Yaz kapımızda ve güneş artık yüzünü bolca gösteriyor. Haliyle güneş ışıklarının cildimiz üzerindeki etkileri de kendini göstermeye başladı...
Yaz kapımızda ve güneş artık yüzünü bolca gösteriyor. Haliyle güneş ışıklarının cildimiz üzerindeki etkileri de kendini göstermeye başladı. Bunlardan en tatsız olanı ise Güneş alerjisi...
Güneş alerjisi olan hassas ciltli insanlar, mevsim ne olursa olsun güneşle fazla temas edince bazı sorunlar yaşayabiliyor. Bu etkiler yaz aylarında doğal olarak artıyor. Hassas ciltli kişilerin cildini güneşin bu olumsuz etkilerinden koruyabilmek için uygulaması gereken bazı adımlar bulunuyor.
Bu adımları uygulayarak hem güneşin tadını çıkarabilir hem de cildiniz üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz. Ama tabii belirtmekte fayda var; eğer güneş alerjinizin olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçerek uygulamanız gereken en doğru adımlar hakkında uzman görüşü almanız en doğrusu olacaktır. Biz yalnızca bilgilendirme amaçlı bir derleme hazırladık;
Önce ne olduğunu anlayalım: Güneş alerjisi nedir?
Güneş alerjisi, güneşle uzun süre ve direkt olarak temas eden kişilerde gözlemlenen bir tür alerji çeşidi. Semptomları kişiden kişiye değişse de en belirgin ve yaygın semptomları döküntü, kaşıntı ve kızarıklık olarak ortaya çıkıyor.
Güneş alerjisi, bazı insanlarda kalıtsal olarak bulunur, yani bu alerji tamamen sonradan oluşan bir alerji değil. Bazı insanlarda ise bağışıklık sistemlerinin uyarılması sonucu güneş alerjisi sonradan oluşabilir. Yani bir insan belli bir yaşa kadar güneş alerjisi ile karşı karşıya gelmese de belli bir süre sonra güneş alerjisi ile tanışabilir.
Güneş alerjisinin belirtileri nelerdir?
Güneş cildinize direkt olarak temas ettiğinde cildinizde bazı istenmeyen etkiler gözlemlenebilir. Bunlar derinizde yer yer kızarıklık, bazı yerlerde şişlik, kırmızı belirgin noktaların oluşumu, derinizde hissedilen batma hissi olabilir. Bazen de cildinizin bazı yerlerinde döküntü gözlemlenebilir.
Güneşe çok fazla maruz kalındığı durumlarda yer yer baş dönmesi ve mide bulantısı da gözlenebilir. Bunun dışında ender de olsa bazı hastalarda solunum güçlüğü, tansiyonun düşmesi gibi belirtiler de görülebilir Güneş alerjisi açık tenli kişilerde daha fazla görülür ve bu kişilerin daha dikkatli olması gerekir.
Bunun dışında cildinize sürdüğünüz bazı maddelerin cildinizde yan etki yaratması sonucu güneş alerjisi meydana gelebilir. Eğer bu maddeleri ve kimyasalları yani kremleri cildinize sürdükten hemen sonra güneşe çıkarsanız reaksiyonlar gelişebilir ve güneş alerjisi oluşabilir. Ek olarak, kullandığınız ilaçlar örneğin antibiyotikler ya da ağrı kesici gibi ilaçlar da güneş alerjisini tetikleyebilir.
Eğer cildiniz normalde hassas ise ve başka cilt rahatsızlıklarına sahipseniz güneş alerjisine yakalanma olasılığınız artacaktır, örneğin vücudunuzda dermatit olması gibi. Bunun dışında eğer aile bireylerinizde güneş alerjisi görülüyorsa sizde de görülme olasılığı daha yüksek.
Bazı cilt hastalıkları ve geçirilen operasyonlar bile güneş alerjisine neden olabilir;
Zamanla kullandığınız ilaçlar, kimyasallar, kremler cildinizi güneşe karşı daha hassas bir hale getirebilir. Bunun yanında cerrahi müdahaleler ile cildinizde oluşan değişiklikler de o bölgeyi daha hassas hale getirebilir. Ayrıca egzama gibi deri rahatsızlıkları çekiyorsanız güneşe çıktığınızda o bölge güneşten kötü etkilenebilir ve güneş alerjisi meydana gelebilir.
Güneş alerjisinin en çok görüldüğü vücut bölgeleri ise genellikle el, kol, yüz, bacak gibi yerler. Bu bölgelerde alerjik reaksiyon gelişmemesi için güneş kremi kullanılması öneriliyor. Güneş alerjisi genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülse de bazı insanlarda sonbahar ve kış aylarında da görülebilir.
Güneş alerjisi ne zaman görülür?
Güneş alerjisi bireylerde genel olarak 30 yaşından önce ortaya çıkıyor. Güneş alerjisi erkeklerdeki görülme sıklığı ile karşılaştırıldığında kadınlarda daha fazla görülüyor. Ayrıca bebekler de gözlemlenmesi ve güneşten korunması gereken en hassas gruplar arasında yer alıyor.
Güneş alerjisi belirtileriniz varsa ya da güneş alerjisi tanısı konulduysa atmanız gereken bazı adımlar var;
İlk olarak, sadece güneşten kaçınmak için değil, sağlığınızı korumak için yapmanız gereken bir şey var o da güneşin tehlikeli olduğu saatlerde güneşten kaçınmak. Saat 10.00 ve 16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmaya çalışmak güneş alerjiniz varsa alacağınız önlemlerden ilki.
İlkbahar ve yaz aylarında bu saat aralığında güneşe çok fazla maruz kalırsanız güneş alerjisi belirtileri gösterme olasılığınız da yükselecektir.
Cildinizi ve gözlerinizi güneşten koruyun;
Eğer gözleriniz güneşe karşı hassas ise ve güneşe çıktığınızda reaksiyon veriyorsa güneşli saatlerde dışarı çıkmadan önce güneş gözlüğü takabilirsiniz. Gözlerinizin durumuna uygun camları olan güneş gözlüğü takmak güneşe karşı hassas gözleriniz için alabileceğiniz en iyi ve etkili önlem diyebiliriz.
Alabileceğiniz diğer bir önlem ise vücudunuzun güneşe hassas olan kısımlarını koruyan giysiler giymek. Örneğin bacaklarınızda güneşe karşı hassasiyet varsa uzun elbiseler, ince kumaşlı pantolonlar ya da etekler tercih edebilirsiniz. Bu tarz kıyafetler sizleri güneş alerjisinden korur.
Güneş kremini sadece sahilde sürmeyin;
Güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için alabileceğiniz bir diğer önlem ise güneş kremi kullanmak. Kullanacağınız güneş kremi en az 30 SPF olmalı. Güneş kremini güneşe çıkmadan önce açık olan bölgelerinize hafifçe uygulayın. Fakat güneş kreminizin etki süresine dikkat edin ve bu süre geçtikten sonra tekrar uygulayın. Eğer çok sık terleyen biriyseniz ya da çok sık su ile temas ediyorsanız güneş kreminizi daha sık uygulamanız gerekiyor.
Güneş kremi kullanımı yıl boyunca oldukça önemli. Yani yalnızca tatilde denize giderken yanınıza alacağınız bir aksesuar olmamalı. Güneşe çıkacağınız her an, hangi mevsimde olursanız olun kullanmalısınız.
Cildinizi güneşin olumsuz etkilerinden korumak için güneş kremi kullanmak sadece güneşe alerjisi olan bireyler için değil, güneşe maruz kalan her birey için önemli üstelik. Çünkü cilde temas eden güneş ışıkları alerjisi olmayanlarında cildine zarar veriyor ve pek çok hastalığa açık hale getirebiliyor.
İleri boyutlardaki güneş alerjileri ve tedavisi
Güneş alerjisini engellemek için almanız gereken önlemlerden biri de alerjinizi tetikleyen etkenlerden kaçınmanız. Eğer cildinize uyguladığınız bir kremin ya da ilacın güneş alerjisine iyi gelmediğini ya da güneş alerjinizi tetiklediğini biliyorsanız bu gibi kremleri uygulamamanız almanız gereken önlemlerden biri. Bu tür durumlarda mutlaka doktorunuza da danışmalısınız.
Güneş alerjisi ciddi bir reaksiyon olmadığı durumlarda genel olarak tedavi gerektirmez bu yüzden alacağınız önlemler alerjiden kaçınmak için oldukça önemli. Eğer güneş alerjiniz daha ileri boyutlarda ise doktorunuzun önerdiği kremleri ya da hapları kullanabilirsiniz.
Doktora gittiğiniz takdirde danıştığınız doktorunuz, bahar aylarınızda cildinizi yavaş yavaş ve kademeli olarak güneşe göstermenizi önerebilir. Ayrıca doktorunuz fototerapi gibi yöntemleri de önerebilir. Ancak kritik nokta, yaşadığınız durumu küçümsemeden mutlaka ihtiyaç durumunda bir doktora danışmak.
Bebekleri güneş alerjisinden korumak için neler yapmalı?
Güneş alerjisi bebeklerde de görülebiliyor. Eğer bebeklerde güneş alerjisi görüldüyse ilk olarak doktora gitmelisiniz. Bebeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak da oldukça kritik.
Bebeklerin cildi oldukça hassas olduğu için, güneş alerjisi yoksa bile kesinlikle doğrudan güneş alerjisine maruz kalmamalılar. Bu da unutulmaması gereken kritik bir madde diyebiliriz.
Tekrar etmekte fayda var; eğer cildinizde güneşe yönelik bir reaksiyon varsa, mutlaka bir doktora görünün! Kendinizi güneşten korumayı unutmayın.
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.