Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blog Yazılarınızdaki Hatalı Linkleri Kaldırın

Web sitenizdeki hatalı makale linklerini nasıl kaldıracaksınız? Web site editöründe makale başlığı olarak yazdığınız metin, bazı neden...

...

Web sitenizdeki hatalı makale linklerini nasıl kaldıracaksınız? Web site editöründe makale başlığı olarak yazdığınız metin, bazı nedenlerden dolayı bağlantı link hatası verebilir.

Farkında olmadan silinen bu sayfalar arama sonuçlarında (Seo) halen takip edilen bir link olarak görevine devam etmektedir.

Arama sonuçlarına bağlantı veren bu linkler, web sitenize zarar vermez. Ancak, içeriklerin arama sonuçlarında çıkmaması sonucu okuyucu kitleniz etkilenir. Arama Sonucu web siteniz en alt sıralarda çıkmanıza hatta hiç çıkmamanıza neden olabilir. 

Bunun sonuçları olarak, okuyucu kitleniz azalır, web siteniz bir adım ileri gidemez. Böyle bir durum yaşadığınızda şunları kendinize sorabilirsiniz.
  • Bloguma kimse gelmiyor neden?
  • Hit'im artmıyor neden?
  • PR değerlerim düşük neden?
Tabi bu durum (SEO) konusuna girdiğinden çok fazla detaya girmeyeceğim. Yukarıda sıraladığım en basit maddeler dahi sizi etkileyen konular arasında yer almaktadır. 

Konuyu çok uzun uzun yazmadan kısa ve öz olarak anlatarak ne yapmanız gerektiğini, nasıl yapılacağını anlatmaya çalışalım. Bugüne kadar hiç giriş yapmayanlar için Web Yönetici Araçları  ile önce tanışın. Giriş yapanlar için devam edelim.

1. Web Yönetici Araçlarına Giriş yapın. Web sitenizin ismine tıklayın.

2. Açılan sayfada, TaramaTarama Hataları, satırına tıklayın. Yan tarafında URL Hataları yazan bölümü göreceksiniz. İki adet üst ve iki adet alt kısımda farklı alanlar hakkında bilgi veren bölümleri inceleyin. "Masa üstü, Akıllı telefon, Sunucu Hatası, Bulunamadı"

3. Her bir alanı açıp inceleyin. Her tıkladığınızda karşınıza farklı bilgiler gelecektir.

Aşağıya doğru hata sayısına göre bir alan açılacaktır.

Bu alanda URL hatası ve Bulunamadı gibi bilgi içeren kısımları göreceksiniz. Şuna benzer.


Hataları izlediğiniz alanın hemen alt kısmında bir grafik bulunur. Bu alanda hatalı link yapısını görürsünüz. Örneğin, çizelgede 13 Hatalar yazmaktadır. Hatalı hücre “Bulunamadı” yazısına tıklarsanız, hatalı linkler listesi açılır. 

Yapılması Gereken Düzenlemeler:

1. Hatalı linke tıklayın.

2. Açılan pencerede URL yazısının yanındaki linke tıklayın.

Resim 1: Hatalı URL'ler görülmektedir. Linke tıklayın.
  

3. Linkimizde hata olduğundan dolayı, tıkladığınızda daha önceden yapılandırma yaptı iseniz 404 hata sayfası çıkacaktır. Bu sayfada Home yazan kısma tıklandığında okuyucuyu blog ana sayfasına yönlendiren bir link vardır. Bu sayfa sayesinde okuyucunuz ana sayfanıza dönüş yapar. Hatalı sayfa resmini inceleyin;

Resim 2: Hatalı sayfa ve web sitenize giden link "Ana Sayfa"

                                 Blog 404 hatası

4. Web sitenizin hatalı açılan sayfa 
 linkini tarayıcı penceresinden kopyalayın.

5. Altta Google Bot gibi getir yazan yere tıklayın.

6. Açılan sayfa sol kısım da “Google Dizini” yazan yere tıklayın ve ardından URL'leri kaldır yazan kısma tıklayın. Linkin hatalı olduğundan emin olduktan sonra, açılan sayfada “Yeni kaldırma isteği oluştur” sekmesine tıklayın ve biraz önce kopyaladığınız linki yapıştırarak “Devam” ismi ile işlemi bitirin. Açılan sayfada Neden yazan kısmı açın bilgi olması açısından okuyun.

7. İstek göndere tıkladığınızda, Sayfayı arama sonuçlarından ve ön bellekten kaldıracak yeni pencere açılacaktır. Size sayfanın kaldırıldığını ve beklemede olduğunu ifade eden yazıları okuyarak bilgi edinin.

8. Resim 1 de anlattığımız kısma giderek “Bu sayfa sizde halen açık beklemektedir” Düzeltildi olarak işaretle” kısmını bularak tıklayın ve hata sayfasından kalktığını göreceksiniz. 

Değişik zamanlarda bu hatalı sayfaya bağlantı verdiyseniz bu hataları düzeltmediğiniz sürece bu hatalarla karşılaşacaksınız.

URL hatalı sayfalar penceresi


9. Son olarak sol tarafta Google Boot gibi getir yazısını ve Blog URl nizi göreceksiniz.Kutu içine bir şey yazmadan “Getir” tıklayın ve dizine tekrar gönderin.

Google Boot Getir, tıkladıktan sonra yeşil bir onay ile blogunuzu tekrar bootlar tarafından kontrol edilmesi isteği yapmış oluyorsunuz. 

12 yorum

  1. çok iyi anlatmışsınız tşkler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Emek Kafee
      Bende çok teşekkür ederim.Uğraşıp aramak sonuca ulaşmak ve gelişim için çaba gösteriyorsunuz. Çok güzel.

      Sil
    2. bugun bu işlemi yenıden sayenızde kolayca yaptım tekrar tesekkurler

      Sil
    3. @Emek Kafee : Çok güzel.Önerim Web Yönetici Araçlarını en az 2 günde bir kontrol ederek hatalı URL varmı kontrol etmenizdir.Kontrol etmediğinizde bu URL sayısı çoğalır ve onları kaldırm için bayağı zamanınızı almasına neden olur.Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Merhaba Adnan Bey, ben, yazınızda anlatılanları birçok kez tekrar ettim; ama her seferinde önceden kaldırdığım sayfalar yeniden gözüküyor. Sürekli aynı sayfalarda hata veriyor. Acaba bu sayfalara başka yazılarımda link verdiğim için mi bu böyle? Bir de site haritası ile bu durumun ilgisi var mı? Mesela önceden gönderdiğimiz site haritasında şimdi kaldırdığım sayfalar olduğu için bu hataya sebebiyet verir mi; yoksa site haritasını tekrar gönderip güncellemek bu hatayı telafi eder mİ?

    Son olarak wordpress bloğunuza bir yorum bırakmıştım; ona bakabilir misiniz? Emeğinize ve bilginize şükranlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Meltem Nesim
      Merhaba, haklısınız başka sayfalara link verilmesi, sayfaların birbirine bağlantısını sağlar.Aynı likten 5 sayfada bağlantı varsa 5 kez hatalı linkten dolayı 404 hatası alaırsınız. Diğer bir konuda bilginiz dışında biri linkinizi kopyalayıp kullanırsada aynı hatayı alırsınız.Böyle bir konuya rasladığınızda dizinden kaldır seçeneğini seçin.Arama sonuçlarından komple kaldırılır ve bir daha hata olarak karşınıza gelmez.Site gönderme yayınlar hakkında bilgi verir devamlı göndermeniz gerekmez.Arada sırada internet bağlantı hataları olduğunu düşünürsek site haritasını göndermekte faydalılıdır. WP de bazı konulara bakamadım.Bir sorun yaşadım.Ama kısa zamanda bakacağım.Yorum için ayrıca çok teşekkürler.

      Sil
    2. Cevabınız için ayrıca teşekkür ederim, sağ olun efendim.

      Sil
    3. @Meltem Nesim
      Hanım rica ederim. Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Adnan bey çin lokasyonlu bir bot buldum Jingling deniliyormuş günde 3000-4000 ziyaretçi kazandırıyormuş bunu kullanmak sizce yararlımıdır ayrıca bilginiz var ise bunun hakkında kullanabilirsiniz/kullanamazsınız şeklinde bir yazı yazabilirmisiniz teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Ali Aslan
      Bey merhaba ;
      Program bilgisayarınıza zarar verebilir, Adsense vs. reklam firmaları için sorun çıkarabileceği gibi, Bilgisayarınıza virüs bulaştırma ihtimalide yüksektir.Tavsiye etmem.Bu tür proğramlara itibar etmeyin.Organik çalışma yapmanız sizi yukarılara taşıyacaktır.Kısa zamanda olmasa da uzun vadede olması gerekendir.Doğa gereği 5 aylık bir cocuk yaşamamaktadır. Bu uygulamada bir anda yok olur.Google da kara listeye girersiniz.

      Sil
  4. Merhaba Adnan bey:)
    Ben zararını bilmediğim için sitemden bir çok eski tarifimi silmiştim ve bunlar bir süre sonra wep araçlarından baktığımda 404 olarak karşıma çıktı.Ben aynen yazınızdaki gibi yapmama rağmen,Meltem hanımında yazdığı gibi bu hatalar bir süre sonra tekrar görünüyor.Sizin Meltem hanıma söylediğini gibi dizinden kaldır olarak ta denedim ama yineden bu 404 hatalrı tekrar göründüBen bu durumda ne yapabilirim,lütfen yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Meliha Çalışkan
      hanım merhaba; Diznden kaldırma yabancı bir site için geçerlidir.Sakın kendi sayfanız için bu işlemi uygulamayın.Bir bağlantıya bağlı diğer linkleride kaldırmış olursunuz.Son yazdığım linki bir inceleyin lütfen.
      http://guney59.blogspot.com/2013/12/hatal-url-kaldrmay-lehinize-cevirin.html
      Anlatılanları uygulayın.Linkler hemen kalkmayacaktır.Bir müdted beklemek gerekebilir.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.