Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Yeni Bulunan Dinozorun T. Rex'ten Bile Daha Küçük Kolları Varmış Gibi Görünüyor

  Tyrannosaurus rex ,   cılız küçük kollarıyla büyük bir üne sahiptir , ancak paleontologlar aile üyelerinin çoğunu kazdıkça, türler bir mik...

...

 


Tyrannosaurus rex, cılız küçük kollarıyla büyük bir üne sahiptir, ancak paleontologlar aile üyelerinin çoğunu kazdıkça, türler bir miktar rekabetle boğuşmaktadır.

Yeni bulunan bir abelisaurid ile bilek güreşinde, T. rex gerçekten zirveye çıkabilirdi. Güdük, zayıf üst uzuvları, kemikleri yakın zamanda Patagonya'da korunmuş bulunan etçil, iki ayaklı bir dinozor olan Koleken ınakayali'ninkilerin yanında neredeyse devetüyü görünüyor.

Abelisaurid Patagonya
K. ınakayali'nin sanatsal illüstrasyonu. (© GABRIEL DIAZ YANTÉN)

Resmi bilimsel ilk çıkışında tür, Arjantin'in ünlü Carnotaurus'una en çok benzeyen eşsiz bir abelisaurid veya Jurassic World'de yer alan boynuzlu ve engebeli tenli korkunç bir canavar olan "et yiyen boğa" olarak tanımlanıyor.

K. ınakayali'nin boynuzları yoktur ve boyutları biraz daha küçüktür, ancak o ve Carnotaurus sastrei, Patagonya'nın aynı kaya oluşumunda bulunmuştur.

K. inakayalı'da kol kemikleri bulunamamıştır, ancak iskeletin geri kalan oranlarına göre muhtemelen Carnotaurus'a benzer büyüklükte kolları vardı.

Hareketsiz dirsekler ve sadece ilkel bilek eklemleri ile, bu bükülemeyen uzantılar muhtemelen koşarken girintili göğüslerine çarpacaktı. Dört basamağı bile nesneleri kavrayamıyordu.

Geç Kretase'nin sonunda, yaklaşık 90 ila 66 milyon yıl önce, abelisauridler Dünya gezegeninde en bol bulunan dinozordu. T. rex Kuzey Amerika ve Asya'da yaşıyordu, ancak Güney Amerika'daki akrabaları dünyanın herhangi bir yerindeki en iyi fosil kayıtlarını üretti.

Tyrannosaurus'un Yeniden İnşası
T. rex'in yeniden inşası. (RJ Palmer)

Paleontologlar, T. rex gibi abelisauridlerin neden avlanmak için bu kadar işe yaramaz kollar geliştirdiklerini veya Güney Amerika'dan gelen fosillerde neden bu kadar küçük olduklarını henüz anlamıyorlar. Bazıları T. rex'in pençelerinin "kısır kesmek" veya seks sırasında tutunmak için kullanılmış olabileceğini iddia etse de, diğer uzmanlar bu zayıf, kısa uzuvların uzun süredir devam eden atalardan evrimsel 'artıklar' olduğunu öne sürüyorlar.

Arjantin Abelisaur'u
Carnotaurus sastrei'nin sanatsal temsili. (Fred Wierum / Wikimedia Commons / CC BY 4.0)

Belki de kafatasları büyüdükçe, abelisauridler avlarını almak için üst uzuvlarından çok çenelerine güvenmeye başladılar. Zamanla, olası paket avcılarının sınıfı, bir aile besleme çılgınlığı içinde ısırılmalarını önlemek için daha kısa kollar bile geliştirmiş olabilir.

Dünyada bulunan abelisauridlerin çeşitliliği göz önüne alındığında, muhtemelen oyunda birden fazla açıklama vardır. 2022'de bilim adamları, Güney Amerika'da bulunan ve küçük kolları ve bugüne kadar aile üyeleri arasında kaydedilen en küçük beyinlerden biri olan bir abelisaurid fosilini tanımladılar. Kafatasından kola takas hipotezi her durumda geçerli görünmüyor.

Gabriel Lio Koloken'in
K. inakayalı rekonstrüksiyonunun sanatsal illüstrasyonu ve bulunan kemikler. ( © GABRIEL DIAZ YANTÉN)

Arjantin, ABD ve Çin'den uluslararası bir ekiple türü ortaya çıkaran National Geographic araştırmacısı Diego Pol," Bu bulgu, kitlesel yok olma olayından hemen önce Patagonya'daki abelisaurid theropodların çeşitliliğine ışık tutuyor " diyor.

"Çalışmamız ayrıca abelisauridlerin ve akrabalarının zaman içindeki evrimini analiz ediyor ve Erken Kretase'de hızlandırılmış kafatası evrimi hızlarının nabızlarını belirliyor. Kretase Döneminde bu bölgede yaşayan abelisauridler hakkında bildiklerimizi genişletir ve daha önce anlaşıldığından daha çeşitli olduklarını gösterir."

Çalışma Kladistikte yayınlandı.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/newly-found-dinosaur-seems-to-have-had-arms-even-smaller-than-t-rex 
 

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.