Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Yapay Zekanın Hayal Gücünü Kısıtlamadan 'Sadece İnsanların Yaşadığı En Büyük Korkuları' Çizmesini İstedik: Bazılarını Rüyanızda Görmüş Olabilirsiniz!

İnsana özgü fobiler, yani sadece insanlar tarafından yaşanan ve çoğu zaman tarif etmekte bile zorlandığımız korkular görselleştirilebilir mi...

...



İnsana özgü fobiler, yani sadece insanlar tarafından yaşanan ve çoğu zaman tarif etmekte bile zorlandığımız korkular görselleştirilebilir mi? Bilinçaltımızın kapılarını yapay zeka ile aralıyoruz.

Son zamanlarda yazıyla tarif ettiğimiz şeyleri görselleştiren yapay zekalar epey revaçta. Hatta bu yazılımlar oyuncağımız oldu diyebiliriz, çünkü bu yazılımlar insana özgü ifadeleri bile başarılı şekilde görselleştiriyor. 

Midjourney ve Stable Diffussion adındaki yapay zeka yazılımları, DALL-E 2 gibi sınırlı sayıda kullanıcıya açılan yazılımlardan daha popüler oldu. Çünkü herkesin erişip kullanabiliyor, her şey hayal gücünüzde bitiyor. 

Örneğin aşağıdaki görsel, "Gözleri aşka gülen taze söğüt dalısın" sözüyle yapay zeka tarafından üretildi:

gözleri aşka gülen taze söğüt dalısın

Normalde şarkının orijinalinde söğüt ağacının taze dalı kısmıyla ifade edilen şey "uzun ömürlü duyguların yeni yeşerdiği" metaforu. Ancak görsele bakarak şarkının sözlerini düşününce, yapay zekanın tarifi zor hisleri yaşattığını söyleyebiliriz. 

Şimdi gelelim asıl konumuza! Örümcek fobisi “araknafobi” ya da kapalı alanda kalma fobisi “klostrofobi” gibi insana özgü korkular hakkında yapay zekadan şöyle bir talepte bulunduk:

Bunun için Midjourney isimli yapay zekanın Discord botunu kullanıyoruz ve yapay zekânın hayal gücünü sınırlamamak için kendisinden sadece "metaforik anlatım" yapmasını istiyoruz. Örneğin; "klostrofobinin metaforik anlatımı" diyoruz ve hepsi bu kadar. Böylece herhangi bir insan figürü, mekanla ilişkisi gibi konular üzerine beklentiye girmiyoruz, ne anlıyorsa yorumunu ona göre resmediyor...

Kapalı ya da kapalı alan korkusu klostrofobi ile başlayalım...

klostrofobi

Yükseklik korkusu yani “akrofobi” dediğimiz de doğal olarak sonuçlar daha somut oluyor:

akrofobi

Biraz hassaslaşıyoruz, eğer dişçiye gitmekten korkuyorsanız "dentofobi" yaşıyorsunuz ancak yapay zekaya göre bu korkunuz daha çok gözlerle ilgili, ilginç:

 

dentofobi

Kalabalık önünde konuşma fobisi "glossofobi" sahibiyseniz şöyle buyurun... Yapay zeka, yaşanan korkuyu tek seferde hem izleyenin hem de sunucunun gözünden resmetti:

glossofobi

Halk arasında 'hastalık hastası olmak' şeklinde de bilinen "hipkondri" görselleştirildiğinde olaylar bik doktorun ofisinde başlıyor:

hipokondri

Yabancılarla iletişim kurma, sosyal ortamlara girmekten çekinme durumunu açıklayan "sosyofobi" için yapay zeka ilginç bir şekilde sadece balık figürleri kullandı:

sosyofobi

Palyaçolardan korkanlar yani "koulrofobi" yaşayanlar aşağıdaki görüntüleri atlasınlar; Pennywise kadar olmasa da gördüğünüz en tatlı palyaçolar olmayacaklar:

koulrofobi

Büyük geniş binalar, yolcu gemileri gibi devasa her şeyden korkmayı açıklayan "megalafobi"

megalafobi

Deniz ve okyanuslardaki derin sulardan korkma durumu "talasofobi" için çıkan sonuçlar oldukça ilginç... Çünkü hiçbirinde derin sulardan iz yok:

talasafobi

Sürekli devam eden hayaletlerden korkma durumu "spektrofobi" çizimlerinde yapay zekanın hayalet resmetmese de buna uygun gerginlikte mekanlar resmettiğini görüyoruz:

spektrofobi

Gerçekçi oyuncak bebekleri görünce yaşanan korku "pedifobi" de ise yine meşhur film karakteri Chucky yok, bunun yerine yine balık figürlerini, güvercinleri ve çocukları görüyoruz:

pedifobi

Sağ alt köşedeki balonlarla birlikte IT serisine de referans görüyoruz.

Sisli ortamlara girince ya da görünce yaşanan "himiklofobi" için yapay zeka, korku filmlerine uygun setler. tasarladı:

himiklofobi

Yine mi balon, bi' bıkmadı Midjourney de!

Öcülerden ya da daha evrensel adıyla boogeyman'lerden korkma durumu "bogifobi" için sonuçlar yine korku filmi çekmeye müsait:

bogifobi

Uzay korkusu, yani "astrofobi" için gelen sonuçlar arasında yıldızlar, bulutsular, bir gezegen ve uydusu falan yok, ancak yine de hissi var:

astrofobi

Et yeme korkusu "karnofobi" için hiç söylemediğimiz halde tavukların ataları dinozorlar, çoğu dört ayaklı kara hayvanının atası antik balıklar karşımıza çıktı:

karnofobi

Sol alt köşedeki biraz komik, kabul edelim.

Tabii bunun tam tersi olan sebze yeme korkusu "lachanofobi" de var, ancak burada sonuçlar et yeme korkusundaki kadar sıra dışı olmadı:

lachanofobi

Bilgisayarlardan ve teknolojik cihazlardan korkma durumu "siberfobi" çıkan tek anlamı görselde yapa zeka, elektronik ortama bir insan figürü yerleştirmiş:

siberfobi

Özellikle sağ alt köşedeki görselin havası oldukça isabetli diyebiliriz.

Telefondan uzak kalma korkusu da var, adı "nomofobi" ve bu da yapay zekaya söylediğimizde tasarladığı görsel:

nomofobi

Sanıyoruz ki anlam veremediği görseller için güvercinleri ve balıkları metafor olarak seçiyor.

Kaynak:https://www.webtekno.com/yapay-zeka-sadece-insanlara-ozgu-korkulari-resmetti-h127802.html 
 

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.