Güney Kıbrıs ile İsrail arasında İHA konusunda yapılan anlaşmanın ardından Türkiye , İHA ve SİHA konuşlandırmak için "acil"...
...
Güney Kıbrıs ile İsrail arasında İHA konusunda yapılan anlaşmanın ardından Türkiye, İHA ve SİHA konuşlandırmak için "acil" koduyla Geçitkale Havalimanı'nı talep eti.
• Türkiye’den kalkan bir İHA veya ile KKTC’den kalkan arasında çok büyük fark olduğunun altını çizen Terör ve Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, olası çatışma durumunda, gerek zaman, gerekse anında müdahale anlamında Geçitkale Havalimanı'nın ‘çok önemli’ olduğunu belirtti.
• KKTC’nin hava güvenliğinin de İHA ve SİHA’lar ile sağlanabileceğine işaret eden Ağar, “Şöyle örnek vereyim, 1 adet Silahlı İnsansız Hava Aracı, 1 komando taburuna eş değer” değerlendirmesini yaparak, insansız hava araçlarının öneminden bahsetti.
• Kıbrıs Postası’na konuşan Ağar, Geçitkale’ye konuşlandırılacak İHA ve SİHA’lar ile hava sahasının kontrolünün de büyük ölçüde sağlanacağını vurguladı.
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN'ın haberine göre,
Güney Kıbrıs ile İsrail arasında İHA konusunda yapılan anlaşmanın ardından Türkiye, İHA ve SİHA konuşlandırmak için "acil" koduyla Geçitkale Havalimanı'nı talep eti.
Geçitkale’nin İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Üssü olarak kullanılmasına ilişkin Kıbrıs Postası’na konuşan Terör ve Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, alınan kararın Güney Kıbrıs ve İsrail’e cevap niteliğinde olabileceğini vurguladı.
“Gerekirse, S-400 de konuşlandırılabilir”
Ağar, geçmişte S-400 bataryasının da KKTC’ye konuşlandırılmasının gündeme geldiğini hatırlatarak, tehdit, risk ve gerilimin artması halinde, ‘gerekirse’ S-400’lerin de KKTC’ye konuşlandırılabileceğini dile getirdi.
“Doğu Akdeniz olası bir çatışma alanı”
İsrail ile Güney Kıbrıs’ın İHA anlaşmasını hatırlatan Abdullah Ağar, gerek Doğu Akdeniz’in, gerekse Libya ile ilgili fiili durumun olası çatışma alanı olduğuna dikkat çekti.
“Türkiye’den kalkan İHA veya SİHA ile Geçitkale’den kalkan arasında çok büyük fark var”
Türkiye’den kalkan bir İHA veya SİHA ile KKTC’den kalkan arasında çok büyük fark olduğunun altını çizen Ağar, olası çatışma durumunda, gerek zaman, gerekse anında müdahale anlamında Geçitkale Havalimanı'nın ‘çok önemli’ olduğunu belirtti.
“Türkiye bölgede farklı pozisyonlar amaçlıyor”
Türkiye’nin Kıbrıs ve etrafında farklı pozisyonları amaçladığını dile getiren Abdullah Ağar, Yunanistan’ın son günlerde çok sert açıklamalar yaptığını, yapılan açıklamaların geçmişten farklı bir fotoğraf ile okunması gerektiğinden söz etti. Mısır ve İsrail’in fiili olarak Libya’ya Hafter ekseninde dahil olduğunu aktaran Ağar, Türkiye’nin Güney Kıbrıs hariç bölgedeki tüm ülkelerle anlaşma yapabileceğini, çünkü Güney Kıbrıs’ı tanımadığını kaydetti ve “Türkiye bölgede farklı pozisyonlar amaçlıyor” ifadelerini kullandı.
“Geçitkale’deki İHA ve SİHA’lar ile hava sahasının kontrolü sağlanacak”
Caydırıcılık ve kararlılığın ortaya koyulması durumunda, olası bir çatışma durumunun da göz önünde bulundurularak, İHA ve SİHA’ların Geçitkale’de kullanılacağını işaret eden Terör ve Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, Geçitkale’ye konuşlandırılacak İHA ve SİHA’lar ile hava sahasının kontrolünün de büyük ölçüde sağlanacağını vurguladı.
“Güney Kıbrıs ve İsrail’e cevap niteliği taşıyabilir”
Güney Kıbrıs’ın İsrail ile anlaşma yaparak, İHA satın aldığını hatırlatan Abdullah Ağar, “Acil” kodu ile alınan Geçitkale kararının, Güney Kıbrıs ve İsrail’e cevap niteliği taşıyabileceğinin altını çizdi.
“1 Silahlı İnsansız Hava Aracı, 1 komando taburuna eş değer”
KKTC’nin hava güvenliğinin de İHA ve SİHA’lar ile sağlanabileceğini işaret eden Ağar, “Şöyle örnek vereyim, 1 adet Silahlı İnsansız Hava Aracı, 1 komando taburuna eş değer” değerlendirmesini yaparak, insansız hava araçlarının öneminden bahsetti.
“Tehdit artarsa, caydırıcılık için, ‘gerekirse’ S-400 bataryası da konuşlandırılabilir”
“S-400’lerin de KKTC’ye konuşlandırılması geçmişte de gündeme gelmişti. İHA ve SİHA’ların konuşlandırılmasının ardından, S-400’lerin de konuşlandırılması gündeme gelir mi?” sorusuna yanıt veren Abdullah Ağar, şunları söyledi: “Tehdit değerlendirmesi yapılır, değerlendirme çerçevesinde ‘gerekirse’ konuşlandırılabilir” dedi. Daha önce de S-400’lerin KKTC’ye konuşlandırılmasının gündeme geldiğine dikkat çeken Ağar, gerilim artar, risk unsurları çoğalırsa, kararlılık ve caydırıcılık anlamında S-400’lerin de konuşlandırılabileceğini söyledi. Bu konunun Türkiye’nin yapacağı tehdit değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkabileceğini aktardı.
“ABD, Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile yeni ilişkiler içerisinde”
ABD Kongresi’nin Rum silah ambargosunu kaldırma kararı hakkında konuşan Terör ve Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, “ABD, yeni şekillenen jeopolitik denklem çerçevesinde Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile yeni ilişkiler içerisinde” dedi.
Kaynak: https://www.kibrispostasi.com/c35-KIBRIS_HABERLERI/n305986-1-siha-1-komando-taburuna-es-deger
Hiç yorum yok
Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.