Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Havadan Şarj Teknolojisinde Yeni Rekor: 30 Metre!

  Kabloları Çöpe Attıracak 'Havadan Şarj' Teknolojisinde Cihaz, Yeni Rekor: 30 Metre Mesafeden Şarj Edildi! Havadan Şarj' Teknol...

...

 


Kabloları Çöpe Attıracak 'Havadan Şarj' Teknolojisinde Cihaz, Yeni Rekor: 30 Metre Mesafeden Şarj Edildi!

Havadan Şarj' Teknolojisi



Bilim insanlar, yayımladıkları yeni araştırmada havadan şarj teknolojisinde yeni bir rekor kırmayı başardıklarını açıkladılar. Kurulan düzenekle birlikte 30 metre uzaklıktan şarj işlemi gerçekleştirildi.

Telefonumuzu bir platformun üzerine koyduğumuz kablosuz şarj teknolojisi, günümüzde yavaş yavaş yeni bir standart olmaya başladı. Öte yandan teknoloji dünyası, kablo ve bu stantları tamamen ortadan kaldıracak havadan şarj teknolojisini de geliştirmeye devam ediyor. Daha önce Xiaomi’nin de üzerinde çalıştığını duyurduğu bu teknoloji hakkında bugün büyük bir haber geldi.

Optics Express dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre bilim insanları, havadan şarj teknolojisinde şarj mesafesi noktasında yeni bir rekor kırdı. Kızılötesi lazerlerden faydalanan bilim insanları, lazerlerden çıkan kızılötesi ışık ile 30 metre uzaklıktaki bir cihazı şarj etmeyi başardı. Işık ile 30 metre uzaklıktan elde edilen toplam güç, 85 mW olarak açıklandı.

Şimdilik sadece küçük cihazlar şarj edilebilir:


Sistemden elde edilen güç özellikle küçük sensörler gibi cihazların şarj edilmesi için oldukça yeterli durumdaydı. Üstelik bu güç, yukarıdaki fotoğrafta görebileceğini gibi fazlasıyla küçük boyutta donanım ile elde edildi. Lazerden gelen ışığı şarj gücüne dönüştüren fotovoltaik hücre kaplı alıcının boyutu ise sadece 10 milimetre çaptaydı. Yani alıcı, neredeyse her elektronik cihaza kolayca yerleştirilebilir boyutlardaydı.

Lazerden çıkan ışığın sağlığa tehlikesi de bulunmuyor. Lazerin merkezi dalga boyu 1550 nanometre olarak açıklanırken, bu değer kızılötesi spektrumun en güvenli bölümünde yer alıyor. Yani lazerden çıkan ışık, insan derisine veya gözlerine zarar veremiyor. Bilim insanlarının bundan sonraki yeni adımıysa elbette akıllı telefonları ve diğer büyük cihazları şarj edebilecek kadar güç elde etmek olacak.


Kaynak: https://www.sciencealert.com/researchers-just-wirelessly-transmitted-power-over-98-feet-of-thin-air
 
 

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.