Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

DNS (Domain Name System) hakkında Bilgiler

Web internet protokolündeki, Web siteleri URL ve IP adresi ile tanılanırlar. Web internet kullanıcıları, web sitelerini bulabilmeleri için...

...

Web internet protokolündeki, Web siteleri URL ve IP adresi ile tanılanırlar. Web internet kullanıcıları, web sitelerini bulabilmeleri için URL, kullandığımız bilgisayarlar ise IP adreslerini kullanırlar. Bilgisayar kullanıcıları tarayıcılarında araması yaparken, örneğin; (http://www.adnanguney.com) DNS (Domain Name System) ise aranılan bu URL’yi IP adreslerine dönüştürerek bilgisayarınızın örnekteki adnanguney.com sunucusunu kolayca bulmasını sağlar. Yani, bilgisayarınız DNS sunucusuna bir istek gönderir. DNS sunucusu da aranılan URL'yi IP adresine dönüştürerek bilgisayarınızda bulmanızı sağlar.

URL’nin son kısmında (Com, Net, Org, vs.) yazan nedir?

Üst düzey etki alanı adı, wiki (TLD) “Top-level domain” ile bilinen URL'nin son bölümü web sitelerinin türünü belirlemektedir. Üst düzey etki alan adı, (TLD) “Top-level domain” için örnekleri aşağıda görebilirsiniz.

Üst düzey etki alanı (TLD) ve açıklaması :

.com : Ticari (iş) sitesi

.net : İnternet yönetim sitesi

.org : Kar amacı gütmeyen kuruluşlar

.gov : Devlet birimleri

.edu : Eğitim kuruluşları

DNS dinamik güncelleştirme nedir?

Bazı bilgisayarlar internete her bağlandığında farklı bir IP adresi alır. Internet servis sağlayıcıları, wiki (ISS) birçok müşterisine bu şekilde hizmet vermek için birkaç IP adresi kullanabilirler. Bu durumda, bilgisayarınızın Internet'teki adresi sürekli değişeceğinden bir web sitesi barındırıyorsanız, ISS'niz IP adresini değiştirse bile web sitesinin adını değiştirmek istemiyeceksiniz. Bu durumda, DNS dinamik güncelleştirme, web sitenizin, sabit adıyla değişen IP adresi arasındaki ilişkiyi sağlayıp otomatik Internet'te bulunmasını kolaylaştırmış olacak.

DNS veya IP adresini nasıl bulunur?

İnternetinizin bağlı olduğunu varsayarak, DNS adını veya IP adresini aramak için;

1. Windows 10 hariç, diğer işletim sistemi için, Başlat düğmesine tıklayın. Arama kutusuna Komut yazın ve çıkan sonuç listesinde Komut ismine tıklayın.

2. Açılan komut pencere satırına, “nslookup” yazıp, bir boşluk bırakın. IP adresi veya etki alanı adını yazın (örneğin, nslookup adnanguney.com) ve Enter tuşuna basın.

Windows Komut Yöneticisi

DNS önbelleği nedir?

Web tarayıcınızda web adresi yazıp enter çektiğinizde, DNS sunucusuna sorgu gönderilir. Sorgulama başarılı olduğunda ise web sitesi açılır. Sorgulama başarılı olmadı ise bir hata iletisi görürsünüz. Bu işlemin sonucunda başarılı ve başarısız sorguların kaydı, bilgisayarınızda DNS önbelleği denilen geçici bir depolama konumunda depolanmaktadır.DNS, DNS sunucusuna sorgu göndermeden önce önbelleği denetler ve bu sorguyla eşleşen bir kayıtı bulursa, sunucuya sorgu göndermek yerine bu kaydı kullanır. Bu, durumun çalışma prensibi sorgu işlemlerini hızlandırarak, ağ ve Internet trafiğini azaltır.

DNS önbelleğinin içeriğini nasıl görebilirim?

1. Windows 10 diğer işletim sistemi için, Başlat düğmesine tıklayın. Arama kutusuna Komut yazın ve çıkan sonuç listesinde Komut ismine tıklayın.

2. Açılan komut pencere satırına, “ipconfig /displaydns” yazıp.

DNS önbelleğini nasıl temizlersiniz?

DNS önbelleğini temizlemek, DNS'nin önbellekte depolanan bilgileri kullanmak yerine DNS sunucusuna sorgu göndermesine neden olur. Yönettiğiniz web sitelerinde değişiklik yaparken ya da yazdığınız web adresinin doğru olduğunu bildiğinizde yinelen hatalar alıyorsanız, DNS önbelleğini temizlemek isteyebilirsiniz.

1. Başlat düğmesini tıklatın.

2. Arama kutusuna komut istemi yazın.

3. Sonuç listesinde, Komut İstemi'ni sağ tıklatın ve Yönetici olarak çalıştır'ı tıklatın. Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.

4. Komut satırında “ipconfig /flushdns” yazın.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.