Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Bir Dönemin Efsanesi Olan Skype Neden Artık Eskisi Gibi Kullanılmıyor?

Bir dönem dünyanın en popüler görüntülü arama hizmeti olan Skype , artık yerini Zoom başta olmak üzere farklı uygulamalara bıraktı. Peki, ne...

...

Bir dönem dünyanın en popüler görüntülü arama hizmeti olan Skype, artık yerini Zoom başta olmak üzere farklı uygulamalara bıraktı. Peki, neden? Özellikle evden çalışma sisteminin yaygınlaştığı günümüzde Skype neden zirvedeki yerinden oldu? Tüm bu soruların yanıtı için hizmetin geçmişten günümüze yolculuğuna bakmamız gerekiyor.


Görüntülü arama, görüntülü konuşma, yurtdışı arama dediğimiz zaman bir dönem aklımıza gelen ilk uygulama Skype oluyordu. Covid-19 pandemisi nedeniyle sosyal ilişkilerimizin azaldığı, evden çalışma sisteminin yaygınlaştığı ve görüntülü konuşmanın zirveye çıktığı dönemde Skype da popülaritesini arttırmıştır diye düşünebilirsiniz ama maalesef durum hiç de öyle olmadı.

Skype tarafından sunulan hizmetlere olan ilgi arttıkça Skype’a olan ilgi azaldı. En son ne zaman Skype kullandığınızı bir düşünün. Bugün hala milyonlarca kullanıcısı varmış gibi görünse bile aslında Skype kullanıcılarının sayısı her geçen gün azalıyor ve büyük ihtimalle bu hizmet yakın zamanda Microsoft Teams hizmetine karışarak ortadan yok olacak. Peki, Skype’a ne oldu? Gelin bu uygulamanın hikayesine biraz yakından bakalım.

21. yüzyılın ihtiyaçlarını karşılamak için doğdu:

Takvimler 2003 yılının Nisan ayını gösterdiği zaman dünya ilginç bir hal almıştı. Yüksek hızlı internet bağlantısı her eve girmiş, geleneksel telekomünikasyon şirketlerinin havası sönmüştü. İnsanlar artık internet üzerinden dünyanın öbür ucuna ücretsiz olarak ulaşabileceklerini fark ettikleri zaman Skype ile tanıştılar.

Skype, internet üzerinden telefon bağlantısı sunan VoIP özelliğine sahipti. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan ve yurtdışı aramaları için yüklü miktarda ödeme yapan kullanıcılar için bu harika bir özellikti. Sonra mesajlaşma, görüntülü konuşma gibi özelliklerin de eklenmesiyle birlikte Skype, ABD’li kullanıcıların bir numaralı tercihi olmuştu.

2005 yılında 2,6 milyar dolara eBay’a satıldığı dönem Skype, dünya çapında zirveyi gördü. Dünyanın pek çok farklı noktasındaki milyonlarca insan birbiriyle ücretsiz olarak konuşuyor, görüntülü aramalar yapıyor ve mesajlaşıyordu. Elbette bu durum bir teknoloji devinin dikkatini çekti.

Microsoft, Skype’ı satın alıyor:


2011 yılında pek çok farklı hizmeti ile oldukça popüler olan Microsoft şirketi, Skype’ın bu hızlı yükselişini fark etti ve 8,5 milyar dolar ödeyerek bu parlak hizmeti satın aldı. Artık Microsoft, kullanıcılarına ihtiyaçları olan her hizmeti sunabilecek güce ulaşmıştı. Bu durum uzun süre bu şekilde devam etti.

Fakat ortada bir sorun vardı. Skype iyiydi, güzeldi ama geliştirilmesi gerekiyordu. Microsoft da bunu fark etti ve onu WhatsApp gibi popüler mesajlaşma uygulamalarına rakip olacak bir hale getirmeyi hedefledi. Yeni emojiler, yeni arayüzler, efektler eklendi. Ancak kullanıcıların bir görüntülü arama hizmetinden bekledikleri en önemli özellik unutulmuştu, bağlantı kalitesi.

Skype’ın bağlantı yetersizliği ve güvenlik açıkları ortaya çıktı:

2017 yılına geldiğimiz zaman Skype ile aynı hizmeti veren onlarca farklı uygulama ile tanıştık. Hatta Apple, iPhone kullanıcılarına herhangi bir üçüncü taraf mobil uygulama kullanmadan FaceTime yapma özelliği sundu ve bu özelliği yaygınlaştırdı. Artık Skype, tek alternatif değildi.

Bu kadar farklı alternatifin arasında Skype, maalesef kendini güçlendirmek yerine olduğu yerde saymayı tercih etti. Bağlantı kalitesinden rahatsız olan kullanıcıların sayısı her geçen gün artıyordu. Yetmezmiş gibi bazı güvenlik açıkları olduğu ve anlamsız spam reklamlar olduğu tespit edildi.


Skype kullanıcıları, bir görüşmeyi sonlandırdıktan sonra sahte olduğu bariz olan hesaplar tarafından takip edildiklerini bildirdiler. Skype, açılış sırasında bile kullanıcılara aşmaları gereken reklamlardan oluşan bir duvar örüyordu. Bu durumu Super Mario’nun prensese ulaşma macerasına benzeten kullanıcılar bile oldu.

Ve Zoom sahneye çıkıyor:


2019 yılında başlamış olsa da tüm dünyayı 2020 yılında etkilemiş olan Covid-19 pandemisi ile birlikte sosyal hayatımız sınırlandı, evden çalışma sistemi yaygınlaştı ve görüntülü arama yapmak hiç olmadığı kadar popüler hale geldi. Bu sırada 2011 yılından beri kullanılmakta olan bir uygulama öne çıktı: Zoom.

Zoom görüntülü konuşma hizmeti son derece kullanışlı ve güvenliydi. Skype’tan rahatsız olan kullanıcılar için harika bir alternatif oluyordu. Üstelik onun gibi karmaşık bir yapıya sahip değildi. Hayatında ilk kez bilgisayar kullanan bir kişi bile görüşme bağlantısına tıkladığı zaman hemen kendini bir Zoom aramasında bulabiliyordu.

Pandeminin ilk döneminde, internet hizmet sağlayıcıları hiç olmadığı kadar büyük bir yük taşımak zorunda kaldıkları için internet bağlantısı oldukça kötüydü. Ancak Zoom, bunun da üstesinden geliyor ve bir şekilde kullanıcılarına ihtiyaçları olan bağlantı kalitesini sunabiliyordu. Üstelik onlarca kişi aynı anda bir görüşme yapsa bile kalitesini sabit tutmaya devam ediyordu.

Skype hizmetinin geleceği ne olacak?


Skype hizmetinin geleceği ne olacak sorusunun yanıtı aslında en son ne zaman Skype kullandınız sorusunun yanıtı ile aynı. Skype, artık pek çok kişi tarafından geçmişin nostaljik görüntülü arama hizmeti olarak görülüyor. Çünkü Skype’ın sunduğu özelliklerin hepsini en basit uygulamalarda bile çok daha kaliteli bir şekilde bulabiliyoruz.

Skype’ın sahibi Microsoft da bu durumun farkında. 2017 yılından beri kullanımakta olan Microsoft Teams ile Skype’ı yakın zamanda birleştirmeyi planlıyorlar. Yani Skype, yakın zaman sonra ortadan kalkacak. Microsoft Teams, Slack gibi önemli bir iş uygulamasına gerçek anlamda bir rakip oldu mu bunu tartışabiliriz ancak Skype’ın bir daha eski günlerine dönemeyeceğinden eminiz.

Özetleyelim, Skype’a ne oldu?


Günümüzde teknoloji ve bilişim hizmetleri inanılmaz bir hızla gelişiyor. Öyle ki dün popüler olan bir uygulamanın bugün esamesi okunmayabiliyor. Piyasa bu durumdayken hala geçmişin mirasına tutunarak hayatta kalmaya çalışan hizmetler kendi kendine ortadan yok oluyor. Skype, bu durumun en açık örneklerinden bir tanesini sunuyor.

Tüm kullanıcılar birer hız tutkununa dönüştü. Birkaç saniyelik bir gecikme bile insanları çıldırtabiliyor. Hal böyle olunca Skype’ın gecikmeleri ve bağlandığında bile yeterli kaliteyi sunamaması kimseye çekici gelmiyor. Üstelik, kullanıcıyı boğduğu 

reklam yoğunluğunu düşünürsek neden kullanalım ki?


Teknoloji ve internet artık herkes tarafından kolayca ulaşılabilir hale geldiği için bu işlerden çok anlamayan insanların bile kullanabileceği arayüzlere sahip olmalılar. Torunları ile görüntülü konuşabilmek için evine internet bağlatan ve bir bilgisayar satın alan teyzemize ve amcamıza Skype’ın karmaşasını anlatamazsınız. Kolay kullanım, geleceğin arayüz özelliği olacak.

Bir dönemin efsane görüntülü konuşma uygulaması Skype neden ortadan kayboldu sorusu üzerinden günümüzün teknoloji alışkanlıklarını inceledik ve bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Skype kullanıyor musunuz ya da Skype yerine hangi uygulamayı tercih ediyorsunuz yorumlarda paylaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.