda alta inen bir kaydırma çizgisi var. Ben onu da yapamadım. Yardımcı olur musunuz? Tabi benim şu andaki önceliğim, üst menüdeki diğer sekmelerin de görünmesi. Ayrıca bu temayı önerdiğiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. @Meltem Nesim
      Hanım merhaba, evet yeni blogu gördüm. Farkı hissetmişsinizdir.Menüde Dinamik blogger yazan kısma tıklayın.Tüm Dinamik blogger yazıları orda mevcuttur.Sayfanın en altından yazı başlıklarını takip edin.Birçok konuya raslayacaksınız.Sağ tarafda açılır menüde kategorilere bakın eğitim videoları var ordan da yararlanabilirsiniz.Menü yapımı Klasik blogdan farksızdır.Mantık aynıdır. iki seçenek mevcut zaten.Statik sayfa ve web bağlantısı.Yani etiketleme.Dinamik blogger içindeki yazılarda hepsini göreceksiniz.Sidebar dikey kaydırma çubuğu resimli anlatımı var.Sadece sizin onu keşfetmenizi bekliyor.Adım adım uygulamaları incelerseniz daha çabuk kavrarsınız.Yorum için teşekkür ederim.Görüşmek üzere kolay gelsin.
      Önce şu linkde anlatılanı blog şablonuna uygulayın lütfen.Blogunuz düzgün bir görünümü olsun.
      http://guney59.blogspot.com/2013/07/blogger-dinamik-gorunum-hatas-ve-cozumu.html

      Sil
  2. Hocam üst menü olayını çözdüm. Teşekkürler. Dediğiniz gibi dinamik görünüm ile ilgili yazdıklarınızın hepsini baştan sona okumam lazım. Fakat önceki yorumda da belirttiğim gibi sizin sol sidebarda bulunan aşağı yukarı kaydırma çizgisi çok hoş. Bu sayede bütün yazılar görünüyor. Bende ise sadece en son yazılardan 10-15 tanesi görünüyor. Bu konuda yardımınızı bekliyorum. Ayrıca sağdaki sidebarda etiketler sekmesinden hangi etiketi seçersem seçeyim hep ana sayfadaki ilk yazı çıkıyor karşıma. Bunu nasıl düzeltebilirim? Şimdi çok yorgun olduğum için diğer yazılarınızı okuyamadım, dinlenmem lazım. Şimdilik bu kadar optimizasyon yeter. Sabah devam ederim. Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Meltem Nesim
      Hanım menü etiketleme yapamamıssınız.Direk link eklemissiniz.Dikkat ederseniz orda iki türlü anlatım var.Etiketler kısa olacak.Tıklandığında aynı etikete sahip tüm yazılar sol tarafda sıralanacak.Arama kutusuna meü, link,dinamik blogger menü, yazın enterlemeden bekleyin açılan pencerede 7 tane link ve açıklama çıkacak.Ordan seçim yaparak yazılara ulaşabilirsiniz.
      dikey çubuk yazın aramaya göreceksiniz.
      Arama kutusu nasıl kullanılır bakın ;
      http://guney59.blogspot.com/2013/04/dinamik-blog-arama-kutusu-kullanm.html

      Sil
  3. hocam merhaba bloğum biraz yavaş;nasıl hızlandırabilirim önerilerinizi alsam olur mu?

    YanıtlaSil
  4. hocam merhaba bloğum biraz yavaş;nasıl hızlandırabilirim önerilerinizi alsam olur mu?

    YanıtlaSil
  5. http://oynamayagelsene.blogspot.com/ blog adresimi yazmayı unutmuştum hocam oyun bloğu

    YanıtlaSil
  6. http://oynamayagelsene.blogspot.com/ blog adresimi yazmayı unutmuştum hocam oyun bloğu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @halis demirci
      Bey Blog yazılarımda ilk sırada bu konuları anlatıyorum.Şu anda bakarsanız en az 4 yazıya ulaşacaksınız.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.